Uutiset

Rehtori Ilkka Niemelä työnantajille: ”Yhdistetään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään”

Aalto-yliopisto haluaa yhdessä työnantajien kanssa edistää sitä, että Suomen kipeästi tarvitsemat kansainväliset osaajat juurtuvat maahamme. Aalto kutsuu työnantajat esimerkiksi mentoroimaan opiskelijoita, etsimään tekijöitä opinnäyteprojekteille ja antamaan opiskelijoille haasteita ratkottaviksi kurssitöiden muodossa.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Vuosittain järjestettävä Aalto Thesis Day -tapahtuma on suunnattu yrityksille ja työnantajaorganisaatioille, jotka etsivät opinnäytetyöntekijöitä esimerkiksi kehitysprojekteihin ja tutkimushankkeisiin. Kuva: Mikko Raskinen

Suomessa käydään parhaillaan keskustelua kansainvälisten osaajien työmahdollisuuksista ja siitä, pystyvätkö ja haluavatko he jäädä Suomeen. Työmarkkinoilla on juuri nyt tiukkaa, mutta samaan aikaan katse kannattaa suunnata tulevaan. 

Kun väestö vanhenee ja huoltosuhde heikkenee, Suomessa kasvu perustuu lähes yksinomaan työn tuottavuuden paranemiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa uutta teknologiaa, uusia ideoita, innovaatioita ja koulutusta. Esimerkiksi uudet tutkimus- ja kehityspanokset, joihin Suomen nykyinen hallitus on sitoutunut, edellyttävät nykyisten koulutusmäärien lisäksi arviolta 9 000 uutta henkilöä toteuttamaan kasvavaa tutkimus- ja kehitystyötä. 

Suomen tulevaisuus riippuu tutkimuksesta, koulutuksesta ja innovaatioista – sekä kansainvälisten osaajien juurtumisesta.

Aalto on Suomen kansainvälisin yliopisto, jonka opettajista ja tutkijoista 49 prosenttia tulee muualta kuin Suomesta. Aallon opiskelijat ovat kotoisin 135:sta eri maasta. Kun Aallon tutkimuksesta syntyy innovaation kaupallistamiseen tähtääviä hankkeita, 56 prosentissa tiimejä on mukana muualta kuin Suomesta tulevia työntekijöitä.

Autamme jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka on yhteydessä 

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä avasi yliopiston 15. lukuvuoden tiistaina 3. syyskuuta. Niemelä vetosi avajaispuheessaan jokaiseen suomalaiseen työnantajaan: ”Auta meitä yhdistämään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään.  Meillä Aallossa on siihen monia tapoja, mutta tarvitsemme kumppaneita työelämästä.”  

Kampanjan avulla yliopisto pyrkii merkittävästi laajentamaan kaikkia jo käynnissä olevia toimia opiskelijoiden työelämäyhteyksien rakentamiseksi. Aalto kutsuu työnantajia kampanjasivulle (aalto.fi/talent), jonka kautta voi jättää työpaikkailmoituksen, etsiä opinnäytetyöntekijöitä, ilmoittautua ura- ja rekrytapahtumiin, antaa haaste opiskelijoille ratkottavaksi kurssityön muodossa tai tulla kumppaniksi ryhmämentorointiohjelmaan. 

Esimerkiksi neljä vuotta sitten aloitettuun Aalto International Talent -ryhmämentorointiohjelmaan on tähän mennessä osallistunut yli 700 kansainvälistä maisteriopiskelijaa ja väitöskirjatutkijaa sekä yli 30 yritystä. 

Kampanjassa yliopisto sitoutuu auttamaan työelämäyhteyksien rakentamisessa jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka ottaa yhteyttä.  

Puolet Aallon kansainvälisistä alumneista on töissä Suomessa, kun valmistumisesta on kulunut vuosi

Kun Aalto-yliopisto perustettiin 15 vuotta sitten, se sai yhdeksi tehtäväkseen edistää Suomen kansainvälistymistä. 

Nykyään puolet Aallosta valmistuneista kansainvälisistä alumneista on työllistynyt Suomeen, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut vuosi. Niistä ulkomaan kansalaisista, jotka ovat valmistuneet Aallosta yliopiston perustamisen jälkeen, kaksi kolmasosaa (64,3 %) asuu tällä hetkellä Suomessa. 

”Olen huomannut, että nämä osuudet yllättävät monet myönteisesti. Olen ylpeä aaltolaisten saavutuksista, mutta samalla haastan yhteiskuntaamme: kansainvälisten osaajien työllistymisen astetta voidaan edelleen nostaa”, rehtori Ilkka Niemelä sanoo.

 ”Työllistyminen omalle alalle vaatii muutakin kuin tutkinnon – on ymmärrettävä suomalaisten työpaikkojen toimintatapoja, muodostettava verkostoja ja kerättävä mielekästä työkokemusta.” 

Tulevaisuuden osaajat

Hei työnantaja! Auta meitä yhdistämään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään​.

Lue lisää
SLUSH 2019

Aalto-yliopisto juhlisti 15. lukuvuoden alkua

Aalto-yliopiston uusi lukuvuosi käynnistyi 3. syyskuuta. Avajaispuheissa korostettiin yhteyksiä suomalaiseen työelämään ja yhteisöllisyyttä.

Lue lisää
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.
Photo of Hang Zhang against a dark background.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvoston miljoonarahoitus hydrogeelien tutkimukseen – uudenlaiset materiaalit voivat oppia sopeutumaan ja säätelemään itseään paremmin

Tulevaisuudessa Hang Zhangin vetämästä ainutlaatuisesta tutkimuksesta voi kehittyä uusia ratkaisuja niin robotiikkaan, lääketieteeseen kuin joustavaan elektroniikkaankin.