Uutiset

Rehtori Ilkka Niemelä työnantajille: ”Yhdistetään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään”

Aalto-yliopisto haluaa yhdessä työnantajien kanssa edistää sitä, että Suomen kipeästi tarvitsemat kansainväliset osaajat juurtuvat maahamme. Aalto kutsuu työnantajat esimerkiksi mentoroimaan opiskelijoita, etsimään tekijöitä opinnäyteprojekteille ja antamaan opiskelijoille haasteita ratkottaviksi kurssitöiden muodossa.
Opiskelijoita työelämätapahtumassa
Vuosittain järjestettävä Aalto Thesis Day -tapahtuma on suunnattu yrityksille ja työnantajaorganisaatioille, jotka etsivät opinnäytetyöntekijöitä esimerkiksi kehitysprojekteihin ja tutkimushankkeisiin. Kuva: Mikko Raskinen

Suomessa käydään parhaillaan keskustelua kansainvälisten osaajien työmahdollisuuksista ja siitä, pystyvätkö ja haluavatko he jäädä Suomeen. Työmarkkinoilla on juuri nyt tiukkaa, mutta samaan aikaan katse kannattaa suunnata tulevaan. 

Kun väestö vanhenee ja huoltosuhde heikkenee, Suomessa kasvu perustuu lähes yksinomaan työn tuottavuuden paranemiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa uutta teknologiaa, uusia ideoita, innovaatioita ja koulutusta. Esimerkiksi uudet tutkimus- ja kehityspanokset, joihin Suomen nykyinen hallitus on sitoutunut, edellyttävät nykyisten koulutusmäärien lisäksi arviolta 9 000 uutta henkilöä toteuttamaan kasvavaa tutkimus- ja kehitystyötä. 

Suomen tulevaisuus riippuu tutkimuksesta, koulutuksesta ja innovaatioista – sekä kansainvälisten osaajien juurtumisesta.

Aalto on Suomen kansainvälisin yliopisto, jonka opettajista ja tutkijoista 49 prosenttia tulee muualta kuin Suomesta. Aallon opiskelijat ovat kotoisin 135:sta eri maasta. Kun Aallon tutkimuksesta syntyy innovaation kaupallistamiseen tähtääviä hankkeita, 56 prosentissa tiimejä on mukana muualta kuin Suomesta tulevia työntekijöitä.

Autamme jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka on yhteydessä 

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä avasi yliopiston 15. lukuvuoden tiistaina 3. syyskuuta. Niemelä vetosi avajaispuheessaan jokaiseen suomalaiseen työnantajaan: ”Auta meitä yhdistämään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään.  Meillä Aallossa on siihen monia tapoja, mutta tarvitsemme kumppaneita työelämästä.”  

Kampanjan avulla yliopisto pyrkii merkittävästi laajentamaan kaikkia jo käynnissä olevia toimia opiskelijoiden työelämäyhteyksien rakentamiseksi. Aalto kutsuu työnantajia kampanjasivulle (aalto.fi/talent), jonka kautta voi jättää työpaikkailmoituksen, etsiä opinnäytetyöntekijöitä, ilmoittautua ura- ja rekrytapahtumiin, antaa haaste opiskelijoille ratkottavaksi kurssityön muodossa tai tulla kumppaniksi ryhmämentorointiohjelmaan. 

Esimerkiksi neljä vuotta sitten aloitettuun Aalto International Talent -ryhmämentorointiohjelmaan on tähän mennessä osallistunut yli 700 kansainvälistä maisteriopiskelijaa ja väitöskirjatutkijaa sekä yli 30 yritystä. 

Kampanjassa yliopisto sitoutuu auttamaan työelämäyhteyksien rakentamisessa jokaista työnantajaa ja opiskelijaa, joka ottaa yhteyttä.  

Puolet Aallon kansainvälisistä alumneista on töissä Suomessa, kun valmistumisesta on kulunut vuosi

Kun Aalto-yliopisto perustettiin 15 vuotta sitten, se sai yhdeksi tehtäväkseen edistää Suomen kansainvälistymistä. 

Nykyään puolet Aallosta valmistuneista kansainvälisistä alumneista on työllistynyt Suomeen, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut vuosi.

”Olen huomannut, että tämä osuus yllättää monet myönteisesti. Olen ylpeä aaltolaisten saavutuksista, mutta samalla haastan yhteiskuntaamme: kansainvälisten osaajien työllistymisen astetta voidaan edelleen nostaa”, rehtori Ilkka Niemelä sanoo.

 ”Työllistyminen omalle alalle vaatii muutakin kuin tutkinnon – on ymmärrettävä suomalaisten työpaikkojen toimintatapoja, muodostettava verkostoja ja kerättävä mielekästä työkokemusta.” 



Uutisesta on 16.9.2024 poistettu lause, jossa todetaan, että niistä ulkomaan kansalaisista, jotka ovat valmistuneet Aallosta yliopiston perustamisen jälkeen, kaksi kolmasosaa (64,3 %) asuu tällä hetkellä Suomessa. Prosenttiosuus perustui Digi- ja väestötietoviraston toimittamaan osoitetietoaineistoon.

Tulevaisuuden osaajat

Hei työnantaja! Auta meitä yhdistämään jokainen opiskelija suomalaiseen työelämään​.

Lue lisää
SLUSH 2019

Aalto-yliopisto juhlisti 15. lukuvuoden alkua

Aalto-yliopiston uusi lukuvuosi käynnistyi 3. syyskuuta. Avajaispuheissa korostettiin yhteyksiä suomalaiseen työelämään ja yhteisöllisyyttä.

Lue lisää
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Kuvassa henkilö pitelee älypuhelinta, jossa on hyvinvointisovellus. Taustalla on ikkuna ja kasvi.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Virtuaalinen synnytysvalmentaja auttaa kohtaamaan synnytyspelkoa

Aalto-yliopisto esittelee tällä viikolla Slushissa 12 maailmaa muuttavaa innovaatiota. Yksi niistä on virtuaalinen synnytysvalmentaja Natal Mind, jonka kehittämiseksi toteutetaan parhaillaan kliinistä tutkimusta synnytyspelon tunnistamiseen ja hoitamiseen liittyen. Natal Mind -tiimi on tavattavissa Aallon osastolla keskiviikkona 20. marraskuuta.