Koulutustarjonta

Elokuva- ja tv-tuotanto - Elokuvataide, taiteen kandidaatti ja maisteri

Elokuva- ja televisiotuotannon opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet elokuva- ja tv-tuottajan ammatissa toimimiseen.
Opiskelija pitchaamassa elokuvaa kokoushuoneessa.

Tutkinto:

Taiteen kandidaatti + maisteri

Hakuaika:

11.3.2025 – 25.3.2025

Opetuskieli:

suomi
ruotsi

Kesto:

3+2 vuotta, täysipäiväinen

Hakukelpoisuus:

Yleinen korkeakoulukelpoisuus

Koulutusala:

Taiteiden ala

Laajuus:

180+120 opintopistettä

Korkeakoulu:

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Haku kandidaattikoulutuksiin

Koulutuksen kuvaus

Elokuva- ja televisiotuotannon opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet elokuva- ja tv-tuottajan ammatissa toimimiseen. Koulutuksen tavoitteena on luova tuottaja, joka ideoi ja kehittää ideoita, osaa rakentaa luovan yhteistyön ilmapiirin ja tarjota elokuvan eri osa-alueiden tekijöille hyvät työskentelyolosuhteet. Pyrkimyksenä on opiskelijan oman ammatillisen osaamisen oivaltaminen ja valmiuksien antaminen oman taiteellisen kiinnostuksen kohteen löytämiseen. Työnkuvaan olennaisesti kuuluvien yhteistyötaitojen lisäksi opinnoissa painotetaan oman ajanhallinnan ja stressinsietokyvyn merkitystä.

Pääaineen osaamistavoitteet

Elokuva- ja TV tuotannon pääaineesta valmistunut:

Tekniset taidot

• osaa toimia itsenäisesti tuottajan ammattiroolissa lyhytelokuvatuotannossa sekä muissa tuotannon tehtävissä elokuva- ja TV-tuotannoissa

• osaa toteuttaa elokuvan lyhyen teosmuodon ennakkosuunnittelun, rahoituksen, tuotannon ja jälkituotannon

• tuntee keskeiset oikeudelliset kysymykset ja sopimuskäytäntöjen periaatteet

• tuntee kotimaiset rahoituslähteet, levitys- ja jakelukanavat sekä tuntee levitysstrategian ja markkinoinnin käsitteet ja periaatteet

• tuntee elokuvatuottajan ammatillisia käytäntöjä ja vastuita

Yhteistyötaidot

• ymmärtää elokuvataiteen kollaboratiivisen luonteen, ammattiroolit ja työvaiheet taiteellisessa teosprosessissa

• osaa taiteellisessa ryhmätyössä kommunikoida taiteellisen intentionsa ja antaa rakentavaa palautetta

• osaa rakentaa vuorovaikutteiset työskentelyolosuhteet ja ilmapiirin luovalle yhteistyölle

Prosessiosaaminen

• omaa riittävät ammatilliset valmiudet rakentaa ja johtaa sekä teknistä että taiteellista lyhytelokuvan teosprosessia

Ilmaisulliset taidot

• osaa taiteellisesti hahmottaa elokuvaa ja sen dramaturgiaa elokuvailmaisullisena audiovisuaalisena kokonaisuutena

• tunnistaa taiteellisen kiinnostuksen kohteensa ja vahvuutensa tuottajana sekä kehittää omaa taiteellista näkemystään.

Opetuskieli

Opetuskielet kandidaattiohjelmassa

Elokuva- ja tv-tuotannon pääaineen opetuskieli on suomi. Tutkinnon voi suorittaa suomen lisäksi myös ruotsiksi, eli kurssisuoritukset ja opinnäytetyö on mahdollista tehdä ruotsin kielellä. Opetus tapahtuu kuitenkin suomeksi.

Opetuskielet maisteriohjelmassa

Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuva- ja tv-tuotannon pääaineen opetuskieli on suomi. Osa opinnoista opetetaan englannin kielellä. Tutkinto on suoritettavissa suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.

Opintojen rakenne

Koulutuksen sisältö kandidaattiohjelmassa

Elokuva- ja televisiotuotannon kandidaatin opinnot rakentuvat elokuvataiteen yhteisille kursseille sekä elokuva- ja tv-tuotannon omille pakollisille ja vapaaehtoisille kursseille, joissa opetetaan elokuva- ja televisiotuotannon kaikkia osa-alueita. Opintopolku suunnitellaan opiskelijan kanssa HOPS keskusteluissa, mutta kaksi ensimmäistä opintovuotta noudattavat kaikilla yhteistä suunnitelmaa.

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät opinto-oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.

Koulutuksen sisältö maisteriohjelmassa

Koulutuksen sisältö suunnitellaan yhdessä opetushenkilökunnan ja opiskelijoiden välillä käytävien HOPS -keskustelujen kautta. Koulutuksen lähtökohtana on opiskelijan oma halu kehittää ja suunnata ammattitaitoaan elokuva- ja televisiotuotannon kentän sisällä, sekä sen ympärille rakennettavat kokonaisuudet. Maisteriopintojen alussa tehdään suunnitelma opiskeluihin kuuluvien, koulussa tuotettavien hankkeiden sekä opiskelun yhteydessä kirjoitettavien selvitysten ja tutkielmien summittaisista aihepiireistä, toteutustavasta ja aikataulusta.

Maisteriopiskelijat perehtyvät toistensa syventymisalueisiin ja osallistuvat niitä käsitteleviin kursseihin.

Päävastuu opintojen suunnittelusta ja sopivan kokonaisuuden muodostamisesta on jokaisella opiskelijalla itsellään. Opintosuunnitelma on jokaiselle opiskelijalle yksilöllinen, mutta opiskelija ei tee sitä yksin, vaan yhteistyössä opetushenkilökunnan kanssa.

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät opinto-oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.

Elokuvataiteen kandidaattiohjelma

Suuntautumisvaihtoehdot

Koulutuksen tavoite kandidaattiohjelmassa

Elokuva- ja televisiotuotannon opetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet elokuva- ja tv-tuottajan ammatissa toimimiseen. Koulutuksen tavoitteena on luova tuottaja, joka ideoi ja kehittää ideoita, osaa rakentaa luovan yhteistyön ilmapiirin ja tarjota elokuvan eri osa-alueiden tekijöille hyvät työskentelyolosuhteet. Pyrkimyksenä on opiskelijan oman ammatillisen osaamisen oivaltaminen ja valmiuksien antaminen oman taiteellisen kiinnostuksen kohteen löytämiseen.

Elokuva- ja tv-tuotannosta valmistuvat opiskelijat osaavat lukea elokuva- ja tv-käsikirjoituksia ja käydä niistä luovaa keskustelua käsikirjoittajan ja ohjaajan kanssa. He osaavat purkaa elokuvan käsikirjoituksen aikatauluksi ja laatia sille budjetin. Opiskelija tuntee kotimaisen elokuva- ja tv-tuotannon rahoituslähteet, ymmärtää jälkituotantoprosessin kulun sekä markkinoinnin peruskäsitteet. Opiskelija hallitsee juridiikan ja neuvottelutaidon alkeet ja on tutustunut alan kotimaisiin sopimuskäytäntöihin.

Pääaineessa kandidaattiopintojen päättyessä opiskelija osaa kehitellä, rahoittaa ja tuottaa koti- ja ulkomaisia elokuva- ja televisiotuotantoja. Hän ymmärtää ja osaa tarkastella muuttuvaa alaa kriittisesti ja analyyttisesti.

Koulutus pyrkii antamaan opiskelijoille mahdollisimman kokonaisvaltaisen käsityksen audiovisuaalisesta alasta ja sen toimijoista, sekä tuottamaan valmiuksia hankkeiden suunnitteluun ja johtamiseen.

Koulutuksen tavoite maisteriohjelmassa

Elokuvataiteen maisteriohjelman elokuva- ja televisiotuotannon pääaineen tavoite on syventää opiskelijan valmiuksia hänen valitsemaansa suuntaan – kohti itsenäistä audiovisuaalista yrittäjyyttä, elokuvatuotannon alaa koskevaa tutkimus- tai kehitysprojektia, taiteellisen johtamisen ymmärryksen syvennystä tai vastaavaa opiskelijan kanssa yhdessä suunniteltavaa syventävää osaamista.

Opintojen päättyessä opiskelijalla on korkeatasoisten elokuva- ja televisiotuotantojen toteuttamista ja johtamista koskevien taitojen lisäksi henkilökohtaisen suuntautumisensa mukaan hankittua erikoisosaamista, joka mahdollistaa muuttuvalla alalla toimimisen ja alan toimintatapojen näkemyksellisen kehittämisen.

Kansainvälistyminen

Opiskelijat osallistuvat kandidaattiopintojen aikana kansainvälisille elokuvafestivaaleille ja opiskelijaa kannustetaan suorittamaan osa opinnoistaan kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa tai työharjoittelussa. Kansainväliset vierailevat opettajat ja opiskelijat rikastuttavat opetusta ja auttavat opiskelijaa verkostoitumaan.

Maisteriopinnoissa tuottajaopiskelijat osallistuvat elokuva-alan kansainvälisiin tapahtumiin. Opiskelijalla on mahdollisuus halutessaan lähteä vaihtoon tai kansainväliseen työharjoitteluun. Laitoksella on paljon kansainvälisiä projekteja, joiden kautta opiskelijalla on mahdollisuus myös kansainvälistyä. Suuri osa opetuksesta annetaan englannin kielellä, sillä opintomahdollisuus on avoinna myös ulkomaalaisille tutkinto- ja vaihto-opiskelijoille.

Jatko-opintomahdollisuudet

Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelma tarjoaa tohtoriopintoja arkkitehtuurin, elokuvan ja lavastuksen, median, muotoilun ja taiteen aloilla. Opintojen tavoitteellinen suorittamisaika on neljä vuotta.

Uramahdollisuudet

Uramahdollisuudet kandidaattiohjelmasta valmistuneille

Elokuva- ja televisiotuotannon pääaine valmistaa opiskelijoita toimimaan tuottajana koti- ja ulkomaisessa audiovisuaalisessa tuotannossa sekä sen ympärillä toimivilla aloilla. Valmistuneet elokuva- ja tv-tuotannon opiskelijat sijoittuvat kotimaisen elokuvatuotannon ja television palvelukseen tuottajiksi, linjatuottajiksi, tuotantopäälliköiksi tai apulaisohjaajiksi. Osa valmistuvista opiskelijoista hakeutuu tehtäviin rinnakkaisaloilla, esimerkiksi markkinointipäälliköiksi levitysyhtiöihin tai elokuvafestivaaliorganisaatioihin.

Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää tutkintoonsa työharjoittelujakso työelämässä joko elokuva- tai televisiotuotannossa. Opiskelijoiden kontaktit alan kenttään pidetään läheisinä.

Osaamisen syventäminen yhdellä tai useammalla sivuaineella on suositeltavaa. Kaikki oman laitoksen pääaineet ovat suositeltavia sivuaineita, kuten myös Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun yrittäjyys- ja johtamisopinnot tai Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun tarjoamat tuotantotalouden opinnot. Opiskelijoita kannustetaan löytämään itselleen sopiva sivuaine myös annettujen esimerkkien ulkopuolelta.

Uramahdollisuudet maisteriohjelmasta valmistuneille

Pääaineesta valmistunut osaa toimia itsenäisenä yrittäjänä sekä tuottajana toisen palveluksessa, vaativissa asiantuntijatehtävissä julkisissa ja kaupallisissa elokuvan parissa työskentelevissä organisaatioissa sekä itsemääritellyissä muutosagentin tehtävissä liittyen kaikkeen, mikä sivuaa elokuva- ja televisiotuotantoa.

Valmistuneet sijoittuvat elokuvatuotannon yrittäjiksi, käsikirjoittajiksi ja television palvelukseen tuottajiksi. Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää tutkintoonsa työharjoittelujakso työelämässä joko elokuva- tai televisiotuotannossa. Hän voi myös hakea itselleen ammatissa toimivan tutor-tuottajan, jonka kanssa keskustelee omasta tekijyydestään ja urastaan. Opiskelijoiden kontaktit alan kenttään pidetään läheisinä.

Opintoihin kuuluu vähintään yksi sivuaine. Dokumentaarinen elokuva, käsikirjoitus ja yrittäjyys ovat esimerkiksi suositeltavia sivuaineita. Koska jokainen elokuva- ja televisiotuotannon pääaineessa suoritettu maisterintutkinto on yksilöllinen ja perustuu opiskelijan kanssa yhteistyössä tehtävään suunnitelmaan, myös suositelluista poikkeavat sivuainekokonaisuudet ovat mahdollisia.

Tutkimuksen painopisteet

Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen tutkimus luo uutta ymmärrystä elokuva- ja lavastustaiteen ilmaisukeinoista ja tuotantoprosesseista. Tutkimusorientaatio perustuu teorian ja käytännön hedelmälliseen dialogiin. Laitoksen tutkimuksesta ja tutkimusryhmistä löydät lisätietoa täältä: https://www.aalto.fi/fi/elokuvataiteen-laitos-elo

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Elokuvataiteen laitoksella on yhteistyötä Taideyliopiston, erityisesti Teatterikorkeakoulun kanssa. Laitoksella on kiinteä suhde elokuva-alan toimijoihin. Elokuvataiteen laitos on aktiivisesti mukana kansainvälisessä elokuvakoulujen CILECT-järjestössä.

Lue lisää elokuvataiteen alasta

Photo from short film No perkele

Maailman ensimmäinen mini-elokuvafestivaali Instagramissa (ulkoinen linkki)

Festivaalilla esitettiin keväällä 2021 seitsemän Insta-ympäristöön räätälöityä lyhytelokuvaa.

Nainen vihreässä takissa puhuu puhelinkioskissa ulkona

Suomalaisen elokuvan uusi nousukausi (ulkoinen linkki)

Suomalainen elokuva niittää menestystä ja löytää yhä laajemmin myös kansainvälistä yleisöä. Mikä menestystä selittää?

men and women posing in black and white photo

Uutta aaltoa, radikaaleja aatteita ja kotimaisen elokuvan buumi — 60 vuotta suomalaista elokuvakoulutusta

Syksyllä 2019 juhlimme 60 vuoden kypsään ikään ehtinyttä suomalaista elokuvakoulutusta. Voimme luoda ylpeänä katseen historiaan ja todeta, että elokuvakoulutuksemme aloitettiin ensimmäisten joukossa Euroopassa, vuosia ennen muita Pohjoismaita. Mistä kaikki alkoi, missä ollaan nyt ja miltä tulevaisuus vaikuttaa?

Uutiset
Taiteiden alan ennakkotehtävät 2025

Seuraa meitä somessa

Yhteystiedot

Aalto-yliopiston Hakijapalvelut

Opiskelijavalintoihin sekä hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Aalto-yliopiston Hakijapalveluihin.

[email protected]

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: