Vaihdon hakuehdot, periaatteet ja valintaperusteet
Tietoa vaihdon periaatteista ja valintaperusteista.
Tarkemmat ohjeet (kuten aikataulut, hakulomake, hakemuksen liitteet, kielitaidon todistaminen, mihin kohteisiin voit hakea, koulukohtaiset ohjeet ja tärkeät huomioitavat asiat) löydät alta.
Kaikkien Aallon koulujen päähakuaika vuoden 2025-2026 vaihtopaikkoihin on 10.1. - 31.1.2025. Tammikuun hakukierroksella on avoinna seuraavan syys- sekä kevätlukukauden vaihtopaikat.
Sähköinen vaihtohakemus on avoinna ainoastaan hakuaikoina. Myöhästyneitä tai puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Partnerikorkeakouluihin voi hakea vaihtoon ainoastaan alla mainittuina aikoina.
Alta löydät tarkemmat aikataulut sekä muut mahdolliset koulukohtaiset hakuajat.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Opiskelijavaihtohaku ulkomaille ARTSin partnerikorkeakouluihin järjestetään kaksi kertaa vuodessa.
Tulevat vaihtoinfot |
Tulevista vaihtoinfoista tiedotetaan tällä sivulla.
|
Hakuaika
|
10.1. - 31.1.2025 |
|
2. - 20.9.2024 klo 16.00 |
Vaihtohaun päätöksistä ilmoitetaan normaalisti 2-3 viikon sisällä haun päättymisestä. Vaihtovalintoja ei kommentoida ennen päätösten virallista julkaisua.
Kauppakorkeakoulu
Hakuajat kandi- tai maisterivaihtoon lukuvuodelle 2025 - 2026, Otaniemi kampus
Vaihtoinfot:
Suomeksi:
Aika: Keskiviikko 20.11. klo 11.30-12.30
Paikka: Otakaari 1, sali U4.
Rekisteröidy: https://link.webropolsurveys.com/EP/848F7F8F502145CB
Aika: Keskiviikko 27.11. klo 15-16
Paikka: Zoom: https://aalto.zoom.us/j/63956371393
Rekisteröidy: https://link.webropolsurveys.com/EP/8E7F20A79C62729C
In English:
Time: Tuesday 12.11. at 12.30-13.30
Place: Ekonominaukio 1, classroom V002:
Register here: https://link.webropolsurveys.com/EP/5C96F360D2897BA0
Time: Thursday 28.11. at 15-16
Place: in zoom https://aalto.zoom.us/j/67644999054
Register here: https://link.webropolsurveys.com/EP/CDE3C16A2247EF39
Hakuaika (hakulomake portaalissa) | 10–31.1.2025 klo 16.00 asti |
Opintosuoritusten tarkistaminen | pe 31.1. |
Vaihtohaun tulokset | pe 28.2. |
Vaihtopaikan vastaanotto viim. | Pe 7.3. |
Täydennyshaku keväälle 2026 | 14–21.8. 2025 klo 16.00 asti |
Opintosuoritusten tarkistaminen | 21.8. |
Täydennyshaun tulokset | mahd.pian. |
Vaihtopaikan vastaanotto | ilmoitetaan paikkaa tarjotessa |
Päähaku 10.1.–31.1.2025 klo 16.00 asti Akateemisen indeksin laskennassa otetaan |
|
Täydennyshaku 2.9.–20.9.2024 klo 16.00 asti Akateemisen indeksin laskennassa otetaan |
|
Päähaku 11.11.–2.12.2024 Akateemisen indeksin laskennassa otetaan |
|
Kohdeyliopistoilla on erilaisia vaatimuksia kielitaidon suhteen. Opintojen suorituskieli riippuu aina kohdeyliopiston tarjonnasta. Vaikka kursseja olisi tarjolla englanniksi, voi kohdeyliopisto silti vaatia kohdemaan kielen osaamista esimerkiksi alkeistasolla.
Jotta täytät kohteen hakukriteerit, tarkista ennen Aallon hakemuksen palauttamista oman Aallon opintoalasi vaihtopaikkatietokannasta kohteen kielitaitovaatimukset. Kohdeyliopiston nettisivuilta kannattaa myös tarkastaa:
Sinut voidaan valita Aallon vaihtohakijaksi vain sellaiseen kohteeseen, jonka kielitaitovaatimukset ja suositukset täytät. Huomioithan, että vaikka kohdekorkeakoulu ei vaatisi kirjallista todistusta kielitaidostasi, Aalto voi vaatia sinulta kirjallisen todistuksen kielitaidostasi Aallon vaihtohaun yhteydessä. Näin voimme varmistaa että sinulla on tarvittava kielitaito opintojen suorittamiseen vaihtokohteessa.
Epävarmoissa tapauksissa ota yhteyttä kohteen Aallon vaihtokoordinaattoriin, jotta voitte yhdessä arvioida täyttääkö kielitaitosi kohdeyliopiston vaatimukset. Tarvittaessa vaihtokoordinaattori voi pyytää hakemaan kielitodistuksen Aallon kielikeskuksesta.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sekä tekniikan korkeakoulujen opiskelijat: sinun tulee todistaa kielitaitosi vaihtokohteen vaatimusten mukaisesti ja toimittaa mahd. tarvittavat kielitodistukset vaihtohakemuksen liitteenä Aallon vaihtohaun päättymispäivään mennessä (pl. poikkeus TOEFL/IELTS-testituloksen toimittamisessa, ks. alta). Katso tarkemmat lisäohjeet alta.
1. Olet suorittanut CEFR B2 tasoisen englannin kurssin Aalto-yliopiston kielikeskuksessa tai toisessa korkeakoulussa ja kurssin suoritusmerkintä näkyy Aallon opintorekisterissä
2. Opiskelet Aalto-yliopistossa ohjelmassa, jonka virallinen opetuskieli on englanti
3. Kielikeskuksen opettajan kirjoittama todistus
4. Virallinen englannin kielitesti (esim. TOEFL, IELTS) jos kohdeyliopisto sen vaatii
Poikkeus 1: Jos haet vaihtoon kevätlukukaudelle tammikuun vaihtohakukierroksella, voit ottaa yhteyttä ko. vaihtokohteen Aallon vaihtokoordinaattoriin ja sopia toimittavasi kielitaitotodistuksesi vaihtokoordinaattorin sinulle määrittämään erilliseen määräpäivään mennessä. Etusijalla valinnoissa kuitenkin ovat hakijat, jotka ovat toimittaneet kielitaitotodistukset Aallon vaihtohakemuksen liitteenä.
5. Kohdeyliopiston mainitsemat muut soveltavat tavat todistaa englannin kielitaito
Huomioi, että nämä todistukset käyvät kielitodistukseksi VAIN niihin kohteisiin joissa niitä mainitaan erikseen. Muihin hakukohteisiisi sinun tulee toimittaa muu todistus.
6. Kohdeyliopisto vaatii C1 (CEFR) tason todistuksen englannin kielestä
voit hakea C1-tasoa vaativaan kohteeseen myös, jos olet suorittanut B2-tasoisen Aallon englannin kielikurssin arvosanalla 4 tai 5
Mikäli tarvitset vaihtohakemusta varten kielitaidollesi tasomäärityksen Eurooppalaisella viitekehyksellä (CEFR) etkä ole suorittanut Aallon kielikurssia, ota yhteyttä Aalto-yliopiston kielikeskukseen selvittääksesi, onko esim. seuraavien todistustesi tai arvosanojesi perusteella mahdollista määrittää CEFR-taitotasosi:
Huomaa, että näissä tapauksissa hakukelpoisuutesi toivomaasi vaihtokohteeseen riippuu siitä, onko esim. CEFR-taitotason määrittäminen esittämäsi todistuksen perusteella kohdallasi mahdollista.
Lisätietoa Eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kielitaitotasoista.
Virallisen kielikokeet muissa kielissä kuin englannissa:
Aloita vaihdon opintosuunnitelman tekeminen eli kurssivalintojen miettiminen hyvissä ajoin, jotta ehdit miettimään kohdetta tarkkaan. Selvitä missä yliopistossa on sinua kiinnostavimmat kurssit ja eniten tutkintoosi sopivia kursseja.
Vaihdon opintosuunnitelma tehdään
Euroopassa opintopisteet vastaavat Aallon opintopisteitä. Monet Euroopan ulkopuoliset korkeakoulut ilmoittavat opintopisteet paikallisina opintopisteinä, ei ECTS pisteinä. Opintojen määrä paikallisissa opintopisteissä vaihtelee. Tarkistat vaihtopaikkatietokannasta kohdeyliopiston tiedoista, kuinka monelle paikalliselle opintopisteelle opintosuunnitelma tehdään.
Ennen kuin haet vaihtoon, keskustele opintojensuunnittelijasi/opintokoordinaattorisi/professorisi/akateemisen ohjaajasi kanssa siitä, mikä olisi paras ajankohta vaihdollesi ja mitä opintoja voit suorittaa vaihdon aikana.
Löydät lisää ohjeita kohdekohtaisiin kurssivalintaohjeisiin sekä linkit partnerikorkeakoulujemme kurssitietoihin oman alasi vaihtokohdetietokannasta. Aallon sisäisen vaihtohaun aikaan ei yleensä ole vielä saatavilla seuraavan akateemisen vuoden kurssitietoja, joten opintosuunnitelmat tehdään aina käytettävissä olevien tietojen mukaan. Käytä avuksesi edellisen/kuluvan lukuvuoden kurssitietoja, vaihtoraportteja tai ota yhteyttä kohdekorkeakouluun tai oma korkeakoulusi / vaihtokohteesta vastaavaan Aallon suunnittelijaan.
Vaihto-opintojen hyväksilukeminen tutkintoon ei ole vapaaehtoista. Vaihdossa suoritetut opinnot on hyväksiluettava tutkintoon sen vastineeksi, että opiskelija on saanut Aalto-yliopiston tutkinto-oikeuteen perustuen vaihtopaikan (tai vaihto on arvioitu viralliseksi vaihto-opiskeluksi), vaihtoapurahan sekä mahdollisesti opintotukea. Sinun tulee hakea vaihdossa suoritettujen opintojen hyväksilukua mahdollisimman pian vaihdon jälkeen Sisussa, kun olet saanut virallisen opintosuoritusotteen vaihtokohteestasi.
Muistathan, että KELAn opintojen edistymisen seurannassa otetaan huomioon vain Aalto-yliopiston opintorekisterissä näkyvät (hyväksiluetut) opinnot.
Katso tarkemmat koulukohtaiset ohjeet vaihdon opintosuunnitelman tekemiseen alta.
HUOM! Kauppakorkeakoulun opiskelijat eivät tarvitse opintosuunnitelmaa vielä hakuvaiheessa. Opintosuunnitelma tehdään ennen vaihtoon lähtöä.
Kauppakorkeakoulun vaihtoon lähtevät opiskelijat suorittavat ulkomailla pääsääntöisesti kansainvälisen sivuaineen tutkintoonsa. Kansainvälisen sivuaineen laajuus KTK-tutkinnossa on vähintään 30 opintopistettä ja KTM-tutkinnossa vähintään 24 opintopistettä. Niissä maisteritason vaihtokohteissa, joissa lukuvuosi muodostuu trimestereistä, ei välttämättä pysty suorittamaan koko kansainvälisen sivuaineen laajuutta. Tällaisissa tapauksissa kansainvälistä sivuainetta tulee täydentää vaihdon jälkeen.
Kriteerit suoritettaville opinnoille:
Jos suunnittelet hakevasi vaihtoon, tulee sinun sisällyttää vaihto-opiskelujakso henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS) ja suunnitella opinnot ulkomailla siten, että suoritetut opintojaksot on mahdollista hyväksilukea tutkintoon. Muista, että HOPSissa tulee näkyä kansainvälinen sivuainekokonaisuus jo vaihtoon hakiessa!
Virallisen vaihto-opiskelun opintoja voit hyväksilukea:
Jotta kansainvälinen sivuaine voidaan muodostaa opiskelijan tutkintoon, tulee vähintään 18 op vaihto-opinnoista sijoittaa osaksi sivuainetta. Syksystä 2018 alkaen vaihdossa suoritetut kurssit on hyväksiluettu yksittäin eli suoritetut kurssit tulevat näkyviin myös kansainvälisen sivuaineen alle Aallon suoritusotteelle kurssinimineen ja laajuuksineen. Opinnot arvostellaan hyväksytty/hylätty.
Virallisen vaihto-opiskelun ulkopuolella ulkomailla suoritettuja yksittäisiä opintoja ei voi sisällyttää kansainväliseen sivuaineeseen.
IDBM-ohjelma (poikkeus):
1.8.2018 ja sen jälkeen aloittaneet IDBM-ohjelman opiskelijat eivät voi suorittaa kv-sivuainetta, vaan opinnot hyväksiluetaan tutkintoon pääsääntöisesti vapaavalintaisina opintoina. Mikäli haet vaihtoon, tulee vapaavalintaiset opinnot varata vaihdossa suoritettaville opintojaksoille. Vaihtovalinnan yhteydessä opiskelijoiden HOPSit tarkistetaan ja tällöin vapaavalintaiset opinnot tulee olla varattu vaihdolle.
Vaihto-opintoja voidaan hyväksilukea myös muualle tutkintoon mikäli opinnot ovat sisällöltään tutkintoon sopivia. Ko. tapauksissa opintojen soveltuvuuden tarkistaa IDBM-ohjelman opintokoordinaattori.
Lisätietoja vaihto-opintojen sisältöön liittyen saa IDBM-ohjelman suunnittelijalta.
Kriteerit suoritettaville opinnoille:
Opintosuunnitelma
Kun valitset vaihtokohdetta tarkista ensin että valitsemasi kohdekorkeakoulu tarjoaa tarpeeksi sinulle sopivia opintoja lukukaudella, jolle olet hakemassa vaihtoon, ja millä kielellä kohdekorkeakoulun opinnot ovat.
Kun olet selvittänyt, mitä kursseja valitsemasi kohdekorkeakoulut tarjoavat, sinun tulee tehdä opintosuunnitelma kaikkiin valitsemiisi vaihtokohteisiin.
Opintosuunnitelma ei ole lopullinen. Suunnitelmaa voi tarvittaessa muokata kun sinut on hyväksytty vaihtokohteeseen.
Kriteerit suoritettaville opinnoille:
Käytännön ohjeet:
Opiskelijavaihtoon haetaan BIZin sähköisellä hakulomakkeella. Hakulomake on avoinna BIZin Study Abroad -portaalissa yllä mainittuina hakuaikoina. Täytä vain yksi hakemus. Samalla hakemuksella voit hakea kaikkiin valitsemiisi 1-10 kohteeseen. Katso listat vaihtohaussa lukuvuodeksi 2024-2025 haettavana olevista paikoista.
List of available UG & G exchange places spring 2025 (second round application)
Tarkista että valitset hakukohteesi oikean opintotason kandi/undergraduate tai maisteri/graduate tason paikkalistasta. Paikkoja on haussa rajallinen määrä. Huomioithan, että osa kohteista on valittujen opiskelijoiden opintotason suhteen joustavia, silloin paikat on merkitty esim. 4 UG/G ja löytyvät molempien tasojen listoista.
Osa paikoista taas on jaettu esim. 1UG + 1 G. Tasollasi olevat avoimet paikat näet vihreästä sarakkeesta. Kokonaispaikoista tarkempaa tietoa sarakkeessa notes on allocations. Lue ylempää ohjeet online-hakemuksen täyttämiseen huolellisesti. Luethan myös viimeisimmän vaihtoinfon kalvot läpi.
Hakemukseen tulee liittää seuraavat liitteet:
Näiden lisäksi, seuraavat dokumentit liitetään hakemukseen vain tarvittaessa:
Hakuajan alkaessa julistetaan haettavaksi vahvistetut vaihtosopimuksiin perustuvat vaihto-opiskelupaikat.
Voit laittaa 1-10 hakuvaihtoehtoa, joiden sitova ensisijaisuusjärjestys ilmoitetaan hakulomakkeessa.
Mikäli sinulle ei pystytä tarjoamaan vaihtopaikkaa toivevaihtoyliopistoista, voidaan sinulle tarjota vaihtopaikkaa vapaaksi jääneistä vaihtokohteista, mikäli olet merkinnyt hakemukseesi wild card -toiveen.
Opiskelijavaihtoon ARTSin vaihtokohteisiin haetaan ARTSin sähköisellä hakulomakkeella. Hakemus on avoinna ARTSin Study Abroad -portaalissa yllä mainittuina hakuaikoina. Täytä vain yksi hakemus. Samalla hakemuksella voit hakea kaikkiin valitsemiisi 1-4 kohteeseen. Lue sivun alaosasta ohjeet sähköisen hakemuksen täyttämiseen huolellisesti.
Huomioi, että mikäli haet free mover vaihtoon sinun tulee täyttää free mover hakulomake.
Hakemukseen tulee liittää seuraavat liitteet:
Näiden lisäksi, seuraavat dokumentit tulee toimittaa tarvittaessa:
Muista hankkia vaadittavat todistukset ajoissa ennen hakuajan päättymistä. Hakemustasi ei käsitellä mikäli jokin edellä mainituista pakollisista liitteistä puuttuu hakemuksestasi.
Avoinna olevat kohteet julkaistaan ARTSin vaihtopaikkatietokannassa hakukierroksen alkuun mennessä. Kaikki kohteet eivät välttämättä ole avoinna joka hakukierroksella. Kevään hakukierroksella voit hakea vaihtoon seuraavaksi syyslukukaudeksi, seuraavaksi lukuvuodeksi tai seuraavan lukuvuoden kevät lukukaudeksi. Syksyn hakukierroksella voit hakea vaihtoon seuraavaksi kevätlukukaudeksi.
Voit hakea vaihtoon ainoastaan kohteisiin, jotka on merkitty avoimeksi omalle koulutusohjelmallesi/pääaineellesi ja koulutusohjelmasi tasolle (kandidaatti-, maisteri- tai tohtoritaso) ARTSin vaihtopaikkatietokannassa seuraavalle lukukaudelle/lukuvuodelle. Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin pääaineiden opiskelijat voivat hakea vaihtoon ainoastaan maisteritasolla.
Voit hakea 1-4 kohteeseen.
Jos et tule valituksi valitsemiisi kohteisiin, sinulle voidaan halutessasi tarjota vaihtopaikkaa toisessa kohteessa, mikäli olet valintakelpoinen ja mikäli jäljellä on avoimia vaihtopaikkoja, joihin eivät ole vielä nominointi- ja hakuajat päättyneet.
Opiskelijavaihtoon haetaan teknillisten koulujen sähköisellä hakulomakkeella. Hakemus on avoinna Study Abroad -portaalissa tämän sivun alussa mainittuina hakuaikoina. Täytä vain yksi hakemus. Samalla hakemuksella voit hakea kaikkiin valitsemiisi 1-3 kohteeseen. Lue tämän kohdan alapuolelta ohjeet online-hakemuksen täyttämiseen huolellisesti.
Hakemukseen tulee liittää seuraavat liitteet:
Avoinna olevat kohteet vahvistuvat ennen kutakin hakuaikaa. Voit hakea 1-3 kohteeseen sitovassa ensisijaisuusjärjestyksessä. Jos haet kolmeen (3) kohteeseen, mutta et tule tule valituksi niistä mihinkään, voidaan sinulle tarjota vaihtopaikkaa vapaaksi jääneistä vaihtokohteista, mikäli olet merkinnyt hakemukseesi wild card -toiveen. Mikäli haet alle kolmeen kohteeseen, ylimääräistä kohdetta ei tarjota.
Tietoa vaihdon periaatteista ja valintaperusteista.
Free mover -vaihto on itsenäisesti järjestetty vaihto ulkomaiseen yliopistoon.