Uutiset

Älypuhelin nousi suomalaisten peruspuhelimeksi

Kosketusnäytöt ja 4G ovat yleistyneet selvästi, tuore selvitys paljastaa.

Älypuhelinten osuus suomalaisten vuonna 2014 käyttämistä matkapuhelimista nousi 60 prosenttiin, kun se edellisvuonna oli 53 prosenttia. Viidestätoista Suomen käytetyimmästä puhelinmallista kaksitoista on älypuhelimia, ja Applen iPhone 4S -älypuhelin syrjäytti Nokian C2-01 -peruspuhelinmallin listan ykköspaikalta.Tiedot käyvät ilmi Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella tehdystä matkapuhelinkannan selvityksestä.

 – Älypuhelinmallin nousu listan kärkeen tekee siitä uuden ”peruspuhelimen”, toteaa professori Heikki Hämmäinen.

 – Älypuhelimen peruskonsepti on nyt vakiintunut, ja ominaisuuksissa tapahtuu lähinnä laadullista kehitystä. Uusia laiteominaisuuksia tullee lähinnä sensoripuolelta. Uudet peruskonseptit kuten älykello ja älylasit ovat vielä niin heiveröisiä, että ne eivät juuri näy datassamme.

Kolmen suuren kisa

Matkapuhelinten valmistajista Apple, Nokia/Microsoft ja Samsung dominoivat edelleen, sillä niiden osuus oli 92 prosenttia kaikista käytössä olevista laitteista. Nokia/Microsoftin osuus laski 55 prosenttiin (63 prosenttia vuonna 2013) ja Samsungin kasvoi 26,5 prosenttiin (20 prosenttia vuonna 2013) Applen pysyessä kutakuinkin samana kymmenen prosentin tietämissä.

– Älypuhelinten käyttöjärjestelmistä käytetyin on edelleen Android, jonka osuus on noussut 25,5 prosenttiin (17 prosenttia vuonna 2013). Käyttöjärjestelmistä toiseksi suosituin on Windows 16 prosentilla ja kolmanneksi Applen iOS 10,5 prosentilla. Nokian Symbian-järjestelmän suosio jatkoi laskuaan, kertoo selvityksen toteuttanut tohtorikoulutettava Alexandr Vesselkov.

Kosketusnäyttöjen suosio kasvaa tasaisesti. Kosketusnäytöllisten puhelinten osuus kasvoi 51 prosentista 58 prosenttiin. Kosketusnäyttöjen osuutta on kasvattanut erityisesti neljän tuuman ja sitä suurempien näyttöjen suosio matkapuhelimissa.

Langattoman tiedonsiirron teknologiasukupolvista uusin eli 4G/LTE on levinnyt käyttöön nopeammin kuin mikään aiemmista sukupolvista.

Langattoman tiedonsiirron teknologiasukupolvista uusin eli 4G/LTE on levinnyt käyttöön nopeammin kuin mikään aiemmista sukupolvista. Lähes joka viidennessä käytössä olevassa matkapuhelimessa on LTE-ominaisuudet.

Selvityksen tutkimusaineisto kerättiin yhteistyössä Suomen mobiiliverkko-operaattoreiden kanssa. Puhelinmallien ominaisuustiedot ovat peräisin GfK Suomelta ja julkisista lähteistä. Aineisto sisältää 80–99 prosenttia kaikista syyskuun 2014 lopussa mobiiliverkkoja käyttäneistä laitteista.

Matkapuhelimiin ja niissä käytettävien teknologioiden leviämiseen ja elinkaariin liittyvää pitkittäistutkimusta on tehty Aalto-yliopistossa jo vuodesta 2005 lähtien.

Voit katsoa Mobile Handset Population in Finland 2005–2014 -selvityksen tästä linkistä http://materialbank.aalto.fi:80/public/5d85f2fec85F.aspx (pdf).

Lisätietoja:

Tohtorikoulutettava Alexandr Vesselkov
[email protected]
p. 050 434 2879

Professori Heikki Hämmäinen
[email protected]
p. 050 384 1696

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.