Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos
Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos
Tavoitteenamme on ymmärtää paremmin ihmisaivojen, -mielen ja -elimistön dynaamisia toimintoja. Huippuluokan teknologiaa ja laskennallisia menetelmiä hyödyntävä tutkimus johtaa terveyttä ja hyvinvointia edistäviin löytöihin ja teknisiin läpimurtoihin. Yhdistämme systeemisen ja kognitiivisen neurotieteen biofysiikkaan ja lääketieteelliseen tekniikkaan.
Pikalinkit
Tutkimus
Tutkimuksemme keskittyy lääketieteelliseen tekniikkaan, biofysiikkaan ja aivotutkimukseen. Yhdistämme kokeellisia ja laskennallisia menetelmiä sekä kehitämme algoritmeja ja uusia teknologioita ihmisen hyvinvoinnin ja lääketieteen diagnostiikan ongelmien selvittämiseksi. Kuvaustasot vaihtelevat molekyyli- ja solutasolta ei-invasiiviseen neurokuvantamiseen ja käyttäytymiseen. Koulutamme uuden sukupolven poikkitieteellisiä tutkijoita ja insinöörejä tutustuttamalla heidät huippuluokan tieteeseen ja teknologiaan.
Aivotutkimuksen suuriin haasteisiin kuuluu niin terveiden kuin sairaidenkin aivojen toiminnan parempi ymmärtäminen tarkasti hallituissa mutta entistä monimutkaisemmissa kokeellisissa ympäristöissä, myös sosiaalisen kanssakäymisen aikana.
Neuroimaging methods group (NIMEG)
We work at the intersection of neuroscience and neurotechnology by developing novel measurement and analysis methods for studying human brain structure and function, as well as applying these methods to address important and challenging research questions in both basic and clinical neuroscience.
Aivot ja mieli -laboratorio
Tutkimme sekä terveyteen että häiriöihin liittyviä ihmisen kognitiivisia, sosiaalisia ja affektiivisia toimintoja.
Ala-Laurila Lab
We study novel signal processing mechanisms and their adaptive dynamics at the synaptic and cellular-element level across the entire neural circuit of the retina.
Ihmisen liikejärjestelmän neurotieteen (MOTOR) tutkimusryhmä
Ryhmässä tutkitaan terveiden ja sairaiden ihmisten sensomotorisen järjestelmän rakennetta ja toimintaa.
Kielen kuvantaminen
Tutkimusryhmämme työ auttaa ymmärtämään kielen käsittelyä ihmisaivoissa. Työmme painopiste on tieteellisessä perustutkimuksessa. Samalla se luo olennaista pohjaa kielellisen toiminnan häiriöiden tietoon perustuvaa ja tehokasta kuvausta ja hoitoa varten.
Near-infrared spectroscopy and imaging group (NIRS)
The near-infrared spectroscopy and imaging (NIRSI) group at NBE is developing frequency domain instrumentation for High-Density Diffuse Optical Tomography (HD-DOT) primarily for neuroimaging applications.
Medical Ultrasonics Laboratory (MEDUSA)
The main research goal of MEDUSA is to create novel technologies exploiting non-linear ultrasonics for therapeutic or diagnostic purposes.
MEG-MRI-aivokuvantamisen ryhmä
Kehitämme uudenlaisia kuvantamislaitteita ja -menetelmiä pääasiassa sähkömagnetismia hyödyntäen. Sovellusalueet ovat neuro- ja lääketieteessä.
Molecular Nanoengineering
The Molecular Nanoengineering group operates at the interface between nanoscience, molecular self-assembly, DNA nanotechnology and nanoplasmonics with particular focus on DNA-based artificial molecular systems with functionalities tailored for biosensing, nanophotonics and biomimetics.
Solutason biofysiikka
Tutkimusryhmän keskeisiä tutkimuskohteita ovat näköaistinsolujen signaalinvälityksen molekyylimekanismit ja verkkokalvon ikärappeuman (AMD) mekanismit.
Attention and Memory
In the Attention and Memory group, we investigate the neural mechanisms underlying attention and memory and the development of executive functions in healthy children, adolescents and adults, and in children with neurodevelopmental disorders.
Engineered Nanosystems
Our work aims at generating new insight on the physics and operation of photonic devices to improve their performance and to develop predictive physical models in close collaboration with experimentalists and enterprises.
Transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS)
TMS-tutkimusryhmä tekee tutkimusta kolmella toisiinsa liittyvällä alalla: ryhmä tekee neurofysiologisia kokeita ja kehittää menetelmiä TMS-EEG-signaalianalyysia varten sekä välineitä TMS-tutkimukseen.
Translationaalisen kognitiivisen neurotieteen laboratorio
Salmin Laboratorio
Yksittäisten molekyylien dynamiikka soluissa
Työskentelemme fysiikan, kemian ja biologian rajapinnassa.
Aalto NeuroImaging (ANI) infrastruktuuri
Aalto NeuroImaging (ANI) -tutkimusinfrastruktuuriin kuuluu kolme aivokuvantamislaboratoriota: Advanced magnetic imaging (AMI) -keskus (toiminnallinen magneettikuvaus, fMRI), MEG Core (magnetoenkefalografia, MEG) ja Aalto käyttäytymistutkimuksen laboratorio (ABL).
Aalto Brain Centre (ABC)
ABC on Aalto-yliopiston neurotieteen ja -teknologian aloite. ABC on aihekohtainen keskus, jonka muodostavat Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun (Aalto SCI) usean eri laitoksen, mukaan lukien Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos, tutkimusryhmät. ABC lisää synergiaa ja yhteistyötä systeemisen neurotieteen, aivokuvantamisen ja neuroteknologian aloilla.
Biodesign Finland
Biodesign Finland on Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun strateginen aloite, jonka kotipaikkana toimii neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos (NBE). Biodesign Finlandin ovat järjestäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, HUS ja Oulun yliopisto yhteistyössä Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa.
Biodesign Finland on tarvelähtöinen lääketieteellisen tekniikan innovaatio- ja koulutusohjelma, joka tuottaa asiantuntijoita, ratkaisuja ja uutta liiketoimintaa terveydenhuollon alueelle.
Biodesignin tavoitteena on tarjota paras lähtökohta uuden terveysteknologian luomiselle potilaan parhaaksi kansainvälisesti.
Uutiset
Business Finlandin Näytönpaikka-haku: ennakkotietoa ja Aallon sisäinen prosessi
Business Finlandin uusi Näytönpaikka -rahoitushaku avautuu 13.1.2025 ja sulkeutuu 31.3.2025. Aallon sisäinen määräaika ennakkohakemuksille on helmikuun alussa.Perustieteiden korkeakoulun vuosipalkinnot 2024 jaettiin joululounaalla
Palkintojen saajat paljastettiin koulun joulujuhlassa 11.12.Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella
Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.Professori Risto Ilmoniemi on valittu vuoden 2024 Espoo Ambassadoriksi
Valinta vuoden Espoo Ambassadoriksi on tunnustus Risto Ilmoniemen tärkeästä panoksesta kansainvälisten tieteellisten kongressien ja kesäkoulujen kutsumisessa ja järjestämisessä niin Suomessa, Espoossa kuin ulkomaillakin.Tapahtumat
Henkilökohtaiset apurahat -seminaari, 15.1.2025
Koulutuksessa esitellään erilaisia apurahatyyppejä, kerrotaan miten tehdä akateeminen CV ja miten kirjoitetaan onnistunut apurahahakemus.Väitös neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan alalta, M.Sc. Yohann Le Bourlout
Ultrasound-enhanced Fine-Needle Aspiration for Biopsy - From device development to in vivo human validation (väitöskirjan nimi).Koulutus EU-projektien koordinoimisesta, 18.3.2025 & 25.3.2025
Aalto-yliopiston tutkimuspalvelut järjestää seminaarin EU-hakemusten koordinaattorina toimimisesta. Seminaari on suunnattu ensisijaisesti professoreille, mutta se on avoin kaikille, jotka osallistuvat koordinoitujen EU-hakemusten valmisteluun Aalto-yliopistossa.Seminaari tutkimusrahoitushakemusten kirjoittamisesta, 2.4.2025
Aalto-yliopiston tutkimuspalvelut järjestää webinaarin kilpailukykyisten tutkimusrahoitushakemusten valmistelusta ja kirjoittamisesta. Webinaari on suunnattu koko tutkimushenkilöstölle.Yhteystiedot
Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos
Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu
PL 12200
00076 AALTO
Health Technology House
Rakentajanaukio 2 C
02150 Espoo
Magneettitalo
Otakaari 5 I
02150 Espoo
MEG Core -tutkimusinfrastruktuuri sijaitsee Nanotalossa (Puumiehenkuja 2).
Engineered Nanosystems -tutkimusryhmän toimistoja ja laboratorioita on Tietotie 1A:ssa ja Micronovassa (Tietotie 3) .
Mistä meidät löytää
Terveysteknologian talo
Otakaari 3 & Rakentajanaukio 2
- Julkaistu:
- Päivitetty: