Dokumenttielokuva hoivatyön arjesta puhuttelee: Susanna Helken elokuvalle kaksoisvoitto Docpoint-festivaaleilla
Sunnuntaina päättynyt DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palkitsi jälleen parhaat uudet dokumenttielokuvat. Kotimaisen kilpasarjan voitti Susanna Helken ohjaama elokuva Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Voitto toi 5 000 euron DocPoint-Yle -palkinnon Suomen suurimmalla dokumenttielokuvien festivaalilla.
Työryhmässä oli mukana Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta ELOlta valmistuneita ja vielä opiskelevia: leikkaajat Inka Lahti, Samu Kuukka ja Markus Leppälä sekä äänisuunnittelijana Juuso Oksala. Elokuvan on tuottanut Road Movies Oy.
Mustan huumorin sävyttämä musikaalidokumentti kertoo suomalaisen vanhustenhoidon tilasta: hoivatyön tekijät yrittävät selviytyä ilmapiirissä, jossa keskeisiksi arvoiksi ovat nousseet tehokkuus ja voitontavoittelu.
Lähtökohtana elokuvan synnylle oli vuoden 2019 vanhustenhoidon kriisi.
”Se oli impulssi. Halusin tehdä elokuvan keinoin nähtäväksi yhä edelleen ratkaisemattoman ongelman – joskin nykyinen hallitus on tehnyt asialle enemmän kuin aiemmat”, kertoo elokuvaohjaaja, Aalto-yliopiston dokumenttielokuvan professori Susanna Helke.
Ohjaaja Susanna HelkeHyvinvointivaltio on meidän paras kilpailuvalttimme!”
Elokuva on osa Koneen säätiön rahoittamaa ja Aallon elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen yhteydessä toimivan Critical Cinema Labin taiteellisen tutkimuksen Sovun ja repeämän kuvat -hanketta. Se käsittelee dokumenttielokuvaa yhteiskunnan murrosten heijastajana ja yhdistää teoriaa ja elokuvan tekoa. Hanke pureutuu siihen, missä ja miten esimerkiksi hyvinvointivaltion eetoksen murtuminen näkyy.
”Taustalla on laajempi kysymys siitä, mitä pidämme tärkeänä. Meneillään on talouspuheen ylivalta. Kyse on rahan logiikan ja hoivan eetoksen välisestä ristiriidasta – ne eivät koskaan toimi nätisti yhdessä.”
”Hyvinvointivaltio on meidän paras kilpailuvalttimme”, Helke painottaa.
Universaali aihe
Elokuva sai muodon musikaalidokumenttina: siinä hoitajat ja eläkeläiset esiintyvät myös laulamalla. Musikaalielokuva oli ohjaajalle uusi haaste, johon ei juuri ollut esikuvia tai mallia. Hän halusi antaa äänen hoitajille, jotka eivät ehkä muuten uskaltaisi ongelmista puhua.
”Abstrakteja asioita on mahdollista tehdä näkyviksi taiteen keinoin. Lauluelokuva oli minulle keino karnevalisoida vaikeaa aihetta, käsitellä sitä mustan huumorin ja satiirin siivittämänä. Laulusta saa toisaalta myös voimaa, koska esillä olevat asiat ovat niin raskaita”, Helke toteaa.
Tuomaristo kiitti elokuvaa ohjaustyön oivaltavuudesta ja syvälle ihmisyyteen pureutuvasta otteesta. Helke pitää palkintoa suurena kunniana. Hän iloitsee erityisesti siitä, että elokuvan teemat – miten pidämme huolta kaikista yhteiskunnan jäsenistä ja kannamme yhteistä vastuuta – avautuivat myös kansainväliselle tuomaristolle.
Elokuva sai festivaalilla maailman ensi-iltansa. ”Oli tärkeää saada elokuva nähtäväksi ja kuultavaksi kotimaassa. Suomalaista yhteiskuntaahan tämä koskee, täällä käytävää keskustelua ja asioita, joista täällä päätetään.”
Elokuva voitti myös DocPointin yleisöäänestyksen, josta palkintona on Dokumenttikillan rahoittama tuhannen euron arvoinen palkinto. Se oli myös festivaalien katsoituin elokuva. Katsojien suosikki -kilpailuun osallistuivat festivaalin uudet kotimaiset pitkät elokuvat.
”Yleisöpalkinto on todella tärkeä, että ihmiset ovat ottaneet elokuvan vastaan ja se on synnyttänyt kokemuksia. Palautettakin on tullut valtavasti.”
Elokuvan kuvaukset tehtiin isolta osin Pohjois-Savossa Kuopio-Kaavi-Siilinjärvi- akselilla sekä Hämeenlinnassa. Helke toivoo, että elokuva tavoittaa hoivatyön kentällä toimivat.
Helke koki, että elokuva sai ensiesityksensä juuri oikeassa paikassa: Armotonta menoa – hoivatyön lauluja esitettiin festivaalin avajaiselokuvana Kansalaistorilla elokuvateattereiden ollessa suljettuna rajoitusten vuoksi. Valtteri-myrskystä huolimatta elokuva löysi yleisönsä.
MTV3 Uutiset: DocPoint-festivaalin avausnäytös taivasalla lumimyrskyssä
Armotonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuva tulee elokuvateattereihin 8.4.2022.
Osana Sovun ja repeämän kuvat -hanketta syntyi myös Susanna Helken ja Essi Viitasen toimittama Repeämän kuvat - Dokumentaarinen elokuva ja hyvinvointivaltion murtumat -kirja (Aalto ARTS Books, 2022).
Lisätietoa:
Elokuvaohjauksen professori Susanna Helke, [email protected], 0504489889
- Julkaistu:
- Päivitetty: