Uutiset

Suomi luottaa arjen kokeiluihin Milanon triennaalissa

Suomi esittelee kaksitoista käynnissä olevaa kokeellista hanketta, joiden tavoitteena on kestävämpi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta. Aalto-yliopisto kuratoi ja tuottaa Suomen näyttelyn.
Triennaali Hiilipörssi
Yksi näyttelyyn osallistuvista projekteista on Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi. Kuva: Aalto-yliopisto (otos Miika Ullakon elokuvasta).

Kekseliäisyys, uteliaisuus ja lupa epäonnistua ovat avainasemassa Suomen Everyday Experiments -näyttelyssä Milanon 22. triennaalissa. Näyttely tutkii muotoilun rajoja eri puolilta Suomea mukaan valittujen hankkeiden kautta.

Triennaalin tämän vuoden teema Broken Nature: Design Takes on Human Survival pohtii luonnon haurautta ja sitä, miten muotoilu voi auttaa ihmiskuntaa löytämään ratkaisuja.

Suomen näyttelyyn valitut hankkeet herättävät keskustelua muun muassa arktisen matkailun kasvusta, poliittisen päätöksenteon ja kansalaistoiminnan välisistä suhteista sekä vähemmistöjen oikeuksista. Ennen kaikkea näyttely kutsuu kävijöitä miettimään jokapäiväistä elämää kestävämpien elintapojen ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan näkökulmasta.

”Muotoilu ei tarkoita enää vain estetiikkaa. Yhteiskunnallisen muutoksen saavuttamiseksi sen on yhdistettävä voimansa luonnontieteiden, teknologian, käsityön, päätöksenteon ja aktivismin kanssa”, toteaa Suomen näyttelyn komissaari ja Aalto-yliopiston professori Guy Julier.

Turvealueiden suojelua ja ekologisempia tekstiilejä

Everyday Experiments -näyttely on samalla manifesti suomalaiselle kokeilumyönteiselle luonteenlaadulle. Mukana on sekä pieniä paikallisia hankkeita että valtakunnan tason aloitteita.

Yksi näyttelyyn osallistuvista projekteista on Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi, jossa jokainen voi osakkeita ostamalla investoida suoraan Suomen turvealueiden palauttamiseen luonnolliseen tilaansa. Aalto-yliopiston yhdessä Helsingin yliopiston kanssa kehittämä Ioncell on korkealaatuisia tekstiilikuituja puusta ja kierrätetyistä materiaaleista luova teknologia, joka tekee tekstiilien tuotannosta ja kulutuksesta kestävämpää. Suomen Muotoilukasvatusseura osallistuu näyttelyyn lasten tekemillä Maailmanparannuskoneilla, jotka ovat nuoremman sukupolven kannanotto kestävän kehityksen ja tasa-arvon puolesta.

Ioncell-kuitua
Ioncell-kuitua. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

”Tämän vuoden näyttely on monin tavoin radikaali muutos Suomen aikaisempiin osallistumisiin Milanon triennaalissa. Tuomalla näytille keskeneräisiä projekteja haluamme osoittaa, miten laajaksi muotoilu ja sen vaikutuspiiri ovat muuttuneet. Enää ei ole kyse vain esineistä vaan järjestelmistä ja palveluista, jotka on suunniteltu yhteistyössä erilaisissa organisaatioissa ja ihmisten vapaasti muodostamissa yhteisöissä”, kertoo näyttelyn pääkuraattori, muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola Aalto-yliopistosta.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu kuratoi, suunnittelee ja tuottaa Suomen näyttelyn triennaalissa, joka avautuu Milanossa, Italiassa 1. maaliskuuta ja on nähtävissä 1. syyskuuta saakka. Everyday Experiments tuo suomalaisen muotoilun tarinan nykyhetkeen ja kunnioittaa siten Suomen pitkää ja menestyksekästä historiaa Milanon triennaalissa.

Triennaalin avajaiset järjestetään 28. helmikuuta, ja tilaisuus näytetään myös suoratoistona Milanon triennaalin YouTube -kanavalla ja Facebook-sivulla.

Milanon triennaali

Everyday Experiments -näyttely

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Verkkosivut
Facebook
Twitter
Instagram

Lisätietoja:

pääkuraattori Kaisu Savola, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
puh. 050 5434 794
[email protected]

Everyday Experiments -näyttelyn logo
Näyttelyn logo. Aalto-yliopisto / Adina Renner ja Qin Yang.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.
Avoin kirja, jossa vasen sivu on tyhjä ja oikea sivu täynnä tiheää pientä mustaa tekstiä sarakkeissa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Koneen Säätiön apuraha Tekstien marginaalien keskukselle

Visuaalisen viestinnän professorin Arja Karhumaan ja työryhmän hankkeelle merkittävä Koneen Säätiön apuraha.
Henkilö työvaatteissa ja kypärässä työskentelee luolassa kiviseinällä työkaluilla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi keksintö kallion jännitystilan seurantaan – Voi mullistaa kaivosten turvallisuuden ja louhintatehokkuuden

Menetelmän avulla on mahdollista seurata kallion jännitystilaa reaaliaikaisesti. Sen avulla voidaan ehkäistä ja ennakoida sortumia sekä tehostaa louhintaa.
Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.