Uutiset

150 000 euron ERC-rahoitus termosähköisten materiaalien kaupallistamiseen

Maarit Karppisen tutkimusryhmän kehittämillä materiaaleilla voidaan parantaa energiatehokkuutta.
Kerällinen puuvillalankaa, joka on päällystetty ALD/MLD-tekniikan avulla ohuella termosähköisellä kerroksella. Kuva Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto.

Euroopan tutkimusneuvosto on myöntänyt Aalto-yliopiston epäorgaanisen kemian professorille Maarit Karppiselle 150 000 euron Proof of Concept (PoC) -rahoituksen termosähköisten materiaalien tutkimuksessa saatujen tulosten kaupallistamiseen.

Karppisen tutkimusryhmä kehittää uusia toiminnallisia hybridimateriaaleja yhdistämällä ohuita epäorgaanisia ja orgaanisia materiaalikerroksia toisiinsa. Materiaalien valmistukseen ryhmä käyttää yhdistettyä atomi/molekyylikerroskasvatus (ALD/MLD) -menetelmää, jolla voidaan kasvattaa ohutkalvomateriaaleja erilaisille pinnoille ja nanorakenteille.

Uusia termosähköisiä materiaaleja tarvitaan, sillä nykyiset hukkalämmön hyödyntämiseen käytetyt puolijohdemateriaalit koostuvat erittäin harvinaisista alkuaineista ja ovat siten kalliita. Uusilla valmistusmenetelmillä halutaan myös parantaa materiaalien joustavuutta ja käytettävyyttä uusissa sovelluksissa.

Tulevaisuudessa taipuisia termosähköisiä ohutkalvoja voitaisiin hyödyntää esimerkiksi puettavassa elektroniikassa käyttäen kehon oman lämpötilan ja ilman välistä lämpötilaeroa hyväksi elektronisten laitteiden tehonlähteenä.

Saadun ERC-PoC -rahoituksen avulla tutkimusryhmän on mahdollista tehdä markkina-analyysi ja tutkia kaupallistamismahdollisuuksia. Kaupallistamista helpottaa, että ALD-ohutkalvoteknologia on jo laajasti käytössä teollisuudessa ja tehtävillä uusilla sovelluksilla on laaja käyttöalue.

Professori Maarit Karppinen johtaa kemian laitoksen epäorgaanisen kemian tutkimusryhmää Kemian tekniikan korkeakoulussa. PoC-rahoituksen sai ”Novel Thermoelectric Energy Solutions based on Flexible Thin-Film Materials (TES-FlexThin)”-projekti.

Euroopan tutkimusneuvosto (European Research Council, ERC) tukee uraauurtavaa huippututkimusta.  Tutkimukseen liittyvää innovaatiotoimintaa ja sen kaupallistamista tukevaa Proof of Concept (PoC) -rahoitusta voivat hakea tutkijat, joille on jo myönnetty ERC-apuraha. Professori Maarit Karppinen sai vuonna 2013 2,4 miljoonan ERC Advanced Grant -rahoituksen hybridimateriaalitutkimukseen. Advanced Grant -rahoitus myönnetään edistyneille huippututkijoille.

Lisätietoja:

Professori Maarit Karppinen
Aalto-yliopisto
Kemian tekniikan korkeakoulu, kemian laitos
puh. 050 384 1726
[email protected]
chem.aalto.fi

From frontier research to innovation ERC funds 135 Proof of Concept grants (erc.europa.eu, pdf)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.