Rajaton ja ehtymätön (ulkoinen linkki)
Muoti kaihtaa tarkkaa määrittelyä eikä suostu asettumaan yhteen lokeroon: se on monia eri aloja sekä toiminnan ja tiedon tasoja yhdistelevä hybridi.
Aalto-yliopiston Muotoilun ja muodin kandidaattiohjelman opinnoissa opiskelija keskittyy luovien suunnittelutaitojen kehittämiseen ja rakentaa omaa näkemystään ja suunnittelijaidentiteettiään. Ohjelman opiskelijoita yhdistää luova kunnianhimo, empatia ihmisiä kohtaan ja halu suunnitella luonnonvaroja säästävää tulevaisuutta. Kandidaattiohjelma on kolmevuotinen, ja opiskelija voi sen jälkeen jatkaa maisteriopintoihin.
Ohjelmasta valmistunut taiteen kandidaatti osaa:
Muodin pääaineen opinnot perustuvat erilaisten vaatteiden, vaatetustekstiilien ja mallistojen suunnitteluun. Opiskelija syventyy alan ammatillisiin käytäntöihin ja luo opintojen aikana pohjan omalle persoonalliselle suunnittelunäkemykselleen. Muotia tarkastellaan pääaineen opinnoissa monimuotoisesti sosiaalisena, kulttuurisena ja historiallisena ilmiönä, ja opiskelijaa kannustetaan taiteellisen ja tutkimuksellisen ajattelun yhdistämiseen. Kestävän kehityksen näkökulma ja ihminen suunnittelun lähtökohtana huomioidaan opetuksessa.
Valmistuttuaan Muodin pääaineesta opiskelija osaa:
Muodin pääaineen opetuskieli on pääosin suomi. Osa opetusmateriaalista on englanninkielistä. Opiskelija voi tehdä opintosuoritteensa suomeksi, ruotsiksi tai erikseen sovittuna englanniksi. Osa kursseista toteutetaan yhteistyössä muiden ohjelmien kanssa jolloin opetuskielenä voi olla englanti ja opintosuoritteet tehdään englanniksi.
Opetuksessa yhdistetään luentoja, ohjausta, pienryhmätyöskentelyä ja tekemällä oppimista Aalto-yliopiston korkeatasoisilla työpajoilla. Opiskelu edellyttää aktiivista ja läsnä olevaa työskentelyä. Pieni osa opinnoista on mahdollista suorittaa omaan tahtiin esimerkiksi tenttimällä. Pääaineen opinnoissa keskitytään erilaisten mallistojen, vaatteiden ja tekstiilien sekä kuosien suunnitteluun ja toteutukseen, funktionaaliseen ja konseptuaaliseen suunnitteluun. Opiskelija oppii perusteet sekä vaatetus- että tekstiilisuunnittelusta. Muodin kentän digitalisoituminen ja uudet työkalut sisällytetään opintoihin.
1.vuosi: muodin suunnittelunprosessiin perehtyminen erilaisten harjoitustöiden ja luentojen kautta, vaatetusmateriaalien sekä kaavoituksen perusteet, kudottujen kankaiden perusteet, digitaalisten suunnittelumenetelmien perusteet, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun yhteiset taide-, kieli- ja viestintäopinnot.
2. vuosi: työskentely pienryhmissä mallistosuunnittelutehtävien parissa, syventyminen tekstiilimateriaalien suunnitteluun neulesuunnittelun sekä värjäys- ja painokangassuunnittelun kautta, kokeellisen ja luovan näkemyksen kehittäminen.
3.vuosi: tutustuminen teolliseen suunnitteluprosessiin sekä sarjatuotantoon syventävien funktionaalisen suunnittelun sekä kaavaopintojen kautta, omaa opintopolkua tukeva sivuaine, valinnaiset opinnot, mahdolliset vaihto-opinnot, opinnäyte alueelta, johon opiskelija on syventynyt opintojensa aikana.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät Opiskelijan oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.
Muodin pääaineessa opiskelija voi erikoistua vaatteiden ja tekstiilien suunnitteluun monesta eri näkökulmasta. Henkilökohtaisen opintosuunnitelma laaditaan perusopintojen jälkeen ohjaavan opettajan tuella. Opiskelija voi suuntautua esimerkiksi taiteelliseen, tutkimuspainotteiseen tai konseptuaaliseen työskentelyyn, tai perehtyä funktionaaliseen suunnitteluun ja monialaiseen yhteistyöhön. Erikoistuminen tapahtuu sivuaineopintojen avulla sekä pääaineen opintojen sisällä, erityisesti opinnäytteen kautta.
Muodin pääaineesta valmistuneella on opiskeluoikeus Muotoilun maisteriohjelmassa pääaineena Fashion, Clothing and Textile Design. Hänellä on hyvät valmiudet hakeutua myös Aalto-yliopiston monialaisiin muotoilun maisteriopintoihin (International Design Business Management) tai hakea muihin maisteriohjelman pääaineisiin. Lisäksi taiteen kandidaatti voi hakea kansainvälisiin maisteriopintoihin.
Aalto-yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden yhteisö on kansainvälinen: opetushenkilökunnasta 40 % on kansainvälisiä, opiskelijoista noin 15 %. Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on maailman kärkeä, jonka vuoksi korkeakoulu on haluttu kumppani erilaisissa vaihto-ohjelmissa. Muodin pääaineen opiskelijoita kannustetaan hakeutumaan kansainväliseen opiskelijavaihtoon, kansainväliseen työharjoitteluun ja osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin sekä Muotoilun laitoksella järjestettävään kansainväliseen näyttelyyn tai näytökseen.
Maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi hakeutua suorittamaan tohtorin tutkintoa. Taiteen tohtorin tutkinnon suorittamiseksi Aalto-yliopistossa opiskelijan tulee suorittaa tutkintoon sisältyvät jatko-opinnot, laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti.
Muodin pääaineesta valmistuneella taiteen kandidaatilla on perusvalmiudet toimia vaatetus-, tekstiili- ja konseptisuunnittelun erilaisissa tehtävissä. Hän voi esimerkiksi työskennellä suunnittelijana tai suunnittelijan assistenttina alan yrityksissä. Muodin pääaineesta ja Fashion, Clothing and Textile Design maisteriohjelmasta valmistuneita alumneja työskentelee useissa kansainvälisissä muotitaloissa, muotimediassa, freelance-suunnittelijoina ja yrittäjinä.
Laitoksella tehtävä muodin tutkimus kattaa materiaalitutkimuksen, muodin ekologisen ja kulttuurisen kestävyyden, digitaalisen muodin ja muodin kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Tutkimus on sekä teoreettista että käytäntöön perustuvaa tutkimusta. Laitoksen opetushenkilökunta koostuu muodin ammattilaisista ja tutkijoista, joiden asiantuntemusta hyödynnetään muodin pääaineen kursseilla.
Muodin pääaineen opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa sivuaine tai valinnaisia opintoja Aalto-yliopiston eri korkeakouluista. Muodin pääaine tekee pitkäjänteistä yhteistyötä kansainvälisten muoti- ja tekstiilialan toimijoiden kanssa, mm. kutsumalla vierailevia luennoitsijoita ja tukemalla opiskelijoita harjoittelupaikkojen hankkimisessa.
Muoti kaihtaa tarkkaa määrittelyä eikä suostu asettumaan yhteen lokeroon: se on monia eri aloja sekä toiminnan ja tiedon tasoja yhdistelevä hybridi.
Kymmenen finalistin joukossa ovat Venla Elonsalo, Sofia Ilmonen ja Arttu Åfeldt.
Adidas, Fiskars ja Terinit uudistavat brändiään Anna Isoniemen, Maria Korkeilan ja Rolf Ekrothin suunnittelemilla vaatemallistoilla.
”Aallon vahvuus on yhteistyö alan yritysten ja halutuinpien työpaikkojen kanssa."
Aalto-yliopiston Hakijapalvelut
Opiskelijavalintoihin sekä hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Aalto-yliopiston Hakijapalveluihin.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut