Uutiset

20 vuotta tullissa ollut rubidium päätyi Aalto-yliopiston avulla Saksaan

Ratkaisevassa roolissa loppusijoituspaikan löytymisessä olivat yliopistot ja niiden tutkimusyhteistyö.
Rubidium on saapunut Saksaan. Sen otti vastaan professori Florian Kraus (vasemmalla). Oikealla professori Antti Karttunen. Kuva: Lars Deubner.

Vaaralliseksi aineeksi luokiteltu 50 kilon metallierä jäi Oulun tulliin vuonna 1997. Se oli varastossa 20 vuotta, koska sen hävittäminen ja loppusijoituspaikan löytäminen Suomesta osoittautui hankalaksi. Maaliskuussa 2017 rubidium-erä päätyi lopulta Aalto-yliopiston avulla saksalaiseen Marburgin yliopistoon.

Entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin oleva rubidium-erä oli alun perin matkalla Saksaan. Koska sen lähettäjää eikä saksalaista vastaanottajaa koskaan tavoitettu, erä palautui Suomeen. Kuljetusliike luovutti aineen Tullille. Ainetta säilytettiin varastotiloissa, turvallisesti metallisäiliöissä puulaatikoiden sisällä. Säilytyksestä ei aiheutunut vaaraa, koska rubidium ei ole myrkyllistä tai radioaktiivista. 

Suomesta ei löytynyt sopivaa erityisosaamista aineen hävittämiseksi. Rubidium on muiden alkalimetallien tavoin hyvin reaktiivinen, ja muun muassa veden kanssa reagoidessaan se muodostaa vetyä.  Turvalliseen käsittelyyn tarvitaan erityisosaamista ja kuljetusmääräykset edellyttävät riskien huomioimista ja hallintaa.
 

Rubidiumin valmistelu kuljetusta varten vaati erityistoimenpiteitä. Kuva: Tulli.

Lisäksi hyötykäytön löytäminen 50 kilon rubidium-erälle osoittautui hyvin hankalaksi.  Ainetta käytetään muun muassa äärimmäisen tarkoissa atomikelloissa, mutta vain pieniä määriä. Laajamittaista teollista käyttöä rubidiumilla ei ole. Ainetta esiintyy pieninä määrinä luonnossa, esimerkiksi merivedessä.

Ratkaisevassa roolissa loppusijoituspaikan löytymisessä olivat yliopistot ja niiden tutkimusyhteistyö. Loppuvuodesta 2016 Tulli ja Aalto-yliopisto löysivät rubidiumille sijoituspaikan saksalaisesta Marburgin yliopistosta. Marburgin yliopiston epäorgaanisen kemian laitos ottaa aineen tutkimuskäyttöönsä.

"Hienoa, että Tulli otti yhteyttä Aalto-yliopistoon, koska meillä on laajat kansainväliset yhteistyöverkostot.  Rubidium-erän toimittaminen Marburgiin on ollut poikkeuksellinen ja äärimmäisen mielenkiintoinen projekti", sanoo epäorgaanisen materiaalikemian apulaisprofessori Antti Karttunen.  Karttunen on tehnyt yhteistyötä Marburgin yliopiston kanssa rubidiumia sisältävistä fluoriyhdisteistä.

Tullin tiedote aiheesta 23.2.2017

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.