Nyheter

Finland satsar på vardagsexperiment på Milanotriennalen

Med utställningen Everyday Experiments, på den 22:a Milanotriennalen från första mars till första september i år, firar Finland uppfinningsrikedom, nyfikenhet och att vara mottaglig för misstag.
Triennaali Hiilipörssi
Ett av projekten på utställningen presenterar en koldioxidmarknad, Hiilipörssi. Foto: Aalto-universitetet / scen från en film av Miika Ullakko

Finlands utställning innehåller tolv experimentella projekt där människor tagit initiativ till att leva mer hållbart och rättfärdigt. Projekten passar väl med triennalens tema för 2019 – Broken Nature: Design Takes on Human Survival – och tolkar det i en unik finsk kontext.

“Design handlar inte längre bara om estetik. För att kunna uppnå samhällsförändring måste design slå sig samman med naturvetenskap, teknik, hantverk, beslutsfattande och aktivism”, säger Guy Julier, ombud för den finländska utställningen och professor i designledarskap vid Aalto-universitetet. Kaisu Savola, chefskurator för utställningen, fortsätter: “Vi ser redan hur detta sker på många områden: experimenten som presenteras i den här utställningen tänjer gränserna mellan design och andra ämnesområden.”

Utställningen kommer att uppvisa den finska mentalitetens experimentella natur, med både små, lokala projekt och statliga initiativ, från planeringen av ett “smart” stadskvarter med låg koldioxidpåverkan (Smart Kalasatama) till ett initiativ taget av äldre kvinnor för att lära invandrare om finska skogar (Place to Experiment, Kokeilun paikka). På många sätt är den här utställningen en radikal brytning med Finlands tidigare medverkan i triennalen: genom att presentera pågående och ofärdiga projekt som “produkter” av design visar den hur bred och inkluderande design har blivit (inte bara stolar och glas, utan också system och tjänster, designade i form av delade upplevelser i gemenskaper och organisationer). Utställningen väljer också att inkludera experiment från olika sfärer av mänsklig aktivitet, från arbetsrelationer, till utbildning och forskning, medborgarvetenskap, konst och aktivism. De flesta av projekten designas och utförs av icke-designers. 

Ioncell-kuitua
Ioncellfiber. Foto: Aalto University / Mikko Raskinen

Finland har en lång och framgångsrik historia på Milanotriennalen, med början i den allra första internationella utställningen i Milano 1933, där finländska designerns vann priser från Grand Prize till brons. I över 30 år samlade Finland på sig priser och internationell uppmärksamhet vid triennalen, däribland ‘miraklet i Milano’ 1951 då den aktade italienska design- och arkitekturtidskriften Domus dedikerade 14 sidor till den finländska paviljongen. Genom dessa utställningar har de rena linjerna i finskt glas och finska möbler vunnit internationellt erkännande. Everyday Experiments friskar upp historien om finländsk design och avslöjar nya sätt på vilka nutida miljö- och samhällsutmaningar utforskas.

Triennale di Milano

Everyday Experiments exhibition

Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur

Website 
Facebook
Twitter
Instagram

Mer information:
Chief curator Kaisu Savola
Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur
tel. +358 50 5434 794
[email protected]

Everyday Experiments -näyttelyn logo
Utställningslogga. Aalto-universitetet/ Adina Renner och Qin Yang.
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
talvinen kuva Otarannasta kaisloineen
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Den årliga uppföljningen för doktorander är öppen fram till 16.12.2024

Hur framskrider dina doktorandstudier och din forskning? Uppdatera oss om din situation genom att svara på enkäten.
image
Forskning och konst Publicerat:

Boendets pris - ett finskt perspektiv

Gästföreläsning för jagvillhabostad.nu i samarbete med institutionen för urbana studier, Malmö universitet
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Pressmeddelanden Publicerat:

Rektor Ilkka Niemelä: ”Varje studerande ska kopplas ihop med det finländska arbetslivet”

Aalto-universitetet vill samarbeta med arbetsgivare för att de internationella experter som Finland är i stort behov av ska integreras i vårt land.