Uutiset

Avarra ajatteluasi uuden tiedon äärellä Marsiossa

Tutkimus laajentaa jatkuvasti ymmärrystämme siitä, mikä on mahdollista. 6. syyskuuta avautuvat Mahdottoman tekijät -näyttelyt tarjoavat kiinnostavan läpileikkauksen Aalto-yliopiston tutkimukseen ja innovaatioihin kampuksen uudessa kohtaamispaikassa Marsiossa, Espoossa.
Marsion Designs for a Cooler Planet -näyttely
Marsion näyttelyt aukeavat yleisölle 6.9.2024. Kuva: Mikko Raskinen


Aalto-yliopiston kampuksen Designs for a Cooler Planet -festivaalin näyttelyt ja tapahtumat ovat avoimia kaikille 6.9.–3.10. 2024. Festivaalin teema Mahdottoman tekijät esittelee, miten mahdottomalta tuntuvia haasteita ratkotaan tieteen keinoin. Maksuttomiin näyttelyihin voi tutustua itsenäisesti tai ilmoittautua mukaan opastetuille kierroksille.

Marsio-rakennuksen päänäyttelyssä kurkistetaan tulevaisuuteen. Esillä on tutkimushankkeiden kiehtovia koekappaleita ja pienoismalleja, muun muassa:

  • Muotoaan muuttavia ja valoon reagoivia toiminnallisia tekstiilejä
  • Luonnonväreillä värjättyjä Sofia Ilmosen modulaarisia ja muunneltavia asuja
  • 3D-tulostettua merilevää
  • Luja puurakenne, jonka Pikku-Finlandian arkkitehti Jaakko Torvinen on tehnyt oksistosta
  • 50-vuotiaan Metsähovin avaruusteleskoopin pienoismalli
  • Mainiot materiaalit -kirjan askarteluohjeita lapsille ja nuorille luonnonmateriaaleista
  • Luonnonmateriaalien uusia olomuotoja: puusta tehtyä kimalletta, vaahtoa, supermustaa, ”kuplamuovia”, valokuitua ja paljon muuta
  • Tulevaisuuden tyyliä: muodin pääaineopiskelijoiden asuja Näytös24-mallistoista

Näyttelyt on suunnattu erityisesti tutkimus- ja kehitystoiminnasta, yliopisto-opinnoista, muotoilusta ja luovuudesta kiinnostuneille. Toivotamme tervetulleeksi kaiken ikäiset, myös koululaiset, esittelytekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi.
 

 Poimintoja maksuttomista tapahtumista kampuksella

  • Radical Creatives -elokuvan ilmaisnäytökset Marsion elokuvateatterissa torstaina 12.9. klo 17 ja tiistaina 24.9. klo 17 (tekstitetty suomeksi ja englanniksi)
  • Monilajisuutta ja elonkirjoa kunnioittavat toimintatavat johtamisessa: A Responsible Multispecies Leadership Agenda -luento, Kandidaattikeskus keskiviikkona 18.9. klo 14.15 (englanniksi, ilmoittaudu ennakkoon)
  • Artificial Creativity – LaserTalks afterwork: psykologian, luovuuden ja tekoälyn tutkijat sekä elokuvakäsikirjoittaja keskustelevat tekoälyn luovuudesta. Marsio torstaina 3.10. klo 16 (englanniksi, ilmoittaudu ennakkoon)
  • LuovaLoikka-tutkimushankkeen ja -yritysverkoston seminaari, Väre keskiviikkona 30.10. klo 16 (englanniksi, ilmoittaudu ennakkoon)
  • Opastetut kierrokset Mahdottoman tekijät -näyttelyihin sekä julkisen taiteen kokoelmiin (suomeksi ja englanniksi, ilmoittaudu ennakkoon)
  • Lisäksi 25 muuta tapahtumaa, kaikki tapahtumat listattuna täällä

Designs for a Cooler Planet on osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa ja EU-komission Uusi Eurooppalainen Bauhaus -aloitetta.


Marsio-rakennuksesta

Marsio on Aalto-yliopiston uusi kaikille avoin kohtaamispaikka, jonka tapahtumiin, ravintolaan, näyttelyihin ja avoimille luennoille jokainen on tervetullut. Syyskuussa avautunut uudisrakennus sijaitsee aivan Otaniemen kampuksen ytimessä, metroaseman ja ratikkapysäkin läheisyydessä osoitteessa Otakaari 2. Marsion tavoite on tehdä Aalto-yliopiston tutkimusta ja toimintaa laajasti näkyväksi sekä koettavaksi. 

Rakennuksen nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle (1894–1949), joka oli luova edelläkävijä, arkkitehti, muotoilija, yrittäjä – ja myös Aalto-yliopiston alumni. Nimi valittiin avoimen nimikilpailun kautta, ja ehdotuksen perusteena oli nostaa esiin Aino Marsio-Aallon tarinaa ja roolia, sekä hänen ja Alvar Aallon elämää ja yhteistyötä pariskuntana.

Espoossa on muistonimetty 107 paikkaa yksittäisen henkilön mukaan. Näistä henkilöistä 29 on naisia ja 78 miehiä.

Lisätiedot

  • Osoite: Marsio, Aalto-yliopiston kampus, Otakaari 2, 02150 Espoo. Sekä metroaseman että pikaratikan pysäkin välittömässä läheisyydessä. Tila on esteetön. Aukioloajat: ma-to 8–21 ja pe 8–20. Suljettu viikonloppuisin.
  • Yhteydet: Metro, pikaraitiovaunu 15 ja bussit 510, 111 ja 52.
  • Kaikki näyttelyt ja tapahtumat: https://www.aalto.fi/fi/designs-for-a-cooler-planet
  • Lisätietoa Marsio-rakennuksesta ja tapahtumista: https://www.aalto.fi/fi/marsio


 

Yhteyshenkilö

Tiina Toivola
Radikaalin luovuuden viestintäpäällikkö, Aalto-yliopisto
p. 050 326 0300
[email protected]

Colourful hands and Designs for a Cooler Planet logo on white background.

Designs for a Cooler Planet

Muuta käsityksiäsi mahdollisesta Designs for a Cooler Planet -festivaalilla Otaniemessä 6.9.–3.10.2024.

Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o

Marsio

Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka. Näe huomiseen!

Distorted reflection of two people outside at Otaniemi campus

Radikaali luovuus

Maailman muuttamiseen ei ole valmista kaavaa. On uskallettava rohkeasti luoda uutta pelkäämättä epäonnistumista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.
Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.