Ansökningsvillkor, principer och antagningsgrunder för utbyte
Information om principer och antagningsgrunder för utbyte
Nedan ges närmare anvisningar (gällande tidtabeller, ansökningsblanketten, bilagor till ansökan, påvisande av språkkunskaper, vilka destinationer du kan söka till, högskolevisa anvisningar och annat viktigt att observera).
Den huvudsakliga ansökningstiden för utbytesplatser läsåret 2025 - 2026 är 10. - 31.1.2025. Ansökningstiden är den samma vid alla högskolor vid Aalto. I ansökningsomgången i januari kan du söka till utbytesplatser följande höst- eller vårtermin.
Den elektroniska ansökan är öppen endast under ansökningstiden. Försenade eller bristfälliga ansökningar beaktas inte. Du kan ansöka om en utbytesplats vid partnerhögskolorna endast under de ansökningstider som anges nedan.
Nedan ser du närmare tidtabeller och andra eventuella högskolevisa ansökningstider.
Högskolan för konst, design och arkitektur
Ansökan om studentutbyte till ARTS:s utländska partnerhögskolor ordnas två gånger per år.
Ansökningstid Höstterminen 2025 Vårterminen 2026 Läsåret 2025–2026 |
Januari 2025 |
Vårterminen 2025 | 2. - 20.9.2024 (16.00) |
Besluten om utbytesplatserna meddelas i regel 2 - 3 veckor efter att ansökningstiden gått ut. Ingen information lämnas ut innan besluten publiceras officiellt.
Handelshögskolan
Ansökningstider för utbyte på kandidat- eller magisternivå läsåret 2025 - 2026, Otnäs campus
Ansökningstid | 10. - 31.1.2025 kl. 16.00 |
Kontroll av studieprestationer | 31.1. |
Ansökningsresultat | 28.2 |
Ta emot studieplatsen senast | 7.3 |
Kompletterande ansökan vår 2026 | 14. - 21.8 |
Kontroll av studieprestationer | 21.8. |
Resultat av kompletterande ansökan | så snart som möjligt |
Ta emot studieplatsen senast | att meddelas |
Huvudansökan 10. - 31.1.2025 kl. 16.00 I studieframgångsindexet beaktas studieprestationer som har förts in i studieregistret innan ansökningstiden gått ut |
|
Kompletterande ansökan 2. - 20.9.2024 kl. 16.00 I studiesframgångsindexet beaktas studieprestationer som har förts in i studieregistret innan ansökningstiden gått ut |
|
Huvudansökan 11.11. - 2.12.2024 I studieframgångsindexet beaktas studieprestationer som har förts in i studieregistret innan ansökningstiden gått ut |
|
Utbytesuniversiteten ställer olika krav på språkkunskaper. Språket för studierna beror alltid på utbudet vid universitetet. Även om universitetet erbjuder engelskspråkiga kurser kan det t.ex. kräva att du har grundläggande kunskaper i mållandets språk.
Se till att du uppfyller ansökningskriterierna för utbytesdestinationen innan du lämnar in ansökan till Aalto genom att kontrollera följande information i din högskolas databas över utbytesdestinationer och på utbytesuniversitetets webbplats:
Du kan väljas till utbytesstuderande från Aalto endast till en destination vars språkkrav du uppfyller. Observera att även om högskolan vid utbytesdestinationen inte kräver ett skriftligt språkintyg, kan Aalto kräva ett skriftligt intyg om din språkkunskaper i samband med ansökan om utbytesstudier från Aalto. På så sätt kan vi säkerställa att du har de språkkunskaper som krävs för att studera vid utbytesdestinationen.
I oklara fall kan du kontakta den utbyteskoordinator som ansvarar för destinationen i fråga vid Aalto och tillsammans bedöma huruvida dina språkkunskaper uppfyller destinationsuniversitetets krav. I gränsfall och vid behov kan utbyteskoordinatorn be dig anhålla om ett språkintyg från Aaltos språkcenter.
1. Du har genomfört en kurs i engelska på nivå B2 enligt CEFR vid Aalto-universitetets språkcentrum eller vid en annan högskola, och kursen syns som avklarad i Aaltos studieregister.
2. Du studerar inom ett program vid Aalto-universitetet som har engelska som undervisningsspråk
3. Språkintyg från Aalto-universitetets språkcenter
4. Om utbytesuniversitetet kräver ett intyg över officiellt språktest i engelska (t.ex. TOEFL, IELTS):
5. Om utbytesuniversitetet tillämpar egna sätt att påvisa språkkunskaper
6. Om utbytesuniversitetet kräver ett C1 (CEFR) certifikat på engelska
du kan också ansöka till utbytesuniversitetet som kräver C1-nivå om du har genomfört en B2-nivå Aalto engelska språkkurs med betyget 4 eller 5.
Om du behöver en notering om språknivå enligt den europeiska referensramen (CEFR) för din utbytesansökan och inte har genomfört en språkkurs vid Aalto kan du kontakta Aalto-universitetets språkcenter för att reda ut om du har möjlighet att få en anteckning om CEFR-nivå utgående från följande intyg eller vitsord:
Observera att din behörighet att söka till den utbytesdestination du önskar i dessa fall beror på om det till exempel är möjligt att fastställa CEFR-nivå utgående från de intyg du presenterar.
Läs mer om språknivåerna enligt den europeiska referensramen (CEFR).
Om du har genomfört en kurs i språket i fråga vid Aalto-universitetets språkcenter eller vid en annan högskola vänligen kontakta språkcentret för att erhålla ett språkintyg med CEFR-nivå. Du kan ansöka till destinationer där CEFR-nivån från din kurs räcker (denna information finns i kursbeskrivningarna).
Till exempel hålls officiella språktest som JLPT för japanska och HSK för kinesiska relativt sällan. Ifall destinationsuniversitetet kräver att du tar ett sådant officiellt språktest (vanligtvis bara om du vill studera på det språket):
Ta itu med studieplanen för utbytet i god tid så att du noggrant hinner överväga vilken destination du ska söka till. Ta reda på vilket universitet som erbjuder kurser som intresserar dig mest och som passar bäst i din examen.
Studieplanens omfattning:
Antalet studiepoäng vid europeiska utbytesuniversitet motsvarar antalet studiepoäng vid Aalto. Många högskolor utanför Europa anger studiepoäng i form av lokala studiepoäng, inte ECTS-poäng. Studiernas omfattning i lokala studiepoäng varierar beroende på destination. Kontrollera i databasen över utbytesdestinationer hur många lokala studiepoäng studieplanen ska omfatta vid utbytesuniversitetet.
Innan du ansöker ska du diskutera med din planerare/studiekoordinator/professor/akademiska handledare vilken tidpunkt som skulle lämpa sig bäst för utbytet och vilka studier du kan genomföra under utbytet.
Du hittar närmare anvisningar om kursval och länkar till information om kurserna vid våra partneruniversitet i din högskolas databas över utbytesdestinationer. Under ansökningstiden för den interna ansökan vid Aalto är kursinformationen för följande läsår vanligtvis inte ännu tillgänglig, vilket betyder att studieplanen alltid görs utgående från den information som är tillgänglig vid tidpunkten för ansökan. Utgå från kursinformationen för det föregående eller pågående läsåret, läs utbytesrapporter eller kontakta utbytesuniversitetet eller den planerare som ansvarar för utbytesdestinationen vid Aalto.
Det är obligatoriskt att tillgodoräkna utbytesstudierna i examen. Utbytesstudierna ska tillgodoräknas i examen i och med att den studerande har fått en utbytesplats som baserar sig på hens studierätt vid Aalto-universitetet (eller utbytet har bedömts som officiella utbytesstudier) samt ett utbytesstipendium och eventuellt studiestöd. Du ska ansöka om tillgodoräknande av utbytesstudierna så fort som möjligt efter utbytet, när du har fått ett officiellt studieprestationsutdrag från utbytesuniversitetet. Ansökan om tillgodoräknande görs i Sisu.
Kom ihåg att FPA endast beaktar tillgodoräknade studier som syns i Aalto-universitetets studieregister i uppföljningen av hur studierna framskrider.
Studerande vid Handelshögskolan som åker på utbyte genomför i regel ett internationellt biämne som en del av sin examen. Det internationella biämnet omfattar minst 30 studiepoäng i ekonomie kandidatexamen och minst 24 studiepoäng i ekonomie magisterexamen. Vid utbytesdestinationer på magisternivå där läsåret består av trimestrar är det inte nödvändigtvis möjligt att genomföra ett helt internationellt biämne. I detta fall ska du komplettera det internationella biämnet efter utbytet.
Kriterier för utbytesstudierna:
Tillgodoräknande av utbytesstudier i examen
Om du planerar söka till utbyte ska du inkludera utbytesperioden i din individuella studieplan (ISP) och planera utbytesstudierna så att de går att tillgodoräkna i din examen. Kom ihåg att det internationella biämnet ska finnas i din ISP redan när du ansöker om utbyte!
Officiella utbytesstudier kan tillgodoräknas på följande sätt:
För att det internationella biämnet ska kunna ingå i examen ska minst 18 sp av utbytesstudierna ingå i biämnet. Från och med hösten 2018 har kurser som genomförts under utbytet tillgodoräknats enskilt, d.v.s. kursernas namn och omfattning syns också under det internationella biämnet i studieprestationsutdraget vid Aalto. Studierna bedöms på skalan godkänd/underkänd.
Enskilda kurser som har genomförts utomlands och som inte ingår i de officiella utbytesstudierna kan inte inkluderas i det internationella biämnet.
IDBM (undantag):
Studerande som har inlett sina studier inom IDBM 1.8.2018 eller senare kan inte genomföra ett internationellt biämne, utan studierna tillgodoräknas i examen i regel som fritt valbara studier. Om du söker till utbyte ska du reservera de fritt valbara studierna för de studier som du ska genomföra under utbytet. De studerandes studieplaner (ISP) kontrolleras under ansökningsprocessen, och då ska de fritt valbara studierna ha reserverats för utbytesstudierna.
Utbytesstudierna kan tillgodoräknas också inom någon annan del av examen om studierna är lämpliga till sitt innehåll. I detta fall kontrolleras studiernas lämplighet av studiekoordinatorn för IDBM.
Mer information om innehållet i utbytesstudierna ges av IDBM studiekoordinator.
Kriterier för utbytesstudierna:
Studieplan
När du har bekantat dig med kursutbudet vid de högskolor som intresserar dig ska du göra en studieplan för alla utbytesdestinationer du valt.
Studieplanen är inte slutgiltig. Planen kan vid behov ändars efter att du har blivit antagen till utbytesuniversitetet.
Kriterier för utbytesstudierna:
Anvisningar:
Ansökan om utbyte görs på BIZ:s elektroniska ansökningsblankett. Ansökan görs i portalen Study Abroad under ovannämnda ansökningstider. Gör endast en ansökan. Du kan söka till 1–10 destinationer med samma ansökan. Läs anvisningarna för hur du fyller i den elektroniska blanketten noggrant.
List of available UNDERGRADUATE (UG) exchange places 2024-2025
List of available GRADUATE (G) exchange places 2024-2025
Läs presentationen av den senaste utbyte info for läsåret 24-25, på Finska & på Engelska
Till ansökan bifogas följande bilagor:
Därtill bifogas följande dokument endast vid behov:
När ansökningstiden börjar utlyses de fastställda utbytesplatser som baserar sig på utbytesavtal.
Du kan välja 1–10 destinationer och ska ange dem i bindande prioritetsordning på ansökningsblanketten.
Om du inte kan erbjudas utbytesplats vid ett universitet du önskar kan du erbjudas en plats vid en destination som fortfarande har lediga platser om du har valt wild card-alternativet i din ansökan.
Ansökan om utbyte görs på BIZ:s elektroniska ansökningsblankett. Ansökan görs i portalen Study Abroad under ovannämnda ansökningstider. Gör endast en ansökan. Du kan söka till 1–10 destinationer med samma ansökan. Läs anvisningarna för hur du fyller i den elektroniska blanketten noggrant.
Till ansökan bifogas följande bilagor:
Därtill bifogas följande dokument endast vid behov:
Kontrollera också utbytesuniversitetets egna krav samt ansökningsvillkor och regler för utbytet.
När ansökningstiden börjar utlyses de fastställda utbytesplatser som baserar sig på utbytesavtal.
Du kan välja 1 - 10 destinationer och ska ange dem i bindande prioritetsordning på ansökningsblanketten.
Om du inte kan erbjudas utbytesplats vid ett universitet du önskar kan du erbjudas en plats vid en destination som fortfarande har lediga platser om du har valt wild card-alternativet i din ansökan.
Ansökan om utbyte görs på ARTS:s elektroniska ansökningsblankett. Ansökan görs i portalen Study Abroad under ovannämnda ansökningstider. Gör endast en ansökan. Du kan söka till 1 - 4 destinationer med samma ansökan. Läs anvisningarna för hur du fyller i den elektroniska blanketten noggrant.
Till ansökan bifogas följande bilagor:
Därtill bifogas följande dokument vid behov:
Se till att du har de intyg som krävs i god tid innan ansökningstiden går ut. Din ansökan behandlas inte om någon av de obligatoriska bilagorna saknas.
Destinationerna publiceras i databasen innan ansökningstiden inleds. Alla destinationer är inte nödvändigtvis möjliga att söka till i varje ansökningsomgång. I vårens ansökningsomgång kan du söka till utbyte under följande hösttermin eller följande läsår. I höstens ansökningsomgång kan du söka till utbyte under följande vårtermin.
Du kan endast söka till sådana destinationer som i ARTS:s databas anges som tillgängliga för studerande inom ditt utbildningsprogram/huvudämne och på din utbildningsnivå (kandidat-, magister- eller doktorandnivå) under följande termin/läsår. Studerande med arkitektur och landskapsarkitektur som huvudämne kan åka på utbyte endast på magisternivå.
Du kan söka till 1 - 4 destinationer.
Om du inte får en utbytesplats vid något av alternativen kan du, om du så önskar, erbjudas en plats vid något annat utbytesuniversitet, om du är behörig att ansöka och om det finns lediga utbytesplatser för vilka nominerings- och ansökningstiden inte ännu har gått ut.
Ansökan om utbyte görs på de tekniska högskolornas elektroniska ansökningsblankett. Ansökan görs i portalen Study Abroad under ovannämnda ansökningstider. Gör endast en ansökan. Du kan söka till 1–3 destinationer med samma ansökan. Läs anvisningarna för hur du fyller i den elektroniska blanketten noggrant.
Till ansökan bifogas följande bilagor:
Destinationerna fastställs inför varje ansökningsomgång. Du kan söka till 1–3 destinationer som du anger i bindande prioritetsordning. Om du söker till tre (3) destinationer men inte blir antagen till någon av dem kan du erbjudas en plats vid en destination som fortfarande har lediga platser om du har valt wild card-alternativet i din ansökan. Om du söker till färre än tre destinationer erbjuds du inte någon plats som lämnat över.
Information om principer och antagningsgrunder för utbyte
Free mover-utbyte innebär att du självständigt organiserar ditt utbyte till ett utländskt universitet.