Uutiset

5G tuo muutakin kuin nopeutta

Tutkijoiden kehittämä tekniikka mahdollistaa uudet ominaisuudet kuten laitteiden välisen viestinnän.

4G on tuskin ehtinyt juurtua Suomeen, kun 5G:stä puhutaan jo kaikkialla. Joutavatko vanhat laitteet pian romukoppaan?

– 5G:n tuloon menee vielä aikaa, eikä se sittenkään korvaa 4G:tä vaan tulee sen rinnalle, painottaa Aalto-yliopiston opettava tutkija Kalle Ruttik.

Hän on yhdessä tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen kollegoidensa kanssa kehittänyt tavallisella PC:llä toimivan tukiaseman, jossa signaalinkäsittely hoidetaan ohjelmallisesti. Sen avulla on mahdollista kehittää ja testata 5G:n uusia ominaisuuksia, kuten laitteiden välistä, machine-to-machine, viestintää.

– Siinä esimerkiksi kaksi kännykkää voi suoraan keskustella keskenään tukiaseman vain ohjatessa signalointia, Ruttik selittää.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi autot voisivat kommunikoida keskenään 5G:n avulla lähes viiveettä, mikä estäisi vaaratilanteita. Tai kodeissa voisi sen avulla kontrolloida automaattisesti sähkönkulutusta.

Oikea-aikaista tutkimusta

Ruttik kollegoineen aloitti testialustan kehittämisen neljä vuotta sitten Tekesin rahoituksen turvin.

– Silloin kukaan ei oikein uskonut meihin, hän hymyilee.

– Olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja nyt muukin teollisuus on herännyt.

Pari vuotta sitten ryhmä tarjosi ja sai testialustansa mukaan isoon, METIS-nimeä kantavaan, EU-projektiin, jonka tavoitteena on luoda perusta 5G:lle ja sen eri mahdollisuuksille. Maaliskuussa Ruttik esitteli testialustaa METIS-projektia vetävän Ericssonin osastolla maailman suurimmilla mobiilialan messuilla Barcelonassa.

– Meidän tavoitteemme ei ole käyttää kehittämäämme alustaa varsinaisena tukiasemana, vaikka sekin olisi mahdollista. Sen sijaan haluamme kehittää ja testata uusia ominaisuuksia. Meidän järjestelmämme mahdollistaa myös sen, että tukiasema voi siirtyä pilveen, Ruttik tiivistää.

5G tekniikka ei tule palvelemaan vain kuluttaja-asiakkaita. Testialustan avulla onkin mahdollista kehittää luotettava langaton seuraavan sukupolven siirtotekniikka esimerkiksi teollisuusautomaation tarpeisiin.

Optimististen arvioiden mukaan 5G voi parhaimmillaan olla käytössä jo vuonna 2020. 5G kasvattaa tiedonsiirtonopeuden vähintään kymmenkertaiseksi, mutta kaikkien uudelle tekniikalle asetettujen odotusten toteuttaminen on haastavaa.

– Paljon käyttäjiä, paljon dataa, luotettavat ja lähes viiveettömät yhteydet ovat hankala yhtälö - yleensä aina joku näistä kärsii, Ruttik summaa.

Lisätietoa:
Opettava tutkija Kalle Ruttik
[email protected]
puh. 050 3841 734

METIS-projekti
https://www.metis2020.com/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.