Entréskärmar som del av kommunikation på campusservicen
Målet med dessa entréskärmar var att på ett smidigare sätt förmedla information om modifiering, reparation och underhållsprojekt i byggnaderna.
Vi använder och utvecklar vårt campus och andra anläggningar på ett hållbart sätt. Campusets miljöpåverkan räknas utifrån energiförbruk, transportmöjligheter och sortering. Vi arbetar aktivt för att förbättra energieffektiviteten i våra byggnader.
Aalto-universitetets campus verkar aktivt för att utveckla energieffektiviteten och minska energiförbrukningen. Universitetets fastighetsförvaltare Aalto University Campus & Real Estate satsar på miljövänlig energiproduktion.
Det tidigare målet om ett energisjälvförsörjande Otnäs 2030 har uppdaterats till ett koldioxidneutralt campus 2030. Energiförbrukningen är det största utsläppet på campus, så främjandet av ett omfattande regionalt smart energisystem förblir kärnan i utsläppsminskningarna. Energilösningen för kvarteret Aalto Works är ett bra exempel på en innovativ energilösning på kvartersnivå. Alla campusaktiviteter strävar efter att vara koldioxidsnåla, och i synnerhet eftersträvas koldioxidneutralitet när det gäller energiförbrukningen.
Aalto-universitetets designriktlinjer definierar designmålen för universitetets byggnader, deras anläggningar och skyltning. Utvecklingen och användningen av lokalerna grundar sig på principerna för hållbar utveckling och tillgänglighet. I renoverings- och nybyggnadsprojekt strävar man efter att uppnå energi- och resurseffektivitet och att använda förnybara energikällor i så stor utsträckning som möjligt.
Den sammanlagda elförbrukningen i byggnader 2023 var cirka 34 GWh. Den genomsnittliga elförbrukningen i byggnader per bruttokvadratmeter var cirka 93,9 kWh/m2. Förbrukningen är inte jämnt fördelad mellan byggnader, utan de 6 största förbrukarna står för cirka 50% av elförbrukningen. De relativt små förbättringar av energieffektiviteten som uppnåtts i dessa byggnader är betydelsefulla i det övergripande sammanhanget. Elektriciteten köps in via Nord Pool.
På campus produceras solel lokalt. Det finns totalt 4 solkraftverk:
Elektricitet man väg 3: 103 kWp
Electricity Electricity 2: 116,5 kWp
Maarintie 8: 122,4 kWp
Otaniementie 14: 203 kWp
Sedan 2013 har en del av den inköpta elen certifierats som förnybar el. Under 2014 och 2015 täcktes nästan all elförbrukning av bio- och vindcertifierad el och lokal produktion, och från 2016 till 2021 täcktes all elförbrukning av förnybar energi. Certifierad el innehåller en ursprungsgaranti, dvs. säljaren av elen måste producera minst den mängd el som omfattas av ursprungsgarantin som säljs från den garanterade energikällan. Under 2022 och 2023 köptes fjärrvärme med nollutsläpp i stället för el för att minska koldioxidavtrycket.
Byggnaderna är anslutna till Fortums fjärrvärmenät. Den sammanlagda värmeenergiförbrukningen i byggnaderna år 2023 var cirka 35 GWh. Den genomsnittliga bruttovärmeförbrukningen per kvadratmeter var 96,3 kWh/m2.
Fjärrvärmeproduktionen i Esbo har förbundit sig till koldioxidneutralitet under 2020-talet. Målet är att fasa ut kolet senast 2025. Det sista kolkraftverket fasades ut redan före tidtabellen våren 2024. Mer information om Fortums fjärrvärmeproduktion finns på sidan Espoo Clean Heat. Dessutom täcker den värme som produceras vid fjärrvärmeverket i Otnäs den maximala värmeförbrukningen under vinterns kallaste frostdagar. Värmeverket drivs med naturgas och tung eldningsolja.
Certifierad fjärrvärme som produceras helt från förnybara energikällor, så kallad "eko-fjärrvärme", kommer att levereras till alla anläggningar från och med 2022. Dessutom kommer byggnaderna i Aalto Works-kvarteret att värmas upp från det lokala lågvärmenätet med hjälp av spillvärme från kvarterets byggnader och Fortums luft/vatten-värmepumpsanläggning.
Otnäs är ett gynnsamt område för geotermisk värmeproduktion - det största geotermiska systemet på campus ligger i mitten av campus i Metrokortteli-byggnaden (Otnäsvägen 12, 14 och Ekonominaukio 1). Den geotermiska värmeproduktionen på campus är cirka 2550 MWh per år, vilket motsvarar cirka 5,5% av den totala värmeförbrukningen på campus.
Geotermisk värme produceras:
Otakaari 24: ca 750 MWh per år
Otaniementie 14: ca 1700 MWh per år
I vissa byggnader produceras kylenergin mekaniskt med hjälp av en kompressorkylare. Geotermiska system i byggnader kan också användas för kylning på sommaren. Dessutom har vissa byggnader luftvärmepumpar som fungerar som fristående kylaggregat på plats.
Kylmaskinernas elförbrukning mäts inte separat, så kylbehovet har uppskattats baserat på energirevisioner och energirevisioner som genomförts i byggnaderna. Den totala energiförbrukningen för kylning är i storleksordningen 1 000 MWh per år.
Campus arbetar aktivt för att minska vattenförbrukningen på campus. Resurseffektiv användning av vatten främjas genom att föredra vattentäta eller vattenfria vattenarmaturer. Alla nya urinaler är vattenfria.
Den totala vattenförbrukningen i anläggningar som ägs av Aalto-universitetet var 103 700 m3 år 2023.
Målet med dessa entréskärmar var att på ett smidigare sätt förmedla information om modifiering, reparation och underhållsprojekt i byggnaderna.
Renoveringen av byggnaden var ett ansenligt projekt som utfördes i fyra faser mellan åren 2007-2015.
Tanken med försöket är också att testa flexibla och kostnadseffektiva operativa modeller som senare kan utvidgas och skalas för att kunna appliceras på andra utbildningsinstitut och tjänster.
I flera byggnader på campus har man investerat i LED-belysning. LED-lampor, eller lysdiodlampor, sparar energi och minskar behovet av underhåll.
Vetenskap, teknik och konst spelar en viktig roll för att lösa globala hållbarhetsproblem. Aalto-universitetets styrka är dess starka multidisciplinära inställning till mänsklighetens största utmaningar, såsom miljökriser.
Hållbarhet ur alla synvinklar – ekologiskt, samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt – vi har förbundit oss till att en så hållbar verksamhet som möjligt. Vi arbetar exempelvis aktivt med att utveckla energieffektiviteten för våra olika fastigheter och för att minska energiförbrukningen på våra campus. Vi är engagerade i att främja FN:s utvecklingsmål för hållbarhet i alla våra aktiviteter.
Vardagen på ett grönt campus består av små och stora handlingar.