Uutiset

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

BalticSeaH2-hankkeessa luodaan laajamittainen, rajat ylittävä vetylaakso Itämeren ympärille. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Apulaisprofessori Kimmo Karhu

Projektin tavoitteena on luoda integroitu vetytalous energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Vedyn tuotantopotentiaalin odotetaan yltävän 100 000 tonniin vuosittain. Aalto-yliopisto on mukana hankkeessa, ja se keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.

Vetylaakso ja sen rikas arvoketju tarjoavat mielenkiintoisen tutkimusympäristön digitaalisten alustojen ja verkostovaikutusten tutkimiseen. Tietojen jakaminen digitaalisten alustojen kautta tarjoaa mahdollisuuksia kitkan poistamiseen ja synergiaetujen hyödyntämiseen osallistujien kesken. 

"Vaikka yhteiskunta usein oikeutetusti näkee alustatalouden uhkana ja on perinteisesti keskittynyt sääntelyyn, tämä projekti tarjoaa jännittävän mahdollisuuden tutkia, miten alustataloutta ja sen kasvumoottoria, verkostovaikutuksia, voidaan hyödyntää hyvien ja jalompien tarkoitusten saavuttamiseksi, tässä tapauksessa matalapäästöisen vedyntuotannon markkinoiden valloittamiseksi!", sanoo apulaisprofessori Kimmo Karhu tuotantotalouden laitokselta.

Projekti esittelee myös vetytalouden eri sektoreita houkutellen yli 4 miljardin euron investoinnit. Esimerkiksi Aalto-yliopiston pitkäaikainen strateginen kumppani ABB kehittää ja demonstroi yhteistyössä kumppaneidensa kanssa megawattiluokan polttokennoratkaisuja, jotka mahdollistavat päästöttömän meriliikenteen. Projekti alkaa kesäkuussa 2023 ja kestää viisi vuotta, ja sen kokonaisbudjetti on 33 miljoonaa euroa, sisältäen 25 miljoonaa euroa EU-rahoitusta.

Konsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta, jotka ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://clicinnovation.fi/hydrogen-valley-project-starting/

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Lue lisää
Students presenting their project work in electronics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.