Uutiset

Aallon opiskelijoiden julkisen taiteen projekteja mukana palkitulla ANTI-festivaalilla

Kuopiossa koettiin viime viikolla kiehtova julkisen taiteen projektien kokonaisuus, jonka järjestivät Aalto Yliopiston taiteen ja median laitoksen opiskelijat.
Kolme henkilöä on kyykyssä piirtämässä yhdelle isolle ruskealle paperille
ANTI – Contemporary Art Festival 2024, Kuopio. Kuva: Akseli Muraja

ANTI – Contemporary Art Festival on kansainvälinen paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali, jota on järjestetty vuosittain Kuopiossa vuodesta 2002 lähtien. Tapahtumaan osallistuminen on yleisölle maksutonta.

Aalto Yliopisto on tehnyt jo pitkään yhteistyötä ANTI-festivaalin kanssa opiskelijoiden osallistavien julkisen taiteen projektien osalta. Festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille ja antaa opiskelijoille kokemusta taiteilijana ja tuottajan toimimisesta.

Tänä vuonna Aallon taiteen ja median laitoksen opiskelijoilta oli festivaalilla mukana kolme projektia: Kaupunkitila aistittuna, Kuin kotonasi ja Sanaton, viivasta viivaan.

Kaksi ihmistä keskustelee galleriassa. Yksi ihminen taustalla piirtää seinällä olevaan isoon paperiin.
Kaupunkitila aistittuna -työpaja Galleria Ars Liberassa. Kuva: Akseli Muraja
Henkilö koskee kädellään seinää ja vertaa kortin väriä seinän väriin.
Kuva: Akseli Muraja

TYÖPAJA: KAUPUNKITILA AISTITTUNA

Lotta Rahkonen, Simone St Clair Stevenson & Oona Kaitera

Kaupunkitila aistittuna -työpajassa pohdittiin, minkälaisia kokemuksia syntyy, kun seuraamme aistien luomaa reittiä kaupunkitilassa. Tarkoituksena oli liikkua tutussa kaupunkitilassa aiemmasta poikkeavalla tavalla ja havainnoida, muuttuuko oma näkemys tilasta.

Työpajan alussa noudettiin Galleria Ars Liberasta kortteja, joiden avulla Kuopion kaupunkia tutkittiin näön, haju, maun, tunnon ja kuulon avulla. Tapahtuman kävijät saivat valita osallistuvansa työpajaan joko ohjatusti tai itsenäisesti. He dokumentoivat reittejään matkan aikana ja materiaaleista koostettiin pieni näyttely työpajan tukikohtaan Kuopion Kuvataiteilijat ry:n Galleria Ars Liberaan.

Kuusi ihmistä istumassa maassa matoilla ja pöydän ääressä keskellä kaupunkia. Taustalla iso oranssi rakennus, Kuopion kaupungintalo.
Kuin kotonasi -työpaja Kuopion torilla. Kuva: Akseli Muraja
Lapsi piirtämässä ulkona pöydän äärellä ja aikuinen vieressä seuraa hänen piirtämistä.
Työpajan osallistujat piirtämässä. Kuva: Akseli Muraja

KUIN KOTONASI

Simo Sahlman & Viola Portimojärvi

Kuin Kotonasi oli yhteisöllinen tapahtuma, jossa tutkittiin oman kodin ja julkisen kotipesän eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä. Perheystävällisessä tapahtumassa osallistujia rohkaistiin valtaamaan itselleen kotipesä paikalla olevista materiaaleista, joihin kuului esimerkiksi piknikvilttejä, pizzalaatikoita, räsymattoja, reppuja ja kiviä.

Kodin rakentamista varten sai tuoda mukanaan myös omia kodinrakennusmateriaaleja, eväitä, pelejä ja soittimia. Osallistujia kannustettiin kutsumaan ystäviä kylään ja tutustumaan tilassa oleviin naapureihinsa. Halukkaat saivat osallistua myös piirustus - ja kirjoitustehtäviin.

Vaaleahiuksinen henkilö kyykistyy maahan piirtämään liidulla ruskealle paperille.
Sanaton, viivasta viivaan -työpaja. Kuva: Akseli Muraja
Viisi ihmistä piirtämässä maassa olevalle ruskealle paperille pitkillä mustilla liiduilla.
Kollektiivista piirtämistä. Kuva: Akseli Muraja

SANATON, VIIVASTA VIIVAAN

Siiri Turpeinen & Paula Savolainen

Sanaton Viivasta viivaan työpaja kutsui kokeilemaan kollektiivisen piirtämisen voimaa interaktiivisessa performanssissa. Työpajan tavoitteena oli tutkia, miten voimme yhdessä kommunikoida tunteistamme ja ideoistamme ilman sanoja, pelkän viivan avulla.

Performanssissa alustana toimi iso yhteinen paperi, johon innokkaat piirtäjät saivat osallistua yhdessä liikkuen ja piirtäen taiteilijoiden Paulan ja Siirin ohjauksella. Työpajassa oli mahdollista kokea ja jakaa tilaa myös vain seuraamalla tai olemalla läsnä samassa tilassa.

Palkittu festivaali

Taiteen edistämiskeskus TAIKE palkitsi ANTI-festivaalin vuonna 2023 taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnolla. Taiken mukaan ”Laajasti kaupunkikeskustassa näkyvä tapahtuma on todiste siitä, miten live art -teosten kuratoidut kokonaisuudet pystyvät ravisuttamaan maailman ymmärtämistä ja jättämään pysyviä jälkiä tapaamme toimia yhdessä ihmisinä ja osana planetaarista kokonaisuutta.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.
Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.