Doctoral education pilot
We are hiring 178 new doctoral researchers - get your doctorate from Aalto
Högskolan för kemiteknik fokuserar på skogsbrukstekniker, kemiteknik, industriell bioteknik, materialvetenskap och nanoteknik, bearbetning av metaller och mineraler samt energiteknik.
Bioekonomiska speiceliseringområdet erbjuder forskningsmöjligheter från molekylnivå till biobaserade teknikkoncep.
Råmateriella infrastrukturen erjubder forskningsmöjligheter kring den cirkulära ekonomin. Studierna innehåller forskning om slutna metallurgiska och hydrometallurgiska processer samt oorganiska energimaterial.
We are hiring 178 new doctoral researchers - get your doctorate from Aalto
Today’s outdoor clothing mainly relies on oil-based fibres and chemicals that are harmful for the environment. In her doctoral research, Helena Sederholm develops environmentally friendly water-repellent textiles. She follows the example of nature.
In his doctoral research conducted at Aalto University’s Bioinnovation Center, Iannacchero uses machine learning to develop ecologically sustainable electronic yarns. This is an opportunity to come up with something completely new.
The doctoral research conducted by Sahar Babaeipour, a doctoral researcher at Aalto University’s Bioinnovation Center, aims at a more sustainable packaging industry.
Syftet med doktorandstudierna är att ge djupare vetenskaplig kunskap och insikt i vetenskapligt forskningsarbete och i praktisk tillämpning än högre högskoleexamen. Centralt i doktorandstudierna är studier inriktade på forskningsarbete och på förmågan att tillämpa forskningsresultat. Forskning på hög nivå är en ovillkorlig förutsättning för doktorandutbildningen.
Målen för doktorandutbildningen är att den studerande:
Doktorsexamen består av tre helheter:
Doktoranden förbinder sig till att studera och forska långsiktigt och målinriktat. Doktoranden har rätt att studera enligt sin studieplan och få regelbunden och sakkunnig handledning i sina studier. För att få handledning förbinder sig doktoranden till att följa den fastställda studieplanen samt forskningsplanen. Rätt att få handledning förutsätter även att doktoranden har anmält sig som närvarande vid Aalto-universitetet, ett handledningsavtal samt att hen följer högskolans värden och förpliktelser.
Dessutom förbinder sig doktoranden att följa Forskningsetiska delegationens anvisningar för god vetenskaplig praxis. Att förbinda sig till anvisningarna förutsätter även att etisk praxis för forskning hör till alla doktoranders teoristudier.
Doktorsexamen kan avläggas på fyra år vid heltidsstudier. Mer information om studierna på doktorandprogrammets Into-sida (på engelska).
Doktorandstudier på heltid
En doktorand som studerar på heltid ska planera sina studier så att hen kan avlägga doktorsexamen inom fyra år från och med att studierätten beviljats. Den som söker in till doktorandstudier på heltid ska ha finansiering för studierna (till exempel finansiering från arbetsgivaren, projektfinansiering eller stipendium). En sökande som är anställd utanför Aalto-universitetet ska till sin ansökan bifoga ett intyg från sin arbetsgivare (chef) över möjligheten till studier på heltid (minst 80 % av arbetstiden kan användas för studier).
Doktorandstudier på deltid
Den som inte uppfyller ovannämnda förutsättningar för heltidsstudier kan bedriva doktorandstudier på deltid. Då planeras doktorandstudierna så att det tar högst åtta år att avlägga doktorsexamen. Till denna grupp hör bland annat sådana doktorander som är anställda någon annanstans än vid högskolan.
Den som söker till doktorandstudier på deltid rekommenderas att diskutera huruvida avhandlingsarbetet är nära kopplat till det egna arbetet och vilka möjligheter arbetsgivaren har att stöda intensiva doktorandstudier vid sidan av arbetet.
Undervisningsspråket är huvudsakligen engelska. Examensspråket kan vara finska, svenska eller engelska beroende på lärdomsprovets språk.
Finansieringen ska i första hand diskuteras med doktorandstudiernas ansvarsprofessor eller handledare. Finansiering av studierna kan eventuellt ordnas genom att doktoranden arbetar inom ett forskningsprojekt vid Högskolan för kemiteknik.
I högskolans doktorandprogram fästs stor vikt vid internationalisering, både i rekryteringen av doktorander och i doktorandutbildningen. Högskolan för kemiteknik har också nära kontakter till ett flertal toppuniversitet och forskningsinstitut inom högskolans forskningsområden.
Aalto-universitetet uppmuntrar sina doktorander att åka utomlands under studierna, eftersom internationell rörlighet främjar doktorandernas karriärmöjligheter. En vistelse vid ett universitet och en forskningsenhet i utlandet innebär ofta en möjlighet att dela information och kunskap, skapa nya idéer, utvidga sina internationella nätverk och utveckla sina professionella färdigheter. Med hjälp av det internationella forskningsarbetet och de internationella studierna får du nya idéer, synvinklar till ditt forskningsarbete, samt erfarenhet av att arbeta i grupp på olika sätt.
Ansökan till doktorandprogrammet vid Högskolan för kemiteknik sker fyra gånger i året. Ansökningsblanketten är nu öppen och höstens första ansökan slutar 12.9.2024. Höstens senare utlysning stänger 5.12.2024. Ansökningar behandlas fyra gånger per år enligt schemat nedan. Ansökningar som lämnas in inom sista ansökningsdag kommer att behandlas vid nästa eventuella möte efter att ansökningstiden har löpt ut. Endast fullständiga ansökningar kommer att behandlas. Ofullständiga ansökningar kommer att avslås om ansökan inte har fyllts i inom angiven tidsfrist. Alla angivna tider är finsk tid.
Ansökningstider 2024
Ansökan stängs |
Tisdagen 30.1.2024 kl. 23.59 |
Tisdagen 7.5.2024 kl. 23.59 |
Torsdagen 12.9.2024 kl. 23.59 |
Tisdagen 5.11.2024 kl. 23.59 |
Dekanus fattar varje år beslut om dessa doktorandplatsers mängd, ansökan och studerandeantagningar.
Följande ansökan stängs 12.9.2024.
Den elektroniska ansökningsblanketten öppnas för sökande i juli och stängs 5.12.2024 kl. 23.59.
Den sökande ska lämna in en elektronisk ansökan jämte bilagor innan ansökningstiden går ut. Vi behandlar endast de ansökningar som har anlänt inom utsatt tid och som innehåller alla vederbörliga bilagor.
Elektronisk ansökan om forskarstudier - länken Studyinfo – application form – Aalto University - Application for Doctoral Programme in Engineering, Chemical Engineering, Electrical Engineering and Science, Autumn 2024 (opintopolku.fi).
Studierätten börjar efter att dekanen har beviljat studierätt och den sökande har tagit emot studieplatsen. Den sökande skall inom två veckor ta emot den erbjudan studieplatsen och starten på studierätten kan inte skjutas upp.
I enlighet med universitetslagen (558/2009) får en sökande ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen i utbildning som börjar samma termin vid en yrkeshögskola eller ett universitet i Finland. Bestämmelsen om en högskoleplats omfattar alla utbildningar som leder till högskoleexamen. Bestämmelsen gäller både gemensam ansökan, separata ansökningar och ansökningar till utbildning som leder till påbyggnadsexamen (licentiat, doktor) vid ett universitet.
Du kan ta emot endast en studieplats som leder till examen, även om du inom ramen för olika antagningar skulle erbjudas flera studieplatser.
Den allmänna behörigheten för universitetsstudier fastställs i universitetslagen (Universitetslag 558/2009, 37 §) och i Aalto-universitetets antagningsgrunder 2022. Till studier som leder till en vetenskaplig forskarexamen inom doktorandprogrammet i kemiteknik antas sökande som har avlagt en av följande:
De kunskaper och färdigheter som krävs för doktorandstudier påvisas genom avlagd högre högskoleexamen. Den grundläggande utgångspunkten för att vara behörig att ansöka är en avlagd högre högskoleexamen som till sin nivå motsvarar en diplomingenjörsexamen avlagd vid en av Aalto-universitetet tekniska högskolor eller Tekniska högskolan. Den högre högskoleexamen som utgör grunden för doktorandstudierna ska ge de färdigheter som krävs för doktorandstudier inom det ifrågavarande forskningsområdet.
Av de som har avlagt examen utomlands förutsätts Master of Science in Technology eller motsvarande examen innan studierätt för doktorandstudier beviljas.
För sökande som har avlagt högre yrkeshögskoleexamen inom tillämpligt tekniskt område i Finland överväger högskolan från fall till fall den sökandes förutsättningar att framgångsrikt avlägga doktorsexamen vid en teknisk högskola vid Aalto-universitetet. Att bevilja studierätt för doktorandstudier förutsätter att kompletterande studier bestäms för den sökande. Kompletterande studier får dock inte överskrida 60 sp. Om mängden kompletterande studier blir för stor anvisas den sökande att avlägga högre grundexamen innan hen söker studierätt för doktorandstudier.
Samma principer tillämpas på sökande som har avlagt en examen som motsvarar högre yrkeshögskoleexamen utomlands inom tillämpligt tekniskt område som på sökande som har avlagt en yrkeshögskoleexamen i Finland.
Förutsättningen för att en examen som avlagts utomlands ska ge behörighet att söka är att den ska ge behörighet till motsvarande studier i landet i fråga.
Av den sökande krävs följande
Kriterier för vitsord:
Undantag från ovannämnda kriterier kan göras på basis av ett skriftligt motiverat utlåtande av ansvarsprofessorn.
Doktorandstudier på heltid
En doktorand som studerar på heltid ska planera sina studier så att hen kan avlägga doktorsexamen inom fyra år från och med att studierätten beviljats. Den som söker in till doktorandstudier på heltid ska ha finansiering för studierna (till exempel finansiering från arbetsgivaren, projektfinansiering eller stipendium). En sökande som är anställd utanför Aalto-universitetet ska till sin ansökan bifoga ett intyg från sin arbetsgivare (chef) över möjligheten till studier på heltid (minst 80 % av arbetstiden kan användas för studier).
Doktorandstudier på deltid
Den som inte uppfyller ovannämnda förutsättningar för heltidsstudier kan bedriva doktorandstudier på deltid. Då planeras doktorandstudierna så att det tar högst åtta år att avlägga doktorsexamen. Till denna grupp hör bland annat sådana doktorander som är anställda någon annanstans än vid högskolan.
Den som söker till doktorandstudier på deltid rekommenderas att diskutera huruvida avhandlingsarbetet är nära kopplat till det egna arbetet och vilka möjligheter arbetsgivaren har att stöda intensiva doktorandstudier vid sidan av arbetet.
De sökande ska ha utmärkta kunskaper i finska, svenska eller engelska. Utländska sökande ska visa sina kunskaper i engelska genom ett officiellt språkintyg som bifogas till ansökan. Se godkända språktest och minimikrav nedan.
I antagningen till forskarutbildning krävs inte språktest i engelska i följande fall (Aalto-universitetets antagningsgrunder 2022) om du:
Aalto-universitetet accepterar även TOEFL iBT® Home Edition och IELTS Indicator (Academic) test.
Andra test än de ovannämnda godkänns inte.
Resultat från IELTS, TOEFL och PTE är giltiga i två år från och med datumet för testet. Resultat från C1 Advanced och C2 Proficiency godkänns om de gjorts efter år 2005 och är elektroniskt verifierbara.
Inlämning av resultat från språktest i engelska:
Som språkintyg godkänns endast en officiell rapport från språktestet.
Examensspråk
Den sökande anger i sin ansökan på vilket språk hen ämnar avlägga examen (examensspråk). Examen kan avläggas på finska, svenska eller engelska. Om doktoranden skriver sin doktorsavhandling (kappa för artikelavhandling eller monografi) på finska eller svenska är också examensspråket finska eller svenska. Om doktorsavhandlingen skrivs på engelska kan den sökande välja engelska som examensspråk. Examensspråket fastställs av forskarutbildningsrådet.
Examensspråket kan av grundad anledning bytas ut senare om till exempel språket för doktorsavhandlingen har ändrats. En fritt formulerad ansökan om ändring av examensspråk med motiveringar och underskrift lämnas in till doktorandprogrammet senast i samband med ansökan om examen.
Finska eller svenska som examensspråk
Doktorander som har avlagt examen på finska eller svenska får ett examensbetyg i original på finska eller svenska samt en engelskspråkig översättning av betyget. Om lärdomsprovet skrivs på finska eller svenska anges alltid det inhemska språket i fråga som examensspråk på examensbetyget oberoende av vilket språk doktoranden tidigare har valt som examensspråk.
Engelska som examensspråk
Om doktorsavhandlingen skrivs på engelska kan den sökande välja engelska som examensspråk. Doktorander som har engelska som examensspråk får examensbetyg i original på både engelska och finska eller svenska. Examensspråket anges i en bilaga till examensbetyget (Diploma Supplement), och av examensbetyget framgår att det finns två examensbetyg i original.
Kontrollera först kriterierna för ansökningsbehörighet för att se om du är behörig att ansöka. Var aktivt i kontakt med din kommande ansvarsprofessor. Listan av ansvarsprofessor i CHEM finns här https://www.aalto.fi/sv/program/doktorandprogrammet-i-kemiteknik/forskningsomrade
Anvisningar för ansökan (se närmare information i bilagan nedan):
Om du inte har utexaminerats och fått betyg för din högre högskoleexamen innan ansökningstiden går ut ska du reda ut din tidtabell för utexaminering tillsammans med ditt hemuniversitet. Endast de som får sitt betyg inom tre månader kan söka villkorlig studierätt för doktorandstudier. Ett villkorligt beslut förfaller om den sökande inte uppfyller kriterierna som ställs upp för sökande inom den tid som fastställs i beslutet.
Obligatoriska bilagor till ansökan är:
Av sökande som har avlagt grundexamen någon annanstans än vid Aalto-universitetet krävs dessutom följande bilagor:
a) Bestyrkt kopia* av kandidat- eller magisterbetyget och studieprestationsutdraget och översättningar av dessa, om inte originaldokumenten är på finska, svenska eller engelska.
Obs. En sökande som blir antagen till doktorandstudier måste uppvisa examensbetygen i original senast när hen anländer till Aalto-universitetet.
b) Bevis på kunskaper i finska, svenska eller engelska, om den sökandes är inte befriad från kravet på språktest. Se även närmare anvisningar om testen i engelska.
_________________________________________________________________________________________
Högre högskoleexamen som avlagts i Finland:
*Högre högskoleexamen som avlagts utomlands:
_________________________________________________________________________________________
Innan ansökan skickas in ska den sökande ta kontakt med ansvarsprofessorn från det egna forskningsområdet och presentera en preliminär forsknings- och studieplan.
* Bestyrkta kopior
Endast kopior av officiella originaldokument är giltiga. Om kopian består av flera sidor ska varje sida vara bestyrkt på framsidan. Varje sida ska vara försedd med den bestyrkande myndighetens underskrift, namnförtydligande och stämpel samt datum. Underskrifterna och stämplarna som bestyrker kopiorna ska alltid vara i original. En kopia av en bestyrkt kopia godkänns inte. Det räcker inte med ett omnämnande om att kopian är officiell (t.ex. en stämpel med texten ”True copy”).
En översättning är officiell om den har gjorts av den högskola som utfärdat examen eller en auktoriserad translator. En översättning som gjorts av en auktoriserad translator ska vara försedd med översättarens stämpel och underskrift. Översättningen ska vara i original eller en officiellt bestyrkt papperskopia av originalöversättningen. En vanlig kopia räcker inte. Utöver översättningen ska du lämna in officiellt bestyrkta papperskopior av originalhandlingarna på originalspråket. Det räcker inte med enbart översättningen.
_______________________________________________________
Att ge vilseledande information under ansökningsprocessen är inte i linje med god vetenskaplig praxis. Aalto University är starkt engagerat i TENK-riktlinjerna https://tenk.fi/en/research-misconduct/responsible-conduct-research-rcr (på engelska). Sökandens åtgärder listade i avsnitt 3, 6–8 i dessa riktlinjer, https://tenk.fi/sv/advice-and-materials/RCR-Guidelines-2012, kommer att leda till ett negativt beslut om rätten till studier, även om den sökande annars har rätt till antagning. Att bryta mot TENK:s riktlinjer kommer allvarligt att äventyra dina karriärmöjligheter vid Aalto University.
Om den sökande inte uppfyller dessa krav men i övrigt lämpar sig för forskarstudier kan hen höja sina vitsord eller så kan högskolan fastställa förkunskapskrav som villkor för antagningen. Undantag från antagningsgrunderna kan göras på basis av ett skriftligt utlåtande av ansvarsprofessorn.
Utöver kriterierna ovan beaktas även institutionens resurser för att finansiera och handleda doktorander. Minst ett års finansiering krävs för att forskarstudierna ska kunna inledas. Doktorandprogrammet har inga på förhand fastställda antagningskvoter.
Doktorandprogrammets studerandeservice nås via e-post på adressen [email protected]
Institutionen för kemi och materialvetenskap koncentrerar sig på utveckling av kemiska föreningar och material på mikro-, nano- samt atomnivå. Arbetet inom dessa områden omfattar syntes, karakterisering och datorstödd forskning.
Expertområdena på Institutionen för kemiteknik och metallurgi är kemiteknik, metallprocessindustri, energiteknik och produktion av nya material.
Institutionens unika konkurrensfördel baseras på en hållbar användning av råmaterial, utformning av mer effektiva processer och utveckling av nya material och produkter. Kunnandet på vår institution möjliggör en hållbar framtid med högpresterande produkter och processer i en cirkulär ekonomi och bioekonomi.
Institutionen för bioprodukter och bioteknik (Bio2) ligger i framkant vad gäller teknik för skogsprodukter och den senaste bioteknologin.
Verksamheten vid Bio2 leder i slutändan till innovativa produkter och lösningar för tillämpningar inom allt från byggnation och textilier till biomaterial, energi och biomedicin.
Forskningsinfrastruktur vid Högskolan för kemiteknik tillhör antingen Bioekonomi RI eller RAMI RI.