Ratkaisukeskeinen haitta-ainetutkimus
Erilaisten haitta-aineiden kuorma Itämereen on ongelma, johon on vasta vähitellen herätty. Ravinnepäästöjen lisäksi erilaiset orgaaniset haitta-aineet, raskasmetallit ja mikroroska aiheuttavat negatiivisia vaikutuksia vesiympäristössä. Jätevedenkäsittelyprosesseja täytyy kehittää niin, että niillä voidaan poistaa myös näitä uusia ongelma-aineita. Ratkaisuissa ei voida kuitenkaan keskittyä ainoastaan käsitellyn veden laadun parantamiseen, vaan on huomioitava näiden erittäin hitaasti hajoavien haitta-aineiden koko kierto jäteveden- ja lietteenkäsittelyn prosessissa sekä käsittelystä aiheutuva ympäristökuormitus. Tekniikkasovellusten testaaminen ja kehittäminen myös esimerkiksi hulevesien ja kalankasvatuksen jätevesien käsittelyyn on tärkeää. Uusia käsittelymenetelmiä saadaan tehokkaasti käyttöön vain, jos kehitystyössä huomioidaan hyvin nykyisten jätevedenpuhdistamoiden ja jätevesijärjestelmän ominaisuudet. Uusien ratkaisuiden tulee sopia ja täydentää nykyistä tekniikkaa. Usein nykyisiä prosesseja voidaan optimoida poistamaan myös muita haitta-aineita kuin niitä, joita varten ne on alun perin suunniteltu.
Tutkimushankkeessa selvitetään antibioottiresistanssiriskin muodostumista jätevedenkäsittelyprosesseissa. Erityisesti keskitytään jätevesilietteen hyötykäytön aiheuttamaan antibioottiresistanssiriskiin ja mahdollisuuteen hallita sitä. Odotettavissa olevien tulosten avulla antibioottiresistanssiriski voidaan huomioida – ja siten minimoida – lietteenkäsittelyprosessien ohjauksessa, valinnassa ja suunnittelussa nykyistä paremmin. Tutkimustulokset voivat edesauttaa antibioottiresistanssiriskin leviämisen ehkäisyä sekä toisaalta jätevesilietteen arvokkaiden aineiden hyödyntämistä tulevaisuudessakin.
Yhteyshenkilö:
Maria Valtari
[email protected]
Uudet kaivosjätteestä tehdyt geopolymeerit: valmistus ja muokkaus jätevevedenkäsittelysovelluksiin.
Hankkeessa kehitetään geopolymeerikomposiitteja kaivosten rikastusjätteestä. Muokkaamalla materiaalia saadaan adsorptio-ominaisuuksia parannettua ja tuotettua pintoja, jotka poistavat selektiivisesti haitallisia metalleja. Hankkeessa selvitetään myös myös uusien komposiittien mahdollisuuksia fosforinpoistossa ja talteenotossa.
Yhteyshenkilö:
Thandie Marata
[email protected]
- Julkaistu:
- Päivitetty: