Hur kan autismspektrum påverka studierna?
De särdrag som är förknippade med autismspektrum kan variera stort beroende på person, miljö och situation. Autismspektrum märks inte nödvändigtvis i den studerandes beteende, om hen inte tar upp saken själv.
Hos en person på autismspektrat är den information som förmedlas via sinnena och tolkningen av denna information avvikande. Många personer på autismspektrat lider av sensorisk överkänslighet, vilket gör att bullriga och ekande rum, såsom matsalar och föreläsningssalar, kan kännas obehagliga och störa koncentrationen. En person vars sinnen blir överbelastade kan också drabbas av panikattacker eller stänga in sig i sina egna tankar. Det kan också vara svårt att reglera sitt beteende och koncentrera sig, varvid till exempel tröskeln att påbörja och avsluta en uppgift kan vara hög. Den studerande kan också haka upp sig på en del av en uppgift om anvisningarna är otydliga eller motstridiga.
En person på autismspektrat kan ha olika problem med stresshantering. Till exempel kan ändringar i tidtabellen eller oklara arrangemang, oförutsägbarhet och nya situationer vara särskilt svåra för den studerande. En person på autismspektrat har ofta ett behov av rutiner och regelbundenhet. Det kan vara svårt att anpassa sig till förändringar på grund av bristen på flexibilitet i tänkandet och agerandet. I en del situationer kan tänkandet te sig inrutat.
Ofta förekommer också utmaningar med social interaktion. Det kan vara svårt att få kontakt till följd av svårigheter att tolka språk och kommunikation. Det kan exempelvis handla om att tolka saker bokstavligt och ha svårt att uppfatta ironi och sarkasm samt olika nyanser i en diskussion. Därtill kan den studerande ha svårt att förstå och tolka en annan persons gester, miner och kroppsspråk. Det kan också vara svårt att skapa och upprätthålla ögonkontakt. I en gruppsituation kan det vara svårt att uppfatta de sociala koder som gäller i situationen samt att inleda och upprätthålla en diskussion. Det kan också finnas små avvikelser i den studerandes beteende, till exempel i röstanvändningen, talet och kroppsspråket.