Teknistieteellinen kandidaattiohjelma
Opintojen suunnittelu
Opintojen suunnittelu on keskeinen ja välttämätön osa opiskelua. Suunnittelemalla opintojasi hahmotat opintojen kokonaisuuden ja rakennat omaa osaamistasi sekä asiantuntijuuttasi juuri sinua kiinnostavaan suuntaan. Opinnot koostuvat perusopinnoista, pää- ja sivuaineen opinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista. Voit lukea näistä enemmän opetussuunnitelmasta. Yliopistolaki ja tutkintosääntö määrittelevät osan tutkintosi sisällöstä. Osan voit valita itse sen mukaan, mistä olet kiinnostunut ja mitä tavoittelet.
Ohjeet opintojen suunnitteluun
Keskeisin suunnittelun työväline on henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). HOPSissa laadit suunnitelman tutkintosi sisällölle ja opintojen suoritusaikataululle. Suunnittelun pohjana toimivat opetussuunnitelma ja mallilukujärjestykset.
Opintojen kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää esimerkiksi siksi, että mikäli aiot hakea opiskelijavaihtoon, sinulla pitää olla tilaa tutkinnossasi vaihto-opinnoille. Monesti vaihto-opinnot sijoittuvat vapaasti valittaviin opintoihin, joten niitä ei kannata opiskella täyteen, jos aiot lähteä vaihtoon.
Lukuvuosi jakautuu kahteen lukukauteen:
- syyslukukausi 1.8.-31.12.
- kevätlukukausi 1.1.-31.7.
- Kesäopetus ajoittuu kevät- ja syyslukukauden taitteeseen ja opetusta tarjotaan alku- sekä loppukesästä. 31.7. mennessä päättyvät kurssit lasketaan kevätlukukauden opintokertymään ja 31.7. jälkeen päättyneet kurssit syyslukukauden kertymään. Lisätietoa opetusperiodeista Lukuvuosikalenterista.
- Tutustu Teknistieteellisen kandiohjelman osaamistavoitteisiin ja rakenteeseen. Löydät Opetussuunnitelma-sivulta kunkin pääaineen opetussuunnitelman. Opetussuunnitelmassa kerrotaan, mistä opintokokonaisuuksista ja opintojaksoista (eli kursseista) tutkintosi muodostuu ja mitä eri vaihtoehtoja näiden kokonaisuuksien suorittamiseen on tarjolla.
-
Aloita henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin laatiminen opintotietojärjestelmä Sisussa. Sisussa on valmiina pohja opintosuunnitelmallesi, ja Sisu ohjaa sinua tekemään tarvittavat valinnat suunnitelmaan.
- Tutustu HOPS-ohjeeseen, jonka löydät tämän luettelon alta. Ohje neuvoo sinua yleisimmissä valintatilanteissa.
- Lue Sisussa oikean laidan palkissa olevat ohjeet valintojen tekemiseen huolellisesti.
- Voit muokata opintosuunnitelmaasi vielä myöhemmin ja esimerkiksi täydentää vapaasti valittavien opintojen valintoja.
- Jos olet jo aikaisemmin tehnyt opintoja jossain toisessa yliopistossa, voit halutessasi hakea niiden hyväksilukemista. Tutustu hyväksilukemisen ohjeisiin ennen hakemista. Huomaaa, että hyväksiluetut opinnot täytyy sijoittaa osaksi tutkintoa ja sinulla ei ole kiire hyväksilukemisen hakemiseen vielä ensimmäisenä opiskeluvuotena.
-
Tee aikataulusuunnitelma Sisussa, eli ajoita opintojaksot lukuvuosille ja periodeille. Opiskelijan oppaasta löydät mallilukujärjestykset, jotka auttavat sinua sijoittamaan pakolliset opintojaksot oikeaan järjestykseen. Valinnaiset opinnot sinun pitää aikatauluttaa itse.
- Löydät opintojakson opetusperiodin Sisun opintojaksoesitteeltä klikkaamalla kurssin koodia HOPSilla.
- Mallilukujärjestyksessä yhdessä lukukaudessa opiskellaan noin 30 opintopistettä, jolloin lukuvuoden aikana kertyy noin 60 op. Mikäli mallilukujärjestyksessä on vähemmän kuin 30 op/lukukausi, voit sijoittaa siihen sivuaine-, kieli- tai vapaasti valittavia opintoja.
- Voit suunnitella ajoitusta joustavasti oman tilanteesi mukaan huomioiden oma elämäntilanteesi ja jaksamisesi. Muista kuitenkin ottaa huomioon esimerkiksi Kelan asettamat reunaehdot opintotuelle sekä jäljellä oleva opintoaikasi.
- Kun suunnittelet sivuaineen aloittamista, tarkista onko opintojaksoilla jokin tietty suoritusjärjestys tai pakollisia esitietoja. Löydät ohjeet suoritusjärjestykseen sivuaineen omalta sivulta ja mahdolliset esitiedot Sisusta kunkin opintojakson esitteestä.
- Suunnittele vaihto-opintojakso hyvissä ajoin. Tarkista, mitä opintoja on ajoitettu sinulle sopivalle vaihtolukukaudelle, ja sijoita ne joko aikaisemmin tai myöhemmin suoritettaviksi.
- Voit tehdä Sisussa itsellesi monta HOPSia, jos haluat esimerkiksi katsoa, miten eri sivuaineiden opinnot ajoittuvat. Muista, että sinulla voi olla vain yksi ensisijainen HOPS. Kursseille ilmoittaudutaan juuri tämän ensisijaisen HOPSin kautta, joten pidä se ajan tasalla.
-
Päivitä HOPSiasi jatkuvasti. Suunnitelmasi saattavat muuttua tai saatat löytää jonkin kiinnostavan kurssin tai sivuaineen vasta myöhemmin. Suunnitelmaa kuuluu muokata koko opiskeluajan vastaamaan senhetkisiin tarpeisiin.
- Sisun HOPSia käytetään apuna monissa opiskeluun liittyvissä haku- ja valintatilanteissa. Suunnitelmaan täytyy olla merkittynä muun muassa vaihto-opinnot tai toisessa suomalaisessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot, jos haet näihin opintoihin.
- Sisu-HOPSin kautta ilmoittaudutaan opetukseen ja haetaan valmistumista.
Sinua auttavat oman ohjelmasi opiskelijapalveluiden suunnittelijat ja koordinaattorit muun muassa seuraavissa asioissa:
- opintojen suunnittelu ja HOPS
- vaihto-opintosuunnitelma
- hyväksiluvut
- valmistuminen
- opintojen saavutettavuus (erilaiset oppijat, URHEA)
- lisäaikahaku
Kandidaattiohjelman opiskelijapalveluiden yhteystiedot löydät ohjelmasivulta otsikon Yhteystiedot alta.
Jos sinua askarruttavat vaikkapa opiskeluhyvinvointiin tai uravalintoihin liittyvät kysymykset, tutustu ohjauksen ja tuen pääsivuun.
Yleistä kurssi-ilmoittautumisesta ja tenteistä
Aallon opetussuunnitelmakausi on kaksivuotinen, ja kurssit ovat voimassa Sisussa olevien tietojen mukaisesti kaksi vuotta kerrallaan. Tulevan lukuvuoden kurssien ja tenttien aikataulut julkaistaan vuosittain kesäkuussa.
Pääsääntöisesti kurssi-ilmoittautuminen on samalla ilmoittautuminen kurssitenttiin ja välikokeisiin. Poikkeuksena on kuitenkin sähköisen tenttihuoneen Exam-tentit, uusintatentit ja tietotekniikan suurien kurssien tentit. Käytännön järjestelyjen vuoksi tietotekniikan isoilla kursseilla (yli 300 opiskelijaa) saatat joutua ilmoittautumaan myös kurssitenttiin. Alla opetustapahtumien lyhenteissä tietoja tarkemmin.
Aalto-yliopiston säännöt ja ohjeet tentteihin ja kurssisuorituksiin löytyvät täältä: Opintojen ja opiskelun säännöt | Aalto-yliopisto
L01, L02, L1, L2... | Luento |
S | Seminaari |
H01, H02, H1, H2... | Harjoitus |
A01, A02, A1, ATK1... | Tietokoneharjoitus, yleensä IT-luokassa |
VK1, VK2 | Välikoe |
KT | Kurssitentti. Ensimmäinen tentti kurssin jälkeen. Tähän tenttiin ei pidä ilmoittautua, jos on ilmoittautunut juuri päättyneelle kurssille. Poikkeuksena tietotekniikan isoimmat tentit. |
ET | Erillistentti kursseilla, jotka voi suorittaa pelkällä tentillä, osallistumatta esim. luentoihin tai harjoitusryhmiin tai palauttamatta tehtäviä. |
T01, T02, T1, T2... | Uusintatentti |
T0 | Kurssitentin kanssa samaan aikaan järjestettävä rinnakkaistentti. Se on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka ovat osallistuneet kurssin tai rinnakkaiskurssin aiempaan toteutukseen. Opiskelijan tulee ilmoittautua tähän tenttiin. Ennen ilmoittautumista opiskelijan on varmistettava kurssin kotisivuilta, mitä kurssin suorittamiseen vaaditaan ja onko mahdollista osallistua tähän tenttiin. |
Ilmoittaudu lähtökohtaisesti vain kursseille, jotka pystyt suorittamaan loppuun asti. Näin mahdollisimman moni pääsee osallistumaan kursseille ja suorittamaan ne ajallaan. Erityisesti englannin ja ruotsin kielikurssit ovat suosittuja, joten aikatauluta ne lukujärjestykseesi huolella.
Jos kuitenkin erityisestä syystä joudut jättämään kurssin kesken, keskeytä kurssi Sisussa Sisu-ohjeiden mukaisesti. Jos kurssiin kuuluu opetukseen osallistumista, ilmoita kurssin keskeyttämisestä aina myös opettajalle mahdollisimman aikaisin.
Voit yrittää jo hyväksytyn kurssin arvosanan korotusta uusimalla vain yhden kerran. Suoritettujen opintojaksojen versiota ei pysty vaihtamaan hopsissa, joten katso “ilmoittautuminen korottamaan arvosanaa” -ohje täältä: Sisussa ilmoittautumisen tarkemmat ohjeet | Aalto-yliopisto.
Jos kurssilla on monta eri kurssikoodia, voit myös käydä uusimassa hyväksytyn kurssin jollain toisella toteutuksella (esim. MS-A0102 -> MS-A010X). Et kuitenkaan voi saada kahta suoritusmerkintää samansisältöisistä kursseista. Kun olet saanut uusitusta kurssista suoritusmerkinnän, laita viesti [email protected] -osoitteeseen, niin kurssikorotus merkitään Sisuun ja opintosuorituksiisi jää vain korkeampi arvosana voimaan.
Hylätyn kurssin voit uusia niin kauan kuin kurssista järjestetään suoritusmahdollisuuksia.
Nykyisenä opiskelijana voit valita, jatkatko opintojasi nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti vai siirrytkö seuraamaan uutta opetussuunnitelmaa. Mikäli haluat jatkaa opintojasi uuden opintosuunnitelman mukaisesti, luo itsellesi uusi HOPS Sisuun, kun päivitetty HOPS-pohja on tarjolla.
Opetussuunnitelman vaihtuessa ja ilmoittautuessasi Sisussa seuraavan lukuvuoden kursseille, vaihda HOPSisi kaikkien niiden kurssien versiot, jotka siinä jo ovat mutta joita et ole vielä käynyt. Jos vastaan tulee kurssi, josta ei ole uutta lukuvuosiversiota, kurssia ei enää järjestetä.
- Version saat vaihdettua klikkaamalla kurssikoodia ja opintojaksoesitteen otsikon alta "Versio: 202X-202X".
- Valitse avautuvasta listasta kuluva lukuvuosi.
- Klikkaa opintojaksoesitteelle aukeavasta bannerista "Ota käyttöön tämä versio".
Lisätietoja Sisu-ohjeissa: Sisussa ilmoittautumisen tarkemmat ohjeet | Aalto-yliopisto.
Tutkinnon kieliopinnot
Kandidaatintutkintoon kuuluu pakolliset kieliopinnot toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraassa kielessä. Lisäksi opintoihin kuuluu koulusivistyskielellä tehty kypsyysnäyte. Suoritettavat opinnot riippuvat siitä, mikä on koulusivistyskielesi.
Koulusivistyskieli määräytyy sen perusteella, millä kielellä olet käynyt peruskoulun ja/tai lukion. On myös mahdollista, että olet erityisestä syystä oikeutettu hakemaan vapautusta koulusivistyskielen ja/tai toisen kotimaisen kielen osoittamisesta. Kielikeskuksen sivuilta löydät lisätietoa koulusivistyskielestä, toisesta kotimaisesta kielestä sekä vapautuksen hakemisesta.
Näet Sisusta omista tiedoistasi, mikä on koulusivistyskielesi. Jos tiedoissa lukee "tuntematon", ota yhteyttä kandidaattiohjelman opiskelijapalveluihin asian selvittämiseksi. Jos haet koulusivistyskielen määrittelyä tai vapautusta kieliopinnoista, lähetä hakemus opiskelijapalveluihin ([email protected]).
Alla on kerrottu, miten tutkinnon kieliopinnot tulee suorittaa.
Jos koulusivistyskielesi on suomi, suoritat seuraavat kieliopinnot:
- Kypsyysnäyte (sci.kyps, 0 op) suomeksi kandidaatintyön ja -seminaarin (10 op) yhteydessä. Saat kandiseminaarissa ohjeet kypsyysnäytteen suorittamiseen.
- Ruotsin kielikokeet: LC-5001 Toisen kotimaisen kielen kokeen (ruotsi) kirjallinen osio (1 op) ja LC-5002 Toisen kotimaisen kielen kokeen (ruotsi) suullinen osio (1 op)
- Pakollinen vieras kieli (3op) (o, w). Opintoihin tulee sisältyä sekä suullisen (o) että kirjallisen (w) taidon osuus. Englannin kielessä taitotason tulee olla CEFR-asteikolla B2, muissa kielissä vähintään B1. Katso Aallon kurssitarjonta Kielikeskuksen sivuilta.
Jos sinulla on ruotsin kielen erityistä perehtyneisyyttä, mukaan lukien hankittu oman tieteenalan peruskielitaito, voit ilmoittautua suoraan kielikokeisiin. Usein on kuitenkin tarpeellista ilmoittautua ensin ruotsin valmentavalle kurssille, jonka päätteeksi tehdään kielikokeet. Ilmoittaudu ruotsin kokeisiin tai itsellesi sopivan tasoiselle valmentavalle kurssille lähtötasotestin ohjeiden mukaisesti.
Jos käyt ruotsin 3–4 op valmentavan kurssin, voit sijoittaa sen HOPSiisi perusopintojen yleisopinnoksi (3op) (HUOM. ei koske informaatioverkostojen opiskelijoita). Kaikki ruotsin valmentavat kurssit käyvät myös vapaasti valittaviin opintoihin.
Jos koulusivistyskielesi on ruotsi, suoritat seuraavat kieliopinnot:
- Kypsyysnäyte (sci.kyps, 0 op) ruotsiksi kandidaatintyön ja -seminaarin (10 op) yhteydessä. Ohjeet kypsyysnäytteen suorittamiseen saat kandiseminaarissa.
- Suomen kielikokeet: LC-7001 Toisen kotimaisen kielen kokeen (suomi) kirjallinen osio (1 op) ja LC-7002 Toisen kotimaisen kielen kokeen (suomi) suullinen osio (1 op)
- Pakollinen vieras kieli (3op) (o, w). Opintoihin tulee sisältyä sekä suullisen (o) että kirjallisen (w) taidon osuus. Englannin kielessä taitotason tulee olla CEFR-asteikolla B2, muissa kielissä vähintään B1. Katso Aallon kurssitarjonta Kielikeskuksen sivuilta.
Jos koulusivistyskielesi ei määrity tai olet saanut vapautuksen koulusivistyskielen ja/tai toisen kotimaisen kielen osoittamisesta, suoritat opinnot seuraavasti:
Vapautus koulusivistyskielestä:
Kandidaatintyöhön kuuluvaa kypsyysnäytettä (sci.kyps, 0 op) ei tarvitse lähettää kielentarkistukseen. Halutessasi voit kuitenkin suorittaa kypsyysnäytteen normaalisti. Et kuitenkaan voi saada tutkintotodistuksesi liitteeseen merkintää lain (424/2003) 6§:n 1 momentin mukaisesta kielitaidon osoituksesta.
Huomioi, että kandiseminaariin saattaa kuulua kaikille pakollinen kielenhuollon osio, vaikka olisitkin saanut vapautuksen koulusivistyskielen hallinnan osoittamisesta. Saat kandiseminaarissa tarkemmat ohjeet kypsyysnäytteen ja seminaarin suorittamiseen.
Vapautus toisesta kotimaisesta kielestä:
Valitse suomen tai ruotsin kielikokeiden (1+1 op) tilalle 2 op verran muita Kielikeskuksen kieli- tai viestintäopintoja. Halutessasi voit myös suorittaa suomen tai ruotsin toisen kotimaisen kielen kokeet. Jos koulusivistyskielesi ei kuitenkaan ole suomi/ruotsi tai olet saanut toisesta kotimaisesta kielestä vapautuksen, et voi saada tutkintotodistuksen liitteeseen merkintää lain (424/2003) 6§:n 1 momentin mukaisesta kielitaidon osoituksesta.
Huomioi, että tutkintoon tulevat kieliopinnot eivät saa olla sisällöltään päällekkäisiä. Jos siis haluat suorittaa pakollisen vieraan kielen opinnot ja toisen kotimaisen kielen korvaavat opinnot samassa kielessä, varmista tarvittaessa omasta pääaineestasi, voitko sisällyttää suunnittelemasi kurssit tutkintoosi.
Sijoita korvaavat kieli- tai viestintäopinnot (2 op) HOPSiin toisen kotimaisen kielen osioon kielikokeiden tilalle. Lähetä suunnittelemasi opinnot Sisussa hyväksyttäväksi.
Pakollinen vieras kieli:
Pakollinen vieras kieli (3 op) (o, w) tulee suorittaa tutkintovaatimusten mukaisesti. Opintoihin tulee sisältyä sekä suullisen (o) että kirjallisen (w) taidon osuus. Englannin kielessä taitotason tulee olla CEFR-asteikolla B2, muissa kielissä vähintään B1. Katso Aallon kurssitarjonta Kielikeskuksen sivuilta.
Vapaasti valittavat opinnot
Alta löydät vinkkejä opetussuunnitelmassa mainittuihin vapaasti valittaviin opintoihin. Nämä ohjeet täydentävät opetussuunnitelmassa annettuja tietoja.
Vapaasti valittavien opintojen määrä riippuu pääaineesta ja sivuaineen laajuudesta. Tutkinnon laajuus on 180op. Tutkintoon ei sijoiteta ylimääräisiä kursseja.
Pääainetta tukevat opinnot
Kaikki pääaineen kurssit, jotka eivät jo sisälly pääaineeseen ovat hyviä valintoja vapaasti valittaviin opintoihin. Myös DI-tason valinnaiset pääainekurssit, joihin esitiedot riittävät, ovat soveltuvia vapaasti valittaviin opintoihin.
Sivuainetta tukevat opinnot
Jos haluat laajentaa sivuaineen osaamista, kurssit, jotka eivät jo sisälly kandidaatin tai DI-tutkinnon sivuaineeseen, voit sisällyttää vapaasti valittaviin opintoihin. Jos olet epävarma sivuainevalinnastasi, voit käyttää vapaasti valittavia opintoja eri sivuaineisiin tutustumiseen tekemällä peruskursseja muutamasta eri sivuainevaihtoehdosta ja valitsemalla sitten sopivan sivuaineen.
Muiden teknistieteellisen kandidaattiohjelman pääaineiden kurssit
- Tietotekniikan kurssit (CS-alkuiset)
- Tuotantotalouden laitoksen kurssit (TU-alkuiset)
- Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen kurssit (MS-alkuiset)
- Teknillisen fysiikan laitoksen kurssit (PHYS-alkuiset)
Aallon muiden korkeakoulujen tarjoamat kurssit
Tutustu laajasti myös Aallon eri koulujen kurssivalikoimaan: courses.aalto.fi .
Kansainvälistyminen
Kielikeskuksen opinnot
Kielikeskuksen opetustarjontaan kuuluu kieliopintoja monessa eri kielessä sekä erilaisia viestintä- ja vuorovaikutusopintoja. Perinteisten kielikurssien lisäksi tarjonnasta löytyy mm. kursseja, jotka kehittävät vuorovaikutustaitoja, kulttuurien välistä kommunikaatiota tai auttavat esiintymisjännityksen hallinnassa. Kielikeskus tarjoaa lisäksi opiskelijoille yksilöllisiä oppimis- ja tukipalveluita englannin ja ruotsin kielessä.
Voit kartuttaa myös työelämävalmiuksia Kielikeskuksen puheviestinnän kursseilla.
Jos olet kesätöissä tai työskentelet opintojen ohella, voit hyödyntää työskentelykokemustasi 1-10 op verran tutkinnon vapaasti valittavissa opinnoissa. Tutkintoon hyväksyttävän harjoittelun tulee liittyä ohjelman opintoihin ja sen tulee olla suoritettu opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen. Pääsääntöisesti yliopistossa suoritettuja työtehtäviä, luottamustehtäviä ja opiskelijan omia projekteja ei hyväksytä harjoitteluksi.
Mikäli sisällytät tutkintoon kurssin JOIN-A0003 Yhteisössä vaikuttaminen (3 op), harjoittelua hyväksytään tutkintoon vain 7 op.
Työkokemus sisällytetään kanditutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin kurssikoodilla sci.harj (kotimaan harjoittelu) tai sci.khar (kansainvälinen harjoittelu). Löydät tarkemmat tiedot harjoittelusta sci.harj-kurssin MyCourses-sivulta.
Katso myös lisätietoa kotimaan ja kansainvälisen harjoittelun apurahoista: TECH harjoittelu Suomessa ja TECH harjoittelu ulkomailla.
Vapaasti valittavien opintojen tulee olla korkeakoulutasoisia, lähtökohtaisesti yliopistojen tutkinto-opintoihin kuuluvia ja tutkinnon tavoitteet täyttäviä opintoja.
Yliopistot tarjoavat nykyään myös laajalle yleisölle suunnattuja opintoja, joiden soveltuvuus tutkintoon arvioidaan peilaten tutkinnon tavoitteisiin. Pääsääntöisesti suurelle yleisölle suunnatut itseopiskeltavat verkkokurssit eivät sovellu osaksi vapaavalintaisia opintoja. Tarkista kurssin soveltuvuus tutkintoosi oman pääaineesi koordinaattorilta tai suunnittelijalta.
Muualla suoritetut opinnot ja hyväksiluku
Aalto-yliopistossa voit suorittaa opintoja myös oman korkeakoulun ja alan ulkopuolella. Oman korkeakoulun ulkopuolella voit suorittaa yksittäisiä kursseja tai kokonaisen sivuaineen.
Varmista etukäteen omasta pääaineestasi, voitko sisällyttää suunnittelemiasi kursseja tutkintoosi.
Jos mietit vaihto-opintoja, kattava tietopaketti vaihtokohteista ja hakuohjeista on koottu Vaihto-opinnot-sivulle.
Vaihto-opintojen suunnitteleminen HOPSiin
Sinulla voi olla Sisussa useita HOPS-versioita. Luo vaihto-opinnoille oma opintosuunnitelma. Jos haet useampaan vaihtokohteeseen, tee jokaiselle kohteelle oma HOPS-versio.
- Luo uusi opintosuunnitelma ja nimeä se vaihtoyliopiston mukaan (esim. Technische Universiteit Eindhoven).
- Lisää vaihtokurssit HOPSiin yksittäisinä opintoluonnoksina: Valitse opintokokonaisuus, johon haluat lisätä kurssin ja klikkaa Lisää opintoluonnos -painiketta.
- Jos haluat korvata tutkinnon pakollisen kurssin vaihtokurssilla, lisää ensin vaihtokurssi HOPSiisi opintoluonnoksena. Poista sen jälkeen vapaan muokkauksen tilassa se Aallon kurssi, jonka aiot korvata.
- Jos haluat suorittaa vaihdossa sivuaineen, hae sivuaineeksi opintokokonaisuus SCI3041 International Studies Minor. Lisää vaihtokurssit kokonaisuuden alle opintoluonnoksina.
- Tee opintosuunnitelma koko tutkinnolle, eli lisää vaihto-opintosuunnitelmaan kaikki kurssit, jotka aiot sisällyttää osaksi tutkintoasi.
Huom.
- Tuotantotalouden opiskelijoilla International Studies Minorin voi sijoittaa vapaasti valittaviin opintoihin. Varsinaisen sivuaineen on tutalla oltava tekninen.
- Tietotekniikan opiskelijoilla on opinnoissaan yhden lukuvuoden mittainen Software Project 1 ja 2. Tämä kurssi tulee suorittaa yhden lukuvuoden aikana, joten huomioi se vaihtosuunnitelmaa tehdessäsi.
Vaihtoon on haettava erikseen. Toisin sanoen kansainvälisen sivuaineen lisääminen HOPSiin ei takaa vaihtoon pääsyä.
Kun olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu-ohjeiden mukaisesti.
Aalto-yliopiston läsnä olevana tutkinto-opiskelija voi hakea oikeutta suorittaa opintoja myös toisessa suomalaisessa yliopistossa JOO-sopimuksen puitteissa. Opinnot sisällytetään tutkintoon ja opinto-oikeus myönnetään määräajaksi. Katso hakuohje.
JOO-opintojen suunnitteleminen HOPSiin
- Jos haluat tehdä sivuaineen JOO-opintoina, lisää opintosuunnitelmaasi sivuaineeksi M1FINU-SCI Sivuaine kotimaisesta yliopistosta -niminen opintokokonaisuus.
- Lisää yksittäiset kurssit opintoluonnoksina: Valitse opintokokonaisuus, johon haluat lisätä kurssin ja klikkaa Lisää opintoluonnos -painiketta. Täytä opintoluonnoksiin pyydetyt tiedot.
- Kerro joko opintoluonnoksissa tai erillisessä HOPSin kommentissa, mistä opinnoista on kyse. Voit esimerkiksi lisätä linkin sivuainekokonaisuuden sivulle. Ohjeet opintoluonnoksen ja kommentin lisäämiseen löydät Sisu-ohjeista.
Huom. JOO-opinto-oikeutta on haettava erikseen. Toisin sanoen toisen yliopiston kurssien lisääminen HOPSiin ei anna automaattisesti opinto-oikeutta.
Kun olet suorittanut kurssit, hae opintojen hyväksilukua Sisu-ohjeiden mukaisesti.
Jos olet suorittanut tai suorittamassa korkeakouluopintoja muualla kuin Aalto-yliopistossa tai sinulla on tutkintoosi soveltuvaa muutoin hankittua osaamista, voit hyväksilukea nämä osaksi tutkintoasi. Suunnittele ensin kurssi opintosuunnitelmaasi ja tarkista kurssin soveltuvuus oman pääaineesi opiskelijapalveluista. Varsinainen hyväksiluku tehdään, kun kurssi on suoritettu ja näkyy Oma Opintopolussa.
Katso Aalto-yliopiston ohjeet opintojen hyväksilukemiselle. Sivulta löytyvät ohjeet myös niille, jotka suorittavat Aallossa kahta tutkintoa.
Seuraavat linjaukset koskevat kaikkia syksyllä 2024 opintonsa aloittavia tietotekniikan pääaineopiskelijoita.
Päällekkäiset ohjelmointikurssit
Samaan tutkintoon ei voi sisällyttää useampaan kertaan ohjelmoinnin peruskursseja. Tällaisiksi lasketaan lähtökohtaisesti kaikki kurssit, joiden oppimistavoitteena on ohjelmointitaito ja joissa ei ole esitietona ohjelmointitaitoa. Kun pääaineessasi on jo kurssit Ohjelmointi 1 ja 2, et voi tämän lisäksi sisällyttää samaan tutkintoon edes vapaavalintaisiin opintoihin esimerkiksi kursseja Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 ja/tai Y2, tai näihin rinnastettavia kursseja muista yliopistoista. Ainoa poikkeus koskee aiemmin suoritettuja opintoja (ks. alla).
Tutkintoon on kuitenkin mahdollista sisällyttää syventäviä ohjelmointikursseja, jotka on tarkoitettu jo ohjelmointia osaaville ja joissa on esitietovaatimuksena aiempi ohjelmointitaito. Esimerkiksi kurssi Basic Course in C Programming tai Beginner's Python for Engineers soveltuu tietotekniikan pääaineopiskelijalle vapaavalintaiseksi kurssiksi.
Aiemmin suoritetut opinnot
Suhtaudumme joustavasti siihen, että esimerkiksi pääainetta vaihtaneet tai toisesta yliopistosta Aaltoon tulleet opiskelijat voivat hyödyntää ennen Aallon tietotekniikan opintojen alkamista suorittuja opintoja osana tutkintoa.
Jos olet suorittanut kurssit Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 ja/tai Ohjelmoinnin peruskurssi Y2 ja/tai Tietorakenteet ja algoritmit Y ennen Aallon tietotekniikan opintojen aloittamista, nämä kurssit on mahdollista sisällyttää samaan tutkintoon pääaineen pakollisten ohjelmointikurssien kanssa. Kursseja on tällöin mahdollista sisällyttää myös pääaineeseen seuraavasti:
-
Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 pääaineen pakollisen kurssin Ohjelmointistudio 1 tilalle.
-
Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 pääaineen pakollisen kurssin Ohjelmointistudio 1 tilalle ja lisäksi Ohjelmoinnin peruskurssi Y2 pääaineen pakollisen kurssin Ohjelmointi 1 tilalle.
Muussa yliopistossa suoritetut tietotekniikan kurssit vastaavat tyypillisesti Aallon kursseja seuraavasti:
-
Ensimmäinen ohjelmoinnin peruskurssi (n. 5 op): vastaa yleensä Aallon kurssia Ohjelmoinnin peruskurssi Y1.
-
Kaksi ensimmäistä ohjelmoinnin peruskurssia (n. 10 op): vastaa yleensä Aallon kurssiparia Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 + Y2.
-
Ensimmäinen tietorakenteiden ja algoritmien kurssi (n. 5 op): vastaa yleensä Aallon kurssia Tietorakenteet ja algoritmit Y.
Jos kurssit on suoritettu ennen Aallon tietotekniikan opintojen aloittamista, ne voi sisällyttää osaksi tutkintoa samoilla periaatteilla kuin kurssit Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 + Y2 sekä Tietorakenteet ja algoritmit Y. Kurssin Ohjelmointistudio 1 tilalle on mahdollista myös tapauskohtaisesti sijoittaa jokin muu aiemmin suoritettu ohjelmointikurssi. Joka tapauksessa pääaineen pakolliset kurssit Ohjelmointi 2 ja Tietorakenteet ja algoritmit on tällöinkin suoritettava.
Muualla suoritetut opinnot
Jos aiot suorittaa tietotekniikan opintoja muussa yliopistossa Aallon tietotekniikan opintojen aloittamisen jälkeen, varmistathan etukäteen pääaineen vastuuopettajalta, että suorittamasi kurssit on mahdollista sisällyttää osaksi tutkintoa. Pääaineen pakollisia kursseja korvattaessa vaaditaan täsmällinen sisällöllinen vastaavuus ja edes vapaavalintaiseksi kurssiksi ei voi sisällyttää kursseja, jotka menevät huomattavassa määrin päällekkäin pääaineen pakollisten kurssien kanssa.
Muiden yliopistojen verkkokurssien hyväksiluvuista on linjattu seuraavaa:
-
Full Stack open (Helsingin yliopisto, 5–14 op): kurssikokonaisuudesta on mahdollista hyväksilukea ainoastaan 5 op; tämä 5 op sopii tietotekniikan opiskelijalle vapaavalintaisiin opintoihin.
-
Haskell MOOC (Helsingin yliopisto, 5+5 op): kurssikokonaisuudesta on mahdollista hyväksilukea ainoastaan 5 op; tämä 5 op sopii tietotekniikan opiskelijalle vapaavalintaisiin opintoihin.
Työkokemus ja harrastustoiminta
Tutkintoon voi sisällyttää 1–10 opintopistettä harjoittelua. Mikäli sisällytät tutkintoon kurssin JOIN-A0003 Yhteisössä vaikuttaminen (3 op), harjoittelua hyväksytään tutkintoon vain 7 op.
Tutkintoon hyväksyttävän harjoittelun tulee liittyä ohjelman opintoihin ja sen tulee olla suoritettu opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen. Pääsääntöisesti omassa yliopistossa suoritettuja työtehtäviä, luottamustehtäviä ja opiskelijan omia projekteja ei hyväksilueta harjoitteluksi.
Kahden viikon kokopäiväinen harjoittelu vastaa yhtä opintopistettä. Harjoittelu voi myös olla osa-aikaista, jolloin yhtä opintopistettä vastaa 80 tunnin harjoittelu. Puolikkaita opintopisteitä ei myönnetä. Lisätietoja harjoittelusta löytyy harjoittelun MyCourses-sivulta.
Työkokemuksella ja harrastustoiminnalla ei ole mahdollista korvata pakollisia peruskursseja. Voit kuitenkin hyödyntää työkokemusta ja harrastustoimintaa monin eri tavoin; lisätietoja sivulta Opintojen suunnittelu [linkki tulossa].
Opintosuunnitelman tekeminen Sisu-järjestelmässä
Kaikki perustutkinto-opiskelijat laativat HOPSinsa Sisu-järjestelmässä.
Tekniset ohjeet HOPSin laatimiseen löytyvät Sisu-ohjeista. Jos sinulla on ongelmia, joihin et löydä vastauksia Sisun teknisistä ohjeista tai tältä sivulta, ole yhteydessä osoitteeseen [email protected].
Luo uusi opintosuunnitelma Teknistieteellinen kandidaatti ja diplomi-insinööri -nimiseen koulutukseen. Sisu tarjoaa oikeaa koulutusta automaattisesti opinto-oikeutesi perusteella.
Opetussuunnitelmakauden valitseminen
Kun luot uuden opintosuunnitelman, sinun on valittava suunnitelmasi pohjaksi opetussuunnitelmakausi. Valitse opetussuunnitelma sen lukuvuoden mukaan, jolloin olet aloittanut opintosi. Halutessasi voit siirtyä seuraamaan myös uudempaa opetussuunnitelmaa. Jos palaat opintoihin pitkän tauon jälkeen, valitse uusin opetussuunnitelma.
HOPSin laatiminen
HOPS-pohja näyttää tutkintosi rakenteen ja siihen kuuluvat opintokokonaisuudet. Osa pakollisista kursseista näkyy HOPSissa jo valmiiksi, lisäksi sinun tulee lisätä opintokokonaisuuksiin vaihtoehtoisia ja valinnaisia kursseja. Seuraa ns. valinta-avustimessa olevia ohjeita HOPSia tehdessäsi. Katso myös pääaineesi opetussuunnitelmasta tarkempia ohjeita ja suosituksia kurssivalintojen tekemiseen ja opintokokonaisuuksien koostamiseen.
Ensisijainen suunnitelma
Voit tehdä useita HOPS-versioita, mutta sinulla voi olla vain yksi ensisijainen opintosuunnitelma. Merkitse ensisijaiseksi se suunnitelma, jonka mukaan aiot opiskella ja jolle olet hakenut ja saanut hyväksynnän.
Lähtökohtaisesti HOPS on hyväksytty, kun suunnitelmaan tehdyt valinnat vastaavat opetussuunnitelmaa. Erillistä hyväksyntää on aina haettava kokonaisuuksille, joiden kohdalla on ilmoitus
- Vaatii erillistä hyväksyntää
- Poikkeaa haetusta/hyväksytystä sisällöstä
- Sääntöjen vastainen
Ohjeet opintokokonaisuuksien hyväksyttämiselle löytyvät Sisu-ohjeista.
HOPSin käsittelyaika on noin kolme viikkoa. Lähetä siis HOPS hyväksyttäväksi hyvissä ajoin ennen esimerkiksi sivuainehakua tai valmistumista. Jos tarvitset hyväksytyn HOPSin nopeammin, lähetä viesti osoitteeseen [email protected].
Kun HOPS on tarkistettu, saat viestin Sisussa. Jos HOPSia on muutettava ennen kuin se voidaan hyväksyä, toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti.
Suunnitelmaa voi aina tarpeen mukaan muuttaa, ja HOPSia onkin hyvä ylläpitää koko opintojen ajan. Alla on vinkkejä yleisimpiin ongelmatilanteisiin.
Esimerkkitapaus 1: Kurssilla on monta eri kurssikoodia tai korvaavuutta (esim. MS-A0102 -> MS-A010X). Miten saan vaihdettua HOPSin ehdottaman kurssikoodin toiseen?
Vastaus: Klikkaa ensin kurssikoodia ja katso, löytyykö haluamasi kurssi Vastaavuudet ja korvaavuudet -välilehdeltä. Jos kurssia ei löydy, katso esimerkkitapaus 2.
Esimerkkitapaus 2: Olen sisällyttämässä kokonaisuuteen kurssia, jota ei löydy HOPSin rakenteesta.
Vastaus: Jos kokonaisuuden sisältö poikkeaa opetussuunnitelmasta, tulee sisältö hyväksyttää kokonaisuuden vastuuopettajalla. Toimi seuraavasti:
- Listaa kokonaisuuteen ehdottamasi kurssit selkeästi ja ota yhteyttä oman pääaineesi oppimispalveluihin tai sivuaineen osalta sivuaineen vastuuopettajaan. Sivuaineen vastuuopettaja on aina mainittu nimenomaisen sivuaineen omassa oppaassa. Jos saat hyväksynnän ehdotuksellesi, välitä vastuuopettajan vastaus oman pääaineesi suunnittelijalle tai koordinaattorille.
- Muokkaa kokonaisuus HOPSiin vapaan muokkauksen tilassa. Ohjeet löydät Sisu-ohjeista.
-
Hae muokatulle kokonaisuudelle hyväksyntää vapaan muokkauksen tilassa.
Esimerkkitapaus 3: Haluan tehdä muutoksia jo hyväksyttyyn kokonaisuuteen.
Jos muokkaat hyväksyttyä kokonaisuutta ilman, että olet ensin luopunut aikaisemmasta hyväksynnästä, kokonaisuuden kohdalle tulee ilmoitus ”poikkeaa haetusta sisällöstä”.
Jos haluat tehdä muutoksia jo hyväksyttyyn kokonaisuuteen (esim. vaihtaa kurssin toiseen tai vaihtaa kokonaan sivuainetta), luovu ensin saamastasi hyväksynnästä painamalla kokonaisuuden perässä olevaa Näytä-painiketta. Tarkemmat ohjeet Sisu-ohjeissa. Muokkaa kokonaisuutta ja sen sisältöä vasta hyväksynnästä luopumisen jälkeen. Tämän jälkeen hae kokonaisuudelle uutta hyväksyntää.
Tekniikan kandidaatin tutkinto suoritetaan ennen diplomi-insinöörin tutkintoa. Mikäli opintojen sujuva eteneminen sitä edellyttää, kandidaatin tutkinnon viimeistelyvaiheessa voit valita kandidaattiopintojen rinnalle myös maisteriopintoja. Huomioi kuitenkin opintojen suunnittelussa, että useilla maisterikursseilla etusija on ko. ohjelman pääaineopiskelijoilla. Osallistujamäärärajoituksia sisältävillä kursseilla ilmoittautuminen päättyy jo ennen opetuksen alkamista.
Maisterivaiheen opintosuunnitelma tehdään ensisijaisen kandi-HOPSin jatkoksi. Klikkaa "Teknistieteellinen kandidaatti ja diplomi-insinööri" -otsikko aktiiviseksi ja valitse maisteriohjelma oikean reunan valinta-avustimesta. Maisteriopinnot tulee suorittaa uusimman opetussuunnitelman mukaisesti, joten vaihda tarvittaessa opetussuunnitelmakausi maisterivaiheen HOPS-pohjaan. Tekniset ohjeet maisterivaiheen opintosuunnitelman tekemiseen ja opetussuunnitelmakauden vaihtamiseen löytyvät Sisu-ohjeista.
Huom. Maisterivaiheen HOPSin kohdalla on ilmoitus ”Ei opiskeluoikeutta”. Voit kuitenkin ilmoittautua maisterivaiheen kursseille normaaliin tapaan. Kun valmistut kandidaatiksi, opiskeluoikeutesi päivitetään ja ilmoitus muuttuu muotoon ”Opiskeluoikeuteen vahvistettu valinta”.
Katsothan Jatkaminen maisteriohjelmaan -sivulta, että mahdolliset siirtymäkriteerit suunnittelemaasi maisteriohjelmaan täyttyvät.
Lisäajan hakeminen Perustieteiden korkeakoulussa
Opiskelijoilla on seitsemän (7) vuotta tutkinnon sallittua suorittamisaikaa kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Tekniikan kandidaatin tutkinnon suorittamisaikaa ei erikseen seurata. Jos et ole saanut tutkintoa valmiiksi opintojen säädetyssä ajassa, mutta haluat kuitenkin suorittaa opinnot loppuun, voit hakea lisäaikaa. Lisäaikaa voi hakea aikaisintaan sen lukukauden alussa, jonka päätteeksi opintoaika loppuu.
Lue huolellisesti Aalto-yliopiston ohje lisäajan hakemiseen. Alla on Perustieteiden korkeakoulun lisäohjeet.
Perustieteiden korkeakoulu lähestyy kirjeitse noin vuotta aikaisemmin niitä opiskelijoita, joiden opiskeluoikeus on päättymässä. Kirjeessä annetaan tarkemmat ohjeet ja hakemuksen toimittamisen määräpäivä.
Lisäaikaa haetaan Sisussa ensisijaisen opintosuunnitelman kautta.
- Päivitä ensisijainen opintosuunnitelmasi Sisussa. Vaikka lisäaikahakemus koskisikin vain kandiopintoja, on suunnitelma tehtävä myös maisteriopinnoille.
- Ajoita puuttuvat opinnot (kandi+DI) käyttämällä Sisun ajoitustyökalua. Tee tavoitteellinen ja toteuttamiskelpoinen opintosuunnitelma opintojen loppuun suorittamiseksi. Priorisoi kandidaatin tutkinnon opinnot DI-tutkinnon opintojen edelle.
- Kun suunnitelma on Valinnat tehty -tilassa, palaa etusivun kautta lisäajan infolaatikkoon, täytä lisäaikahakemus ja lähetä se. Älä kirjoita Sisun hakemukselle luottamuksellisia tietoja, vaan toimita ne erikseen.
Toimita lisäaikahakemuksen liitteet osoitteeseen [email protected]. Jos liitteet sisältävät terveydentilatietoja tai arkaluonteisia tietoja, lähetä ne suojattuna sähköpostina osoitteeseen [email protected]. Otsikoi viestisi "SCI, oma nimi, lisäaikaliite".
Toimita hakemuksen liitteeksi seuraavat dokumentit:
- Mahdolliset selvitykset opintojen hidastumiselle. Huomaa, että työnteko ei ole peruste lisäajan myöntämiselle.
- Jos sinulla on lakiperusteisia poissaoloja (asevelvollisuus, siviilipalvelus, vapaaehtoisen asepalvelus tai äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa), toimita siitä todistus.
- Mikäli sinulle on aiemmin jo myönnetty lisäaikaa, toimita selvitys lisäajan käytöstä (esim. mitä kursseja olet suorittanut tai suorittamassa tämänhetkisellä lisäajalla).
- Jos opintosi ovat hidastuneet terveydellisistä syistä, toimita lääkärintodistus lisäaikahakemuksen liitteeksi. Lääkärintodistuksesta tulee käydä ilmi, mikä vaikutus sairaudella on ollut opiskelijan opiskelukykyyn.
Yllä mainittujen liitteiden lisäksi voit toimittaa myös muita dokumentteja, jotka tulisi mielestäsi ottaa huomioon hakemusta käsiteltäessä. Dokumenttien tulee olla ajan tasalla, ja usean vuoden takaisia todistuksia ei huomioida ilman pätevää syytä.
Lisäaikaa voidaan myöntää, jos opiskelijalla on mahdollisuus saattaa opintonsa loppuun kohtuullisessa ajassa. Lisäaikahakemusta käsiteltäessä otetaan huomioon suoritetut ja puuttuvat opintosuoritukset suhteessa tavoitteelliseen tutkinnon suorittamisaikaan. Lisäksi otetaan huomioon esimerkiksi opiskelijan sairaus tai vaikea elämäntilanne, opiskeluaikainen yhteiskunnallinen osallistuminen, kansainväliseen opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon osallistuminen sekä systemaattiseen huippu-urheiluun valmentautuminen. Mikäli opiskelija hakee jatkoa lisäajalle, hakemusta käsiteltäessä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, kuinka opinnot ovat edenneet aiemmin myönnetyllä lisäajalla.
Päätöksen lisäajan myöntämisestä tekee korkeakoulun dekaani.
Lisäajalla poissa olevaksi ilmoittautuminen kuluttaa myönnettyä lisäaikaa. Lakiperustaiset poissaolot lisäajalla eivät pidennä opintoaikaa automaattisesti, mutta ne huomioidaan haettaessa jatkoa lisäajalle.
Uutiskirjeet ja tiedotteet
- Julkaistu:
- Päivitetty: