Creative Sustainability, Master of Science (Technology)
Examen:
Ansökningsperiod:
Undervisningsspråk:
Längd:
Behörighet:
Utbildningsområde:
Studiepoäng:
Högskola:
Läsårsavgifter:
Utbildningens beskrivning
Komplicerade hållbarhetsfrågor, såsom klimatkrisen, förlusten av biodiversitet samt fattigdom och ojämlikhet kräver nya tänkesätt och färdigheter, såsom en systembaserad syn på vår planet och förmågan att samarbeta med experter från olika områden och kulturer. Programmet Master’s Programme in Creative Sustainability (CS) erbjuder en mångvetenskaplig plattform för lärande inom design, ekonomi samt material- och kemiteknik. Hållbarhet är viktigt inom alla teknikområden och allt fler professionella förväntas inte bara utveckla lösningar för att hantera till exempel kritiska materialflöden, produktionsprocesser och infrastrukturer, utan också delta i multidisciplinära innovationsprocesser som ökar hållbarhet. För studeranden inom material- och kemiteknik ger Creative Sustainability - magisterprogrammet de färdigheter, kunskaper och kompetenser som behövs för att främja hållbar utveckling inom teknik.
Komplicerade hållbarhetsfrågor, såsom klimatkrisen, förlusten av biodiversitet samt fattigdom och ojämlikhet kräver nya tänkesätt och färdigheter, såsom en systembaserad syn på vår planet och förmågan att samarbeta med experter från olika områden och kulturer. Hållbarhetsutmaningar kräver lösningar på flera nivåer som involverar en stor mängd aktörer ofta med konkurrerande intressen. Creative Sustainability -programmet förbereder studerande för att möta dessa utmaningar genom att ge dem en internationell och mångvetenskaplig utbildning inom ekonomi, design samt material- och kemiteknik.
Creative Sustainability programmet sammanför studerande som är engagerade i att utveckla systematiska lösningar, arbeta i mångvetenskapliga team och utmana sig själva genom praktiska uppgifter. Creative i programmet innebär ett fokus på nya, holistiska och framväxande innovationer och långtgående alternativa lösningar. Studierna omfattar den senaste kunskapen om de sammanlänkade miljömässiga, ekonomiska och sociokulturella aspekterna av hållbarhet i kombination med lärande i praktiska projekt som genomförs tillsammans med partnerorganisationer.
Magisterprogrammet i Creative Sustainability organiseras gemensamt av Aalto-universitetets handelshögskola, Högskolan för konst, design och arkitektur och Högskolan för kemiteknik. Studerande som kommer in på programmet via Högskolan för kemiteknik utexamineras med Master of Science (Technology) examen.
Undervisningsspråk
Undervisningsspråket för magisterprogrammet Master’s Programme in Creative Sustainability är engelska.
Läsårsavgifter och stipendier
Läsårsavgiften för detta program är 17 000 euro per läsår. Läsårsavgift uppbärs inte av medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU), Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Medborgare i andra länder ska betala läsårsavgift.
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier som befriar studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift från läsårsavgiften. Stipendierna kan beviljas de sökande som klarat sig bäst i ansökningsalternativets bedömning. De sökande rangordnas utgående från bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets sidor.
Se Läsårsavgifter och stipendier för mer information om läsårsavgifter och stipendier vid Aalto-universitetet.
Studiernas uppbyggnad
Magisterprogrammet Master's Programme in Creative Sustainability omfattar totalt 120 studiepoäng. Det tvååriga programmet består av:
- Obligatoriska studier i Creative Sustainability (60 studiepoäng)
- Biämnesstudier (20 studiepoäng)
- Fritt valbara studier (10 studiepoäng)
- Diplomarbete (30 studiepoäng)
Mer information om utbildningens innehåll och undervisningsplan hittar du i Studentguiden.
Inriktningsalternativ
Studiernas uppbyggnad
Studierna delas in i fyra olika kategorier:
- Obligatoriska gemensamma CS-studier: obligatoriska studier som alla CS-magisterstuderande från de tre högskolorna tar tillsammans Dessa omfattar kurser om systemtänkande, kreativt teamarbete samt miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter av hållbar utveckling.
- Obligatoriska studier vid den egna högskolan: vid Högskolan för kemiteknik omfattar dessa exempelvis kurser om biobaserade material och cirkulär ekonomi.
- Alternativa CS-studier: studier tillgängliga för magisterstuderande i CS från vilken som helst av de tre högskolorna.
- Fritt valbara studier: biämnesstudier eller kurser inom andra program vid Aalto-universitetet eller andra finska universitet, studentutbyte, praktik eller kurser från listan över alternativa CS-kurser.
De obligatoriska gemensamma kurserna och de obligatoriska CHEM-kurserna är tänkta att tas under programmets första år. Under det andra året kan studerande välja kurser enligt intresse och önskad inriktning.
Teman
De två nyckelämnena som är specifika för de studerande vid Högskolan för kemiteknik är cirkulär ekonomi och biomaterial. Stor vikt läggs vid metallåtervinning och minimering av skador från gruvverksamhet och studerande kan också välja att fördjupa sig i biomaterial genom att studera t.ex. skogsbiomassa och biobaserade polymerer som kan ha en drastisk inverkan på avfallsproblemet, från förpackningar till textilier. För att ge ett konkret exempel på några av de ämnen som behandlas finns nedan en förteckning över kurser som valts ut från programmets omfattande undervisningsplan:
- Materials for a World in Transition (5 studiepoäng)
- Fundamentals of Chemical Thermodynamics (5 studiepoäng)
- Metal Recycling Technologies (5 studiepoäng)
- Plant Biomass (5 studiepoäng)
- Circular Economy for Materials Processing (5 studiepoäng)
Lärande
Den pedagogiska strategin bygger på integrering av undervisning och forskning, utmaningsbaserat och blandat lärande och en stark koppling till praktiska resultat. Undervisningsmetoderna sträcker sig från interaktiva klassrumslektioner och laboratoriearbete till gruppuppgifter och praktiska projekt som genomförs för partnerorganisationer.
Programmet ingår i den europeiska kunskaps- och innovationsgruppen EIT Climate-KIC, som arbetar för att påskynda övergången till en koldioxidfri ekonomi. Studerande får möjlighet att interagera med universitetsstuderande från andra delar av Europa och delta i utbildningar och aktiviteter som anordnas av gruppen.
Individuell studieplan (ISP)
Den individuella studieplanen (ISP) är ett praktiskt verktyg för att fastställa den studerandes egen studiestig och sammanställa ett optimalt urval av kurser som är anpassade till den studerandes intressen och programmets krav. ISP:n är också ett behändigt verktyg för att följa upp sina studier. I bästa fall visar den de studerande var de befinner sig i sina studier och ställer upp konkreta delmål att följa.
Internationell verksamhet
Att svara på de miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningarna kräver förståelse mellan kulturer och samarbete på global nivå. Programmet Creative Sustainability är en genuint internationell lärandemiljö som hittills lockat till sig studerande från 54 olika länder runtom i världen. Tack vare detta sker lärandet vid programmet i en likasinnad och stödjande grupp bestående av högt motiverande studerande och anställda.
Konkreta exempel på möjligheter att utveckla sin globala kompetens är att:
- välja kurser med ett interkulturellt perspektiv, lära sig främmande språk och/eller bli tutor för internationella studerande
- avlägga en del av examen utomlands, t.ex. ett biämne, vid ett av de internationella partneruniversiteten som utbytesstuderande
- göra praktik eller diplomarbetet utomlands
- ta sommarkurser utomlands
Aalto-universitetet är till sin natur internationellt och välkomnar tusentals examens- och utbytesstuderande från utlandet årligen. Dessa studerande ansluter sig till Aalto-gemenskapen inte bara genom sina studier, utan också genom flera fritidsevenemang, firande och fritidsaktiviteter runt universitetet. Aktiva tutorprogram och stödtjänster arbetar hårt för att hjälpa internationella studerande att anpassa sig till vardagen i Otnäs och den nordiska kulturen.
Möjlighet till fortsatta studier
Magisterprogrammet Master’s programme in Creative Sustainability – MSc in Technology vid Aalto är en utmärkt grund för forskarstudier.
Karriärmöjligheter
Hållbarhetsfrågor uppstår i alla affärs- och industrisammanhang och det finns därför flera möjliga karriärmöjligheter för personer med sakkunskap inom hållbarhet och materialvetenskap. Utexaminerade inom Creative Sustainability från kemiteknik kan till exempel följa någon av dessa karriärstigar:
- Arbeta som hållbarhets- och företagsutvecklingsledare inom industrier som står inför stora ekologiska utmaningar (t.ex. skogsbruk, tillverkning, elektronik, jordbruk)
- Arbeta med att utveckla nya materiallösningar för den cirkulära ekonomin
- Bli entreprenör
- Arbeta i strategiska och ledande positioner inom den offentliga sektorn
Aalto-universitetet har väletablerade karriärtjänster som hjälper studerandes och utexaminerades sysselsättning i Finland och utomlands. Tack vare den flexibla undervisningsplanen arbetar många Aalto-studerande redan under studietiden och säkrar på så vis instegspositioner redan innan utexamineringen. Aalto har också en aktiv företagargemenskap som fungerar som en språngbräda för att grunda ett företag.
Tyngdpunkter inom forskning
Ytterligare information:
https://www.aalto.fi/en/department-of-bioproducts-and-biosystems
https://www.aalto.fi/en/department-of-chemical-and-metallurgical-engineering
Samarbete med andra aktörer
Programmets internationella och tvärvetenskapliga lärplattform förenar ekonomi, design, kemiteknik och materialvetenskap på ett sätt som förbereder de studerande på att svara på de avgörande utmaningarna i dagens samhälle. De studerande studerar i tvärvetenskapliga team vilket ökar deras förståelse för olika ämnesområden och möjliggör ett helhetsperspektiv. Detta ger eleverna möjlighet att skapa nya hållbara lösningar för den mänskliga , urbana, industriella och ekonomiska miljön.
Aalto-universitetet är välkänt för att kombinera ekonomi, konst, teknik och vetenskap. Vårt livliga campus och friheten att välja fritt valbara kurser från hela universitetets utbud sammanför studerande från olika områden under samma tak. Denna spontana tvärvetenskapliga miljö stimulerar nya idéer, samlar entusiaster runt dem och leder till vänskap, nätverk och nu och då även startup-företag.
Chatta med våra studerande
Funderar du på hur det är att studera vid Aalto-universitetet? Chatta direkt med våra studentambassadörer!
Bedömningsgrunder 2025
Vad bedöms? | Medelvitsord för kandidatexamen |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Den sökandes framgång i tidigare studier (dem som ansökan till programmet baserar sig på) bedöms baserat på medelvitsordet (GPA). De sökande ska ha ett medelvitsord på minst 3,0 (på en skala från 1,0–5,0 där 1,0 är det lägsta godkända vitsordet). |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg, betygsskala |
Vad bedöms? | Tidigare studiers innehåll och mängd i förhållande till ansökningsalternativets krav. |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Kandidatexamen eller motsvarande examen i ett relevant område inom naturvetenskap eller teknik. Relevanta examina (områden): materialvetenskap/materialteknik, fysik, kemiteknik, maskinteknik, metallurgi, pappersvetenskap, trävetenskap samt textilteknik Exempel på viktiga ämnen: Matematik, fysik, kemi, materialvetenskap, processteknik, kemiteknik, metallurgi, kompositvetenskap/kompositteknik Kunskaper och färdigheter: Tillräckliga kunskaper i matematik, fysik och kemi är obligatoriska. Kunskaper i materialvetenskap och teknik i anknytning till metaller och icke-metaller samt i material med biologiskt ursprung. Utöver de studier som ansökan baserar sig på kan övriga eventuella studier också beaktas. Ansökningsalternativet ska dock tillhandahålla genuint ny kunskap och förbättra karriärutsikterna för den sökande. Således antas sökande med magisterexamen i närliggande områden endast med välgrundade anledningar som ska förklaras i motivationsbrevet. |
Hur påvisas kompetenserna? | Studieprestationsutdrag, examensbetyg, betygsskala |
Vad bedöms? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte |
Vad förutsätter vi av den sökande? | Rykte och kvalitet hos den sökandes tidigare lärosäte (där betyget relevant för ansökan utfärdats) utvärderas. |
Hur påvisas kompetenserna? | Internationella och nationella rangordningar av högskolor |
Vad bedöms? | Den sökandes vidare lämplighet för ansökningsalternativet, motivation och engagemang i studierna |
Vad förutsätter vi av den sökande? |
Den sökande ska tydligt påvisa genuin motivation för att studera inom området i fråga. Hen måste även förklara hur hens tidigare studier stöder studier inom det valda ansökningsalternativet och varför hen skulle vara en bra kandidat för ansökningsalternativet. Se närmare anvisningar för motivationsbrevet nedan. Studierna ska genuint ny kunskap. Om den ansökande redan har en magisterexamen ska hen tydligt påvisa varför hen ansöker om att avlägga en annan magisterexamen. |
Hur påvisas kompetenserna? | Motivationsbrev och cv |
Process för bedömning
De sökande bedöms först enligt Aaltos allmänna behörighetskrav, hittas på https://www.aalto.fi/sv/studera-vid-aalto/ansokan-till-magisterutbildning. Sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven för magisterstudier bedöms och rangordnas enligt bedömningsgrunder som bestäms på förhand för varje ansökningsalternativ.
Nedan beskrivs antagningsprocessen för sökande som uppfyller de allmänna behörighetskraven. Först bedöms ansökningarna enligt följande (avgörande) bedömningsgrunder:
- Akademisk framgång
- Tidigare studiers relevans
- Lämplighet
Endast sökande som uppfyller dessa krav bedöms enligt hela uppsättningen av bedömningskriterier.
Efter bedömningen av kvarvarande kriterier nedan väljs de bästa sökande baserat på gemensam bedömning av samtliga kriterier.
- Läroanstaltens anseende och nivå
Programmet har inte en minimikvot som ska uppfyllas och alla behöriga sökande blir inte nödvändigtvis antagna.
Dokument specifika för ansökningsalternativet
Alla sökande ska lämna in ansökningsdokumenten som listas här https://www.aalto.fi/sv/studera-vid-aalto/ansokan-till-magisterutbildning. Dessutom ska sökande till detta program lämna in följande dokument specifika för ansökningsalternativet. För ansökningsalternativet specifika frågor, vänligen kontakta Högskolan för kemiteknik ([email protected]).
Ansökan ogiltigförklaras om detta ansökningsdokument inte inkluderas.
Brevet ska vara högst 4000 tecken (med mellanslag) och ska vara på engelska. Denna gräns gäller inte för cv:t.
Du ska skriva ett separat motivationsbrev för varje ansökningsalternativ du söker till.
I motivationsbrevet ska du särskilt ta upp:
1 Varför du söker till programmet: Varför söker du till detta magisterprogram? Hur förväntar du dig ha nytta av studierna inom detta magisterprogram?
2 Dina framtidsplaner: Inom vilken sektor vill du jobba i framtiden? Hur tror du att detta magisterprogram kan stöda dina mål?
3 Intressen: Beskriv ditt intresse för frågor som rör hållbar utveckling. Övriga dokument kan begäras senare.
4 Du som studerande: Varför tycker du att du är en bra kandidat för detta magisterprogram? Hur kommer din tidigare utbildning, arbetserfarenhet, kunskaper och färdigheter att stöda dina studier?
Bifoga ditt cv (högst 2 sidor) till motivationsbrevet. Ditt cv ska vara på engelska. Teckengränsen för motivationsbrevet gäller inte för cv:t.
Om du redan har avlagt en annan magisterexamen inom ett närliggande område eller har studierätt till ett annan magister- eller doktorandprogram, måste du förklara varför du ansöker om att avlägga ytterligare en magisterexamen.
Den sökande bör tillhandahålla ett dokument som visar det officiella betygssystem som använts i studierna för kandidatexamen. Dokumentet kan vara en bilaga till examensbeviset, en länk till betygssystemet på institutionens webbplats eller handbok, ett tillägg till examensbeviset (till exempel “Diploma supplement”) eller någon annan tillförlitlig källa. Sökande från finländska universitet eller yrkeshögskolor behöver inte lämna in dokumentet.
Kontakt information
Högskolan för kemiteknik
För frågor om programspecifika ansökningsdokumenten eller studier inom magisterprogrammet kan skickas till lärandetjänster vid Högskolan för kemiteknik
+358 50 362 3017
https://www.aalto.fi/en/programmes/masters-programme-in-creative-sustainability
Aalto-universitetets ansökningsservice
Ifall du har frågor angående ansökningsprocessen, ansökningsdokument eller språktest, vänligen kontakta Aalto-universitetets ansökningsservice