Valokuvataide - Taide ja Media, taiteen maisteri
Tutkinto:
Hakuaika:
Opetuskieli:
Kesto:
Hakukelpoisuus:
Koulutusala:
Laajuus:
Korkeakoulu:
Lukuvuosimaksut:
Koulutuksen kuvaus
Valokuvalla on voimaa ja valtaa, joka läpäisee yhteiskunnan ja kulttuurin ja vaikuttaa niin yksilöihin, yhteisöihin kuin kansakuntiinkin. Vaikka maailma on kuvien kyllästämä, vahvojen valokuvien merkitys ei ole vähentynyt. Päinvastoin, nyt jos koskaan tarvitaan taiteilijoita ja valokuvaajia, joiden työllä on merkitystä. Aalto-yliopiston opiskelijana olet osa kunnianhimoista ammattitaitoista kansainvälistä yhteisöä ja oppimisympäristöä, jossa pääset kehittämään taiteellista toimintaasi ja vahvistamaan käsitteellistä ja kriittistä ajatteluasi.
Valokuvataiteen pääaine tarjoaa monipuolisia ja inspiroivia nykyvalokuvataiteen ja taiteellisen tutkimuksen opintoja. Opinnoissa painotetaan valokuvausta itsenäisenä, monialaisena välineenä ja kehitetään opiskelijoiden taiteellista ja tutkimuksellista ajattelua.
Valokuvataiteen pääaineesta valmistuneet opiskelijat osaavat
- työskennellä nykyvalokuvan ja -taiteen parissa alan kansallisessa ja kansainvälisessä kärjessä käyttäen tekniikoita, työkaluja, materiaaleja, työtapoja ja teoreettisia käsitteitä, jotka tukevat hänen taiteellista toimintaansa.
- hyödyntää monenlaisia valokuvataiteen esitys- ja installaatiokäytäntöjä kansallisten ja kansainvälisten julkaisuprosessien, alustojen ja yleisöjen yhteydessä.
- ymmärtää kriittisesti niitä monenlaisia tehtäviä ja erityispiirteitä, joita valokuvataiteella on välineenä.
- sijoittaa työnsä erilaisiin konteksteihin sekä harjoittaa sitä tasa-arvoisesti, kestävästi ja oivaltavasti nykyvalokuvan, kuvataiteiden, median ja kulttuurin aloilla ja aktiivisena kansalaisena yhteiskunnassa.
- arvioida kriittisesti ja käyttää erilaisia lähdeaineistoja ja soveltaa tutkimuksellisia luku- ja kirjoitustapoja omaan laadulliseen ja taiteelliseen tutkimukseensa.
- rakentaa toimintaansa alakohtaisen teoreettisen taustansa varaan, osallistua valokuvataidetta koskevaan akateemiseen keskusteluun ja suorittaa jatko-opintoja.
- tiedostaa taiteen lahjomattoman luonteen ja arvostaa sitä kulttuurien ja yhteiskuntien olennaisena elementtinä.
Opetuskieli
Valokuvataiteen pääaineessa opetus tapahtuu suomeksi ja englanniksi. Opiskelija voi kirjoittaa maisteri opinnäytteensä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Lukuvuosimaksut ja apurahat
Tämän ohjelman lukuvuosimaksu on 20 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksua eivät maksa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden kansalaiset eivätkä Sveitsin kansalaiset. Muiden maiden kansalaisten on maksettava lukuvuosimaksu.
Aalto-yliopisto tarjoaa pienen määrän apurahoja, jotka vapauttavat maksuvelvolliset opiskelijat lukuvuosimaksusta. Apurahat voidaan myöntää hakukohteen arvioinnissa parhaiten menestyville hakijoille. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen sivulla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat sivulta.
Opintojen rakenne
Taiteen ja median maisteriohjelman valokuvataiteen pääaineopintojen laajuus on 120 opintopistettä. Kaksivuotiset opinnot sisältävät ammatillisia, taiteellisia ja tutkimuksellisia kursseja. Opinnot koostuvat työpajoista, luennoista, seminaareista, itsenäisistä projekteista ja niihin liittyvästä henkilökohtaisesta ohjauksesta. Opiskelijana voit oman kiinnostuksesi mukaan täydentää opintojasi muiden pääaineiden ja koulutusohjelmien opinnoilla tai esimerkiksi muiden yliopistojen tarjoamilla yhteiskuntatieteellisillä, humanistisilla tai tekniikan alan opinnoilla.
Valokuvataiteen pääaineessa tuemme henkilökohtaista kehitystäsi ja tarjoamme käytännönläheisen teoriapohjan nykyvalokuvan ilmiöiden ymmärtämiseen. Laaja kurssi- ja työpajavalikoimamme sisältää mm. seuraavia aiheita: valokuvataide kestävänä toimintana, dokumentaarinen taide ja nykytaide, ”laajennettu” valokuvataide, studiokäytännöt, kokeellinen tulostus, liikkuva kuva, valokuvakirjan suunnittelu ja uudet (ja perinteiset) teknologiat.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät opinto-oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.
Suuntautumisvaihtoehdot
Valokuvataiteen pääaineopiskelijana voit suuntautua mm. dokumentaariseen valokuvataiteeseen, nykytaiteeseen ja/tai tieteelliseen tai taiteelliseen tutkimukseen.
Kansainvälistyminen
Maisteriopiskelijamme ja opetus- ja tutkimushenkilöstömme tulevat eri puolilta maailmaa, ja suuri osa aine- ja syventävistä opinnoista tarjotaankin englanniksi. Opiskelijavaihtoa ulkomaille opintojen aikana suositellaan ja tuetaan. Opintojen aikana on mahdollista hakea ulkomaisiin residenssiohjelmiin ja -työpajoihin sekä esitellä omaa portfoliota alan ammattilaisille.
Opiskelijoiden työt saavat näkyvyyttä mm. useissa kotimaisissa ja kansainvälissä näyttelyissä ja valokuvajulkaisuissa. Opiskelijalla on lisäksi mahdollisuus tutustua ajankohtaiseen kansainväliseen tutkimukseen parillisina vuosina järjestettävän Helsinki Photomedia -konferenssin yhteydessä.
Opintojen lisäksi tarjolla on valokuvataiteen opiskelijoiden aktiivista opiskelijatoimintaa. Uudet opiskelijat voivat liittyä Aalto-yliopiston opiskelijajärjestöihin, jotka järjestävät monenlaista toimintaa, tapahtumia ja muita mahdollisuuksia tasapainottaa opintoja mukavalla vapaa-ajan toiminnalla.
Jatko-opintomahdollisuudet
Maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi hakea tohtoriopintoihin esimerkiksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun.
Uramahdollisuudet
Valokuvataiteen pääaineen tavoitteena on auttaa opiskelijoitamme löytämään omat vahvuutensa ja luomaan mahdollisuuksia menestyä jatkuvasti muuttuvalla ja kehittyvällä alalla. Koulutus tarjoaa erinomaiset edellytykset valokuvan ja siihen liittyvien nykytaiteen alojen kentällä toimimiseen. Lukuisat alumnimme ovat kansainvälisesti tunnustettuja valokuva- ja nykytaiteen aloilla. Taiteen maisterin tutkinto antaa edellytykset hakeutua taiteen tohtorin tutkintoon johtaviin jatko-opintoihin.
Maisteriopinnot antavat valmiudet toimia monipuolisesti alan työtehtävissä, ja meiltä valmistuneet yhdistävätkin usein työssään alan eri tehtäviä. Mahdollisia urapolkuja ovat mm.
- valokuvaaja
- kuvataiteilija
- kuvajournalisti
- kuvatoimittaja
- valokuvauksen opettaja
- kustantaja
- kuraattori
- tutkija
Tutkimuksen painopisteet
Valokuvataiteen tutkimus heijastelee niitä lukuisia tehtäviä, joita valokuvalla on nykykulttuurissa, myös valokuvan käytäntöjen ja valokuvatekniikoiden kaikkialla läsnä olevaa luonnetta. Tutkimusalueitamme ovat:
- valokuvien ja valokuvataiteen teoreettinen ja empiirinen tutkimus
- valokuvan käytön ja sovellustapojen tutkimus erilaisissa yhteiskunnallisissa, kulttuurisissa ja koulutuksellisissa konteksteissa ja mediaympäristöissä
- valokuvan käyttö taiteellisena tutkimusmenetelmänä.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Opiskelijat voivat täydentää opintojaan esimerkiksi Aallon muiden korkeakoulujen, ohjelmien ja pääaineiden opinnoilla ja muiden yliopistojen tarjoamilla yhteiskuntatieteellisillä, humanistisilla tai taidealan opinnoilla.
Opintoihin sisältyy yhteistyötä valokuva- ja nykytaidealan organisaatioiden, laitosten ja yritysten kanssa.
Hakukohdekohtaiset arviointiperusteet vuoden 2025 maisterihaussa
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset taiteen ja median maisteriohjelman valokuvataiteen pääaineeseen arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta | |
Arvioinnin kohde | Esimerkkejä taiteellisista ja valokuvaustöistä, esim. projektit, julkaisut, näyttelyjen dokumenttimateriaalit, valokuvasarjat, yksittäiset valokuvat ja muut taideteokset. |
Valintaperusteet |
Vaadimme hakijoilta laadukkaan ja oikein rajatun työnäytekansion (portfolion). Odotamme hakijoilta myös omaa nykyistä ja tulevaa taiteen tekemistään koskevaa näkemystä ja sitä, että he osoittavat potentiaalia kehittyä taiteilijoina. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Työnäytekansio (portfolio) |
Soveltuvuus | |
Arvioinnin kohde | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun, viestintä- ja reflektiotaidot |
Valintaperusteet |
Hakijoilta odotetaan vahvaa motivaatiota, hyviä yhteistyötaitoja, tavoitteellisuutta ja kykyä sitoutua täysipäiväiseen opiskeluun. Vaadimme myös syvällistä kriittistä ymmärrystä valokuvasta välineenä ja kulttuurina sekä kykyä reflektoida omaa taiteellista ja visuaalista näkemystään. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Motivaatiokirje |
Muu osaaminen | |
Arvioinnin kohde | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen ja saavutukset, esim. julkaisut ja näyttelyt, ei-muodollinen koulutus, kilpailut ja muu asiaankuuluva kokemus. |
Valintaperusteet |
Ansioluettelon taiteellinen ja ammatillinen sisältö ja sen rakenne kokonaisuutena |
Osaamisen osoittamisen tapa | Ansioluettelo |
Vaihe II
Soveltuvuus | |
Arvioinnin kohde | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun, viestintätaidot |
Valintaperusteet |
Edellytämme suhteellisen hyvää analyyttistä lukutaitoa, kirjallista ilmaisua ja kykyä pohtia kriittisesti valokuvaan ja muihin siihen liittyviin medioihin liittyviä käsitteellisiä kysymyksiä. Edellytämme myös syvällistä ymmärrystä valokuvasta välineenä ja kulttuurina sekä henkilökohtaista taiteellista näkemystä. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Toisen vaiheen tehtävä |
Soveltuvuus | |
Arvioinnin kohde | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun, viestintätaidot |
Valintaperusteet |
Edellytämme hyviä suullisia viestintätaitoja ja yhteistyötaitoja. Odotamme hakijoiden osaavan vastata alaa koskeviin kysymyksiin sekä osoittavan syvällisesti ymmärtävänsä valokuvaa välineenä ja kulttuurina sekä henkilökohtaista taiteellista näkemystä valokuvaamisen alalta. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Toisen vaiheen haastattelu |
Hakijat arvioidaan aluksi Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi on kaksivaiheinen:
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakemukset arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
- Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta (portfolio)
- soveltuvuus/motivaatiokirje
- muu osaaminen/ansioluettelo
Valintaprosessin toiseen vaiheeseen kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka täyttävät vaatimukset ja jotka arvioitiin parhaiksi alustavassa arvioinnissa.
Vaihe II
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
- soveltuvuus/tehtävä
- soveltuvuus/haastattelu
Ensimmäisen vaiheen perusteella osa hakijoista kutsutaan toiseen vaiheeseen. Kutsut toiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään seitsemän päivää ennen sitä.
Valintaprosessin toisessa vaiheessa hakijat tekevät tehtävän annetussa ajassa. Tehtävä voi olla kirjallinen tai visuaalinen, ja se perustuu hakijoille annettavaan aineistoon. Toiseen vaiheeseen kutsuttaville hakijoille kerrotaan erikseen, mikäli heidän on otettava mukaan välineistöä.
Toiseen vaiheeseen kuuluu myös 20 minuuttia kestävä haastattelu, joka järjestetään etänä Zoomin välityksellä.
Lopullinen valinta
Toisen vaiheen arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan soveltuvimmat vaiheiden I ja II kokonaistulosten perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakuliitteet: https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset liitteet:
Motivaatiokirje
Hakijan on toimitettava kirjallinen motivaatiokirje (enimmäispituus 4000 merkkiä yhtenä pdf-tiedostona), josta käyvät ilmi hakijan syy hakea pääaineeseen, erityiset kiinnostuksenkohteet alalla ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa suoritettavia opintoja koskevat tavoitteet ja toiveet. Hakijan on kuvailtava henkilökohtaisia vahvuuksiaan, kiinnostuksenkohteitaan ja tavoitteitaan mukaan lukien hänen taiteellinen ja valokuvauksellinen näkemyksensä. Kirjeeseen voi sisällyttää myös muita soveltuvia tai olennaisia tietoja.
Työnäytekansio (portfolio)
Työnäytekansion ensimmäisellä sivulla on oltava näkyvästi hakijan nimi, osoite, puhelinnumero ja pääaine, johon hän on hakemassa. Työnäytekansion suosituspituus on 20–30 sivua. Se on ladattava yhtenä pdf-tiedostona hakujärjestelmään. Linkki hakijan verkkosivuilla olevaan portfolioon ei ole riittävä eikä sellaista arvioida. Työnäytekansiollasi osoitat taiteellisen ja valokuvauksellisen työotteesi ja siksi suhtaudumme vakavasti siihen, miten hyödynnät sitä.
Työnäytekansio voi koostua yksittäisten teosten tai teossarjojen kuvista ja näyttelyjä ja/tai julkaisuja koskevasta dokumentaatiosta. Työnäytekansion tulee esitellä oikein rajatusti ja kattavasti hakijan aikaisempi taiteellinen, valokuvaukseen liittyvä ammatillinen ja/tai tieteellinen toiminta. Työnäytekansiossa voi myös olla yksi linkki salasanasuojattuun tai julkiseen videoon (esim. Vimeo, YouTube). Video saa olla enintään 3–5 minuuttia pitkä (editoitu tiedosto, joka esittelee yhden tai useamman teoksen). Ilmoita mahdollinen salasana työnäytekansiossa.
Jokaisen teoksen yhteydessä on kerrottava teoksen nimi ja lyhyt synopsis ja aihe, tuotantotapa, käytetty materiaali, koko, käyttötarkoitus, valmistumisvuosi sekä mahdollinen näytteilläolo-, esilläolo- tai julkaisupaikka.
Työnäytekansion enimmäiskoko on 1,0 GB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf.
CV
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo (yksi PDF-tiedosto), jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, näyttelyt, julkaistu kirjallisuus ja artikkelit, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät.
Hakudokumenttien kieli
Hakudokumentit on toimitettava suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Seuraa meitä somessa!
Yhteystiedot
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.
- Julkaistu:
- Päivitetty: