Studentguide

Kandidatprogrammet i teknikvetenskap

Loading table of contents

Planera dina studier

Att planera sina studier är en viktig och nödvändig del av lärandet. Genom att planera dina studier kan du dra upp riktlinjer för hela din studietid och bygga upp dina kunskaper och din kompetens i den riktning som intresserar dig. Studierna består av grundstudier, huvud- och biämnen samt valfria ämnen. Du kan läsa mer om dessa i läroplanen. Universitetslagen och examensstadgan definierar en del av innehållet i din examen. En del kan du välja själv beroende på vad du är intresserad av och vad du strävar efter. 

Vägledning för att planera dina studier

Det viktigaste planeringsverktyget är den personliga studieplanen (HOPS). I din HOPS gör du upp en plan för innehållet i din examen och en tidtabell för hur du ska genomföra dina studier. Planeringen baserar sig på läroplanen och modelläsordningar
 
Det är viktigt att du har en överblick över dina studier, för om du till exempel planerar att söka till ett utbytesprogram måste du ha utrymme för utbytesstudier i din examen. I många fall ingår utbytesstudierna i de fritt valbara studierna, så det är ingen bra idé att läsa dem i sin helhet om du planerar att åka på utbyte.   

Allmän information om kursanmälningar och tentamina

Undervisningsplanen vid Aalto-universitetet är tvåårig och kurserna är giltiga två år i taget, enligt den information som finns i Sisu. Tidtabellen för kurser och tentamina för det kommande läsåret publiceras varje år i juni.

Språkstudier för examen

I kandidatexamen ingår obligatoriska språkstudier i det andra inhemska språket och i ett främmande språk. I studierna ingår dessutom ett mognadsprov i skolbildningsspråket. Vilka studier som ska avläggas beror på språket i din skolbildning. 
 
Skolbildningspråket bestäms av det språk som du har gått ut grundskolan och/eller gymnasiet på. Du kan också ha rätt att ansöka om undantag från kravet på att tillhandahålla ett skolbildningsspråk och/eller ett andra nationellt språk av särskilda skäl. På Språkcentrums webbplats hittar du mer information om skolbildningsspråk, andra inhemska språket och hur du ansöker om undantag.  

Du kan se vilket som är ditt skolbildningsspråk i Sisu i dina egna register. Om det står "okänt", kontakta kandidatprogrammets studentservice för att ta reda på det. Om du ansöker om en definition av undervisningsspråket eller befrielse från språkstudier ska du skicka din ansökan till Studentservicen ([email protected]). 

Se nedan för information om hur du uppfyller språkkraven för examen.

Fritt valbara studier

Nedan hittar du tips om de fritt valbara studierna som nämns i undervisningsplanen. Dessa anvisningar kompletterar den information som ges i undervisningsplanen.

Antalet fritt valbara studier beror på huvudämnet och omfattningen av biämnet. Omfattningen av examen är 180 studiepoäng. Inga ytterligare kurser ingår i examen. 

Studier avlagda på annat håll och tillgodoräknande

Vid Aalto-universitetet kan du också studera utanför din heminstitution och ditt studieområde. Du kan avlägga enstaka kurser eller ett helt biämne utanför din heminstitution.

Kontrollera i förväg med ditt huvudämne om du kan inkludera de kurser du planerar att avlägga i din examen. 

ISP i Sisu

Alla grundexamensstuderande gör sin ISP i Sisu.

Du hittar instruktioner för att göra en ISP i Sisuanvisningar. Kontakta adressen [email protected] om du inte hittar svar i Sisuanvisningar eller på denna sida.

Ansökan om tilläggstid vid Högskolan för teknikvetenskaper

Högskolan för teknikvetenskaper skickar brev till studerande vars studietid håller på att gå ut ungefär ett år på förhand. I brevet finns närmare anvisningar och utsatt tid för inlämning av ansökan.

Ansökningarna behandlas två gånger per läsår. Så att ansökningar kan behandlas före utgången av terminen ska studenten lämna in en ansökan till

  • 15.11., om studietiden slutar vid 31.12.
  • 15.5., om studietiden slutar vid 31.7.

Nyhetsbrev och meddelanden

SCIn uutiskirje Scuuppi

Opetussuunnitelmaa 2024–2026 koskevat muutokset

Viestit keskeisistä muutoksista pääaineittain (pdf, lähetetty 4/2024): 
Informaatioverkostot
Teknillinen fysiikka ja matematiikka
Teknillinen psykologia
Tietotekniikka ja täydennys CS-AJ- ja CS-EJ-kursseista
Tuotantotalous

Ge respons på sidan

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: