Tapahtumat

Luovuuden aalloilla -näyttely Heurekassa 26.9.–26.12.2024

Hyppää mukaan luovuuden aalloille! Heurekan tapahtumatorilla avautuu keskiviikkona 25.9.2024 tutkimustyön luovuutta esittelevä näyttely Luovuuden aalloilla. Näyttely on esillä 26.9.–26.12.2024. Sen on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa.
Luovuuden aalloilla -näyttelyn nimi ja Aalto-yliopiston, radikaalin luovuuden ja Heurekan logot

Luovuuden aalloilla -näyttelyssä tutustutaan tutkimustyön luovuuteen sekä siinä tarvittavaan luovaan ajatteluun, kokeiluihin ja yhteistyöhön. Näyttelyn kohteilla saa tuntumaa Aalto-yliopiston tutkimukseen piirtämisestä, staattisesta sähköstä ja meritekniikasta, sekä pääsee itse kokeilemaan omaa luovuuttaan näiden parissa. Aalto-yliopiston tutkimuksessa ja opetuksessa yhdistyvät tiede ja taide sekä tekniikka ja talous. Radikaalilla luovuudella, joka on Aalto-yliopiston strategian läpileikkaava teema, muutetaan teoriat käytännöksi ja prototyypit läpimurroiksi.

Näyttelykohteet ja niiden suunnittelijat

Näyttely esittelee luovuutta tutkimuksen teossa. Usein ensimmäiset hahmotelmat ovat käsin piirrettyjä. Näin tuodaan mielikuvitusta ja luovaa ajattelua näkyväksi ja jaettavaksi. Piirtäminen auttaa tuottamaan, tutkimaan ja kehittämään ideoita. Piirtämisen lumoon kuuluu se, että siinä saattaa tapahtua jotain yllättävää, koska piirtämällä ajattelee uudella tavalla. Aina ei tiedä, mitä piirtäisi. Näyttelyn piirtämiskohteella, jonka on suunnitellut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa toimiva visuaalisen taiteen opettaja ja tutkija Marika Tervahartiala, yleisö saa inspiraatiota piirtämiseen ja voi kokeilla yhteispiirtämistä. 

Tutkimustyössä uutta tietoa luodaan usein kokeilemalla. Tutkimuskokeilujen perusteella voidaan tehdä uusia, vähän erilaisia kokeiluja, ja näin synnyttää entistä tarkempaa tietoa. Myös epäonnistuneet kokeilut ovat hyödyllisiä, koska nekin tuottavat tietoa. Näyttelyssä pääsee kokeilemaan sähköenergian tuottamista omalla kehollaan. Samalla voit kuvitella, millainen olisikaan huone, jossa tuotat kaiken sähkön itse. Näyttelykohteen on suunnitellut tutkijatohtori Ramyah Gowrishankar, joka työskentelee Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulussa ja Mobile Cloud Computing -tutkimusryhmässä.  

Laivat ovat maailman suurimpia ihmisten rakentamia asioita, joita voi liikuttaa. Risteilylaivat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, jotka syntyvät monialaisessa, luovassa yhteistyössä. Luovuutta tarvitaan monialaiseen vuorovaikutukseen, ideointiin ja ongelmanratkaisuun. Luova yhteistyö parantaa laivan ominaisuuksia, käytettävyyttä ja asiakaskokemusta. Ympäristöystävällisten laivojen suunnitteluun vaaditaan myös tutkimusta ja innovaatioita. Näyttelyssä pääset kokeilemaan luovuuttasi laivasuunnittelun teknisissä ja arkkitehtonisissa haasteissa.   

Hyppää luovuuden aalloille

Luovuuden aalloilla -näyttely tarjoaa luovia kokemuksia, kohtaamisia ja kokeiluja tutkimustyön parissa kaikenikäisille. Luovuutta on monenlaista. Me olemme kaikki luovia, ja jokainen voi kehittää luovuuttaan. Näyttely virittelee myös pohtimaan, miten tutkimusta tehdään ja mitä merkitystä luovalla työllä on yksilölle ja yhteiskunnalle. Tutkimuksen luovaan luonteeseen, prosesseihin ja ratkaisuihin tutustuminen luo uskoa ja toivoa kestävään tulevaisuuteen. 

Luovuuden aalloilla -näyttely on esillä Heurekan tapahtumatorilla 26.9.–26.12.2024. Näyttelyn on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa.  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: