Uutiset

Diginatiivikin tarvitsee tietotekniikkakoulutusta

Tehokas oppimisprosessi tukee tietotekniikan soveltavaa käyttöä, tuore väitöstutkimus osoittaa.
Flow-kokemukset edistävät syväoppimista.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väittelevän Bertta Sokuran väitöstutkimus tarjoaa uusia näkökulmia käyttäjien tietotekniikkataitojen tehostamiseen ja osoittaa, kuinka tärkeää tietotekniikkataitojen kouluttaminen on.

– Aivan liian moni on itseoppinut ja käyttää sovelluksia omalla tyylillään, usein tehottomasti. Osoitin tutkimuksessani, että syväoppimisen mahdollistava tehokas oppimisprosessi on soveltavan tietotekniikan käytön edellytys, Sokura sanoo.

Tietotekniikkasovellusten kouluttaminen on tarpeellista myös diginatiiveille, eli 1990-luvulla ja sen jälkeen syntyneille. Bertta Sokuraa huolestuttaa, että kukaan ei ole vastuussa siitä, että nuoret oppivat riittävät taidot osatakseen hyödyntää tehokkaasti yritysten ja oppilaitosten käytetyimpiä sovelluksia: tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa.

Flow-kokemukset edistävät syväoppimista

Tehokas oppimisprosessi varmistaa, että opiskelijat osaavat soveltaa tietotekniikkataitojaan myös uusissa tilanteissa. Tällaisessa oppimisprosessissa keskeisinä tekijöinä ovat motivaatio ja flow-kokemukset. Flow-tilan edellytyksenä on, että tehtävillä on selkeät päämäärät ja että taidot ja haasteet ovat tasapainossa. Lisäksi nopean palautteen saaminen on tärkeää. Tällöin yksilö voi kokea tehtävän niin innostavana ja olla niin keskittynyt tehtäväänsä, että ajantaju katoaa. Lisäksi kognitiivinen ja kokemusperäinen oppiminen tukevat tätä prosessia. Kognitiivisessa oppimisessa korostuu opiskelijoiden aktiivisuus ja itsenäinen tiedon prosessoiminen. Kokemusperäinen oppiminen puolestaan nivoo uuden tiedon aikaisempaan kokemukseen.

Bertta Sokura keräsi tutkimusaineistonsa vuosina 2004–2012 pääasiassa pitkittäisillä kyselytutkimuksilla. Ensimmäisen osatutkimuksen aineisto on kerätty Tietokoneen ajokortti -tutkintoon valmentavan, kauppatieteiden opiskelijoille tarkoitetun koulutuksen yhteydessä ja kolmen muun osatutkimuksen aineisto kauppatieteiden opiskelijoille räätälöidyn tietotekniikkakurssin opetuksen yhteydessä.

Väitöstilaisuus

KTM Bertta Sokuran tietojärjestelmätieteen aineeseen kuuluva väitöskirja "Learning to Use Office Applications: Understanding the Antecedents of Adaptive IT Use" tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 1.4.2016 klo 12 (Chydenia-rakennus, Stora Enso -sali H-324). Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Topi (Bentley University) ja kustoksena professori Timo Saarinen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Lisätietoja:        
Bertta Sokura
p. 040 548 0313
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.