Animation, Master of Arts (Art and Design)
Tutkinto:
Hakuaika:
Opetuskieli:
Kesto:
Hakukelpoisuus:
Koulutusala:
Laajuus:
Korkeakoulu:
Lukuvuosimaksut:
Koulutuksen kuvaus
Haluaisitko tutustua animaation mielikuvitukselliseen maailmaan, luoda visuaalisesti kiinnostavia tarinoita ja herättää hahmoja henkiin? Animaation maisteriohjelmassa tutkitaan tämän taianomaisen taidemuodon teoriaa ja käytäntöjä. Ohjelma on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja opiskelijat pääsevät osaksi laajaa kotimaista ja kansainvälistä animaatioalan verkostoa. Omistautunut opetushenkilökunta ja vierailijat tukevat opiskelijoita syventämään taitojaan, vahvistamaan omaa ilmaisuaan ja löytämään paikkansa laajenevalta animaatioalalta.
Animaatioala kasvaa voimakkaasti. Animaatioelokuvien ja -sarjojen lisäksi animaatio sopii moniin eri yhteyksiin aina kriisiviestinnästä oppimateriaaleihin. Opiskelijat oppivat käyttämään animaatiota monipuolisesti kerronnassa ja antamaan ideoillensa muodon. Ohjelmaa vetävät alan huippuammattilaiset, ja opiskelijoilla on alan viimeisin teknologia käytettävissään. Alan tehtävissä vaadittavien yhteistyötaitojen ohella opinnoissa korostetaan ajanhallintataitoja ja stressinsietokykyä.
Master’s Programme in Animation -maisteriohjelmasta valmistuvat saavat:
- syventävää tietoa ja taitoa, jota tarvitaan alan ammattilaisena. Opiskelijat osaavat suunnitella, luoda ja vetää animaatioprojekteja. Heillä on vankkaa osaamista eri animaatiolajeista ja/tai he perehtyvät tiettyyn tekniikkaan tarkemmin.
- kykyä toimia monialaisissa tiimeissä ja itsenäisinä taiteilijoina. Ryhmätyötaidot ovat ohjelmassa keskeisiä. Ohjelmassa perehdytään animaatiotuotannon rooleihin ja vastuualueisiin. Opiskelijat syventävät myös tietoja ja taitoja, joita tarvitaan vaativaan itsenäiseen taiteelliseen työhön.
- analyyttisen ja kriittisen lähestymistavan omaan työhön ja alaan. Opiskelijat kykenevät tarkastelemaan omaa ja muiden työtä analyyttisesti. Heistä kehittyy kriittisiä ajattelijoita, jotka erottavat olennaisen ja koetellun tiedon muusta informaatiosta.
- kattavat tutkimustaidot. Opiskelijat osaavat tehdä omaa kvalitatiivista, taiteellista tutkimusta. He kykenevät osallistumaan animaatiota käsitteleviin akateemisiin keskusteluihin ja jatkamaan halutessaan jatko-opintoihin.
Ohjelman osaamistavoitteet
Tutkinnon tavoitteena on tarjota opiskelijoille:
1. hyvä teoreettinen ja yleinen tietämys sekä taiteellinen ja käytännön osaaminen opiskelualallaan ja yleistä tietoa taiteiden alasta
2. valmiudet itsenäiseen ja vaativaan taiteelliseen työhön ja monitieteiseen yhteistyöhön sekä tieteellisen tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen
3. valmiudet vaativiin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtäviin itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa sekä valmiudet kansainväliseen yhteistyöhön
4. valmiudet taiteen tohtorin tutkintoon johtavaan koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen
5. hyvät kieli- ja viestintätaidot taiteen alalla tehtävään työhön sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön.
Koulutus perustuu tutkimukseen tai taiteelliseen toimintaan sekä alan ammatillisiin käytäntöihin.
Opetuskieli
Opetuskieli on englanti. Opiskelija voi kirjoittaa maisteri opinnäytteensä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Lukuvuosimaksut ja apurahat
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Opintojen rakenne
Animation-maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä. Kaksivuotinen ohjelma muodostuu seuraavista osista: syventävät pääaineopinnot (60 op), vapaasti valittavat opinnot (30 op) ja opinnäyte (30 op).
Ensimmäisenä vuonna opit tarinankerrontaa, animaation visuaalista suunnittelua, ohjaamista, hahmosuunnittelua ja animointia. Käytössä ovat lähes kaikki digitaaliset ja analogiset 2D- ja 3D-animointitekniikat kuten CGI, piirros-, stop motion jne.
Toisena vuonna keskitytään enemmän omaan erikoisalaan ja opinnäytteeseen. Pääset tutustumaan yritystoiminnan mahdollisuuksiin ja kehittämään taiteilijaidentiteettiäsi.
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetussuunnitelmasta löydät Opiskelijan oppaasta.
Suuntautumisvaihtoehdot
Animaatioala tarjoaa monia uravaihtoehtoja erikoistumiseen, kuten ohjaus, käsikirjoitus, hahmoanimointi ja konseptitaide. Opiskelijoiden suuntautumisesta riippuen vieraileviksi opettajiksi kutsutaan alan huippuasiantuntijoita. Näin opiskeluympäristö pysyy dynaamisena ja kehittyy jatkuvasti. Hahmoanimaatio, joka tutkii liikettä ja sen ilmaisuvoimaa, on maisteriohjelman keskiössä. Animaatiolla kyetään muuntamaan mikä tahansa eloton esine samaistuttavaksi hahmoksi tunteineen ja ajatuksineen.
Kansainvälistyminen
Animation-maisteriohjelman kansainvälisyys näkyy muun muassa vierailevien luennoitsijoiden osuudessa. Monella heistä on vahvat yhteydet animaatioteollisuuteen ympäri maailmaa. Opiskelijoita rohkaistaan lähettämään töitään animaatiofestivaaleille sekä kotimaisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin. Opiskelijoille on myös tarjolla yliopiston kaikki kansainvälisten valmiuksien kehittämismahdollisuudet, kuten
- lukukauden mittainen opiskelijavaihto jossakin Aallon kansainvälisistä kumppanikorkeakouluista ympäri maailmaa
- kesäkurssi ulkomailla
- harjoittelu ulkomailla
- opinnäytteen tekeminen ulkomailla
- ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tuutoreina toimiminen
Aalto-yliopisto on kansainvälinen yliopisto, jonne tulee vuosittain tuhansia tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Opiskelijat pääsevät osaksi monimuotoista Aalto-yhteisöä paitsi opintojensa myös kampuksella järjestettävien tapahtumien, juhlien ja vapaa-ajan toiminnan kautta. Aktiivisten tuutorointiohjelmien ja tukipalveluiden ansiosta kansainväliset opiskelijat pääsevät osaksi pohjoismaista kulttuuria ja tuntevat olonsa kotoisaksi Suomessa.
Jatko-opintomahdollisuudet
Master’s Programme in Animation -maisteriohjelma antaa erinomaisen pohjan tohtorintutkinnolle ja postdoc-tutkijan työlle.
Uramahdollisuudet
Animaation käyttöalueet ovat laajentuneet, joten se tarjoaa myös monia uramahdollisuuksia. Media ja elokuvateollisuus ovat tärkeitä työllistäjiä, mutta niiden lisäksi animaation mahdollisuuksia hyödyntää moni muukin ala visualisoinneista simulaatioon, installaatioihin ja luovaan taiteeseen.
Mahdollisia ammatteja:
- Animaatio-ohjaaja
- Animaation suunnittelija
- Esimies
- Tuottaja
- Graafinen suunnittelija
- Storyboard-piirtäjä
- Konseptikuvittaja
Aalto-yliopistolla on vakiintuneet urapalvelut tukemassa opiskelijoiden työllistymistä Suomeen ja ulkomaille. Opetussuunnitelman joustavuus mahdollistaa sen, että monet Aallon opiskelijoista käyvät töissä opintojen ohessa ja varmistavat itselleen alan työpaikan ennen valmistumista. Aallossa on myös erittäin aktiivinen yrittäjyyskulttuuri, joka toimii ponnahduslautana uusille yrityksille.
Tutkimuksen painopisteet
Aalto-yliopistossa on useita tutkimusryhmiä, jotka tarkentuvat animaatioon eri näkökulmista kuten autoetnografia, kokeellinen ja dokumentaarinen animaatio, käsityöläisyys, VR ja uudet tavat animoida sekä animaation pukusuunnittelu.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Ohjelmalla on tiiviit yhteydet suomalaisiin animaatiostudioihin, tuotantoyhtiöihin, festivaaleihin ja muihin toimijoihin. Pääkaupunkiseutu on startup-yritysten ja studioiden keskittymä, ja opiskelijoilla on mahdollisuus verkostoitua laajasti opintojensa aikana. Suuri osa opinnoista opiskellaan mestarikurssimuodossa, jossa opiskelijat saavat räätälöityä opetusta ja yksilöllistä huomiota. Tieteidenvälistä yhteistyötä tehdään säännöllisesti ohjelman aikana, ja opiskelijoiden projekteihin tulee mukaan alan osaajia, mm. säveltäjiä tai ääninäyttelijöitä.
Aalto-yliopisto tunnetaan yliopistona, jossa tiede ja taide yhdistyvät tekniikkaan ja talouteen. Eloisa kampus ja laaja valinnanvapaus koko yliopiston kurssivalikoimasta tuovat eri alojen opiskelijoita yhteen. Aallossa on tilaa spontaanille monitieteisyydelle, joka synnyttää uusia ideoita, tuo inspiroituneita ihmisiä yhteen ja saa aikaan ystävyyssuhteita, verkostoja ja jopa startup-yrityksiä.
Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet vuoden 2025 maisterihaussa
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Hakemukset Master’s Programme in Animation -maisteriohjelmaan arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä tai toimeksiannoista |
Valintaperusteet |
Vankat yleis- ja taiteelliset tiedot ja edistyneet animaatiotaidot. Erinomaiset aiemmat saavutukset. Hakijoilla odotetaan olevan riittävästi aiempaa osaamista ja kokemusta animaatiosta ja/tai potentiaalia animaation alan harjoittamiseen, mikä osoitetaan henkilökohtaisella työnäytekansiolla/luovalla työllä. Työnäytekansiossa tulee olla demoreel-esittelyvideo, jossa on luovan animaation työnäytteitä, joilla esitellään aiempaa ammatillista tai taiteellista toimintaa. Lisäksi siitä on käytävä ilmi ymmärrys tarinankerronnasta animoitujen kuvien avulla. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Työnäytekansio (portfolio) |
Aiempien opintojen soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja määrä suhteessa hakukohteen vaatimuksiin. |
Valintaperusteet |
Aikaisempi kandidaatin tutkinto, jonka ala voi olla animaatio, elokuva, visuaalinen viestintä, graafinen suunnittelu, kuvittaminen tai vastaava tai aiempi työkokemus, jonka katsotaan vastaavan kandidaatin tutkintoa. tai yhdistelmä muodollisia tutkintoja ja kokemuksellista oppimista, joiden yhdessä voidaan osoittaa antavan vastaavan osaamisen kuin muutoin vaadittavat muodolliset tutkinnot. |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset tai tutkintoa vastaava ammatillinen todistus pätevyydestä |
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot / toisen vaiheen tehtävien arviointi |
Valintaperusteet |
Motivaatiokirje, jossa käy ilmi
|
Osaamisen osoittamisen tapa |
Motivaatiokirje Kirjoita enintään 4 000 merkin mittainen motivaatiokirje. Kerro siinä, miksi pyrit hakukohteeseen, ja kuvaile erityisiä kiinnostuksenkohteitasi alalla sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa suoritettavia opintoja koskevia tavoitteitasi ja odotuksiasi. Kuvaile vahvuuksiasi, kiinnostuksenkohteitasi, tavoitteitasi, taiteellista visiotasi ja muita töihisi liittyviä näkökohtia. |
Muu osaaminen | |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen/saavutukset, esim. esitetyt elokuvat, näyttelyt, festivaalit, kilpailut, ei-muodollinen koulutus |
Valintaperusteet |
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo, jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, animaatiotuotannot ja hakijan työpanos niissä, esitetyt elokuvat, näyttelyt, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo |
Vaihe II
Soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun / viestintätaidot / toisen vaiheen tehtävien arviointi |
Valintaperusteet |
Haastattelu ja motivaatiokirje, jossa käy ilmi
|
Osaamisen osoittamisen tapa | Haastattelu, toisen vaiheen tehtävät |
Hakijat arvioidaan ensin Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla(https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin) luetellut hakuliitteet.
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakemukset arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
- taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta
- aiempien opintojen soveltuvuus
- soveltuvuus/motivaatiokirje
- muu osaaminen.
Valintaprosessin vaiheeseen II kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka täyttävät vaatimukset ja jotka arvioitiin parhaiksi vaiheessa I.
Vaihe II
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
- soveltuvuus/haastattelu
- työnäytekansion lyhyt suullinen esittely (pitch)
Toinen vaihe on haastattelu, johon kuuluu portfoliosta pidettävä lyhyt suullinen esittely (pitch). Haastattelun aikana hakijoiden tulee tehdä muutamia tehtäviä.
Toisen vaiheen arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan parhaat vaiheiden I ja II kokonaisarvion perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakuliitteet: (https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin). Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
Työnäytekansio (portfolio)
Työnäytekansion tulee sisältää demoreel-video, jossa on luovan animaation työnäytteitä. Siitä on käytävä ilmi ymmärrys tarinankerronnasta animoitujen kuvien avulla. Demoreelissa on oltava teoksia, jotka esittelevät taiteellista ilmaisuasi ja antavat monipuolisen ja kattavan kuvan aiemmasta ammatillisesta ja/tai taiteellisesta toiminnastasi. Liitä mukaan lyhyt kuvaus siitä, miten teokset on tehty, ja erittele roolisi niissä, tuotantoyhtiöiden ja/tai toimeksiantajien nimet, tuotantopäivämäärät, tärkeimmät taiteelliset tekijät ja se, missä teokset on julkisesti esitetty tai julkaistu. Lähetä demoreelisi joko salasanasuojattuna Vimeo-linkkinä tai QuickTime- tai MP4-tiedostona ja varmista, että videotiedostot toimivat yleisimmissä Mac- ja PC-käyttöliittymissä. Työnäytekansioon voi sisällyttää myös animaatiokokeen, storyboard-piirroksen tai käsitetaideteoksen.
Työnäytekansion enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf.
Motivaatiokirje
Hakija laatii korkeintaan 4000 merkin mittaisen kirjallisen motivaatiokirjeen, jossa hän perustelee hakemistaan koulutusohjelmaan ja kertoo erityisistä kiinnostuksen kohteistaan alalla sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opintoja koskevista toiveistaan ja tavoitteistaan. Kirjeessä hakijan tulee eritellä vahvuuksiaan ja kiinnostuksenkohteitaan, taide- ja muotoilunäkemyksiään ja taiteellisia päämääriään.
Ansioluettelo
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo (yhtenä PDF-tiedostona), jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, animaatiotuotannot ja hakijan työpanos niissä, esitetyt elokuvat, näyttelyt, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät.
Hakuliitteiden kieli
Hakuliitteiden kieli on englanti.
Seuraa meitä!
Yhteystiedot
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.