Nyheter

Aalto-universitetet firade starten på det 15:e läsåret

Aalto-universitetets nya läsår inleddes den 3 september. I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet. Vid inskriptionsceremonin inför läsåret delades också Aalto-universitetets utmärkelsepriser för 2024 ut
Kulkue tummiin pukeutuneita ihmisiä
Inskriptionsceremonin började med att rektor Ilkka Niemelä ledde den akademiska processionen till Kandidatcentret. Photo: Mikko Raskinen

I talen vid inskriptionsceremonin betonades kontakterna till det finländska arbetslivet och känslan av samhörighet

Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä framhöll i sitt tal att Finlands framgång på lång sikt är beroende av forskning, innovation och integration av internationella experter. Aalto-universitetet kan på många sätt ge studerande möjligheter att knyta kontakter till det finländska arbetslivet, men universitetet behöver också partner i arbetslivet. Niemelä vädjade till arbetsgivare att hjälpa varje studerande att komma i kontakt med det finländska arbetslivet. 

Mantė Žygelytė, vice ordförande för Aalto-universitetets studentkår, uttryckte å sin sida oro över vilka konsekvenser regeringens nedskärningar har för studerandes försörjning och välfärd. Studerande med olika bakgrund är sammansvetsade mot regeringens förslag till nedskärningar och invandringspolitik, vilket ändå ger hopp och understryker värdet av gemenskap i svåra tider, sade hon. 

Anita Lehikoinen, kanslichef för undervisnings- och kulturministeriet, konstaterade att Aalto-universitetet har uppnått de mål som ställdes i samband med grundandet. Universiteten i Finland åtnjuter ett starkt förtroende och det syns tydligt i den nyaste planen för statens forsknings- och utvecklingsfinansiering. Målet med planen är att öka FoU-utgifterna till fyra procent av Finlands BNP under det kommande årtiondet. 

Universitetens internationella samarbete är nödvändigt eftersom det förbättrar kvaliteten, jämnar ut riskerna och producerar ny kunskap och innovationer, vilket är fördelaktigt såväl ur ett nationellt som ur ett mänskligt perspektiv, fortsatte hon. 

Tapani Vuorinen utnämndes till Aalto-professor 

Tapani Vuorinen, professor i skogsbruksteknik vid Aalto-universitetets högskola för kemiteknik, har utnämnts till Aalto-professor. Hederstiteln kan tilldelas en professor med extraordinära vetenskapliga meriter. I över 30 år har Vuorinen bedrivit långsiktigt forskningsarbete och aktivt samarbete med industrin, vilket har resulterat i innovativa lösningar inom cellulosakemi. Vuorinens forskning inom cellulosakemi har också lett till andra praktiska framsteg som har tagits i bruk inom cellulosaindustrin världen över. Professor Vuorinen är också en uppskattad och produktiv forskare. 

Prisbelönade aaltoiter  

Vid inskriptionsceremonin inför läsåret delades också Aalto-universitetets utmärkelsepriser för 2024 ut. Priserna tilldelas årligen medlemmar av gemenskapen som erkänsla för utmärkt arbete för universitetets framgång. Pristagarna väljs på grundval av förslag från gemenskapen. I de prisbelönade projekten framhävs verkningsfull forskning och samarbete, Aalto-universitetets särpräglade kreativa kultur och gemenskap. 

En av pristagarna var filmen Radical Creatives som utsågs till Årets Aalto-gärning. Radikalt nytänkande och nya lösningar kräver en stark och kreativ gemenskap. Filmen Radical Creatives är ett unikt sätt att närma sig Aalto-universitetets kreativitet och genomslagskraft.

Efter inskriptionsceremonin fortsatte festdagen med utomhusevenemanget Aalto Party som studerandena och universitetet ordnade tillsammans i Otnäs.  Evenemanget kulminerade på traditionellt sätt i en lekfull dragkamp där studentkåren och universitetsledningen mätte sina krafter. 

A group of awarded Aalto people posing in Day One event in Marsio

Members of Aalto community celebrated again for their great work

The awarded projects emphasize impactful research and collaboration, Aalto's distinctive culture of creativity as well as community spirit

News
Students visiting employment fair

President Ilkka Niemelä to employers: ’Let’s connect each student with Finnish working life’

Aalto University wants to work with employers to integrate the international talent that Finland clearly needs.

News
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Kuva wellbeing weekin logosta jossa keltaisia kuvioita
Studier, Universitetet Publicerat:

Anmälan är nu öppen för Aalto Wellbeing week 2024 evenemanga

Under veckan ordnas många olika tillställningar för att stödja ditt välbefinnande.
Studier, Universitetet Publicerat:

Vicerektor Petri Suomalas hälsning till de nya studerandena

Vicerektor Petri Suomala välkomnar nya studerande till Aaltogemenskapen.
Metsähovi 50 vuotta
Campus, Universitetet Publicerat:

Tähtitiistai-evenemangsserien tar astronomin nära allas vardag

Välkommen att lära dig om astronomi i Aalto-universitetets nya Marsio-byggnad, som öppnades hösten 2024! Aalto-universitetets Metsähovi Radioobservatorium firar sitt 50-årsjubileum i år. För att fira jubileet kommer en öppen föreläsningsserie "Tähtitiistait" att hållas i den nya Marsio-byggnaden hösten 2024. Tähtitiistait-evenemangsserien är en del av jubileumsprogrammet som syftar till att ta astronomin nära vardagen för var och en av oss.
Students on Aalto University campus. Photo by Petri Anttila.
Campus, Universitetet Publicerat:

Förslag på hur du skulle använda 14 000 e för välbefinnandet av Aalto-universitetets studenter!

Lämna ditt förslag senast den 30.9.2024 som ett deltagande budgetprojekt för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. En vinnare kommer att röstas fram från de genomförbara idéerna under år 2024.