Uutiset

Falling Walls -palkinto myönnettiin uraauurtavalle silmätutkimukselle

Tampereen yliopiston tutkijan Laura Koivusalon esittelemä sarveiskalvon sokeutta käsittelevä tutkimustyö sai pääpalkinnon Falling Walls -alkukilpailussa.
Falling Walls. Kuva: Mikko Raskinen.

Ensimmäistä kertaa Otaniemessä järjestetyssä Falling Walls Lab Finland -tapahtumassa pääpalkinnon voitti Tampereen yliopiston tutkija Laura Koivusalo, joka esitteli sarveiskalvon sokeutta käsittelevää tutkimustyötään puheessaan “Breaking the walls of Corneal Blindness”.

“Tutkimusryhmämme tarkastelee kantasoluterapian vaikutusta erilaisten silmäsairauksien hoidossa. Kehittämämme sarveiskalvon terapia voisi palauttaa näön, kun sarveiskalvon ja silmän valkuaisen välisellä reunalla on puutetta kantasoluista. Tämä puutos on sarveiskalvon sokeuden muoto, joka vaivaa usein etenkin nuoria ja työikäisiä ihmisiä, eikä sitä ole aikaisemmin osattu hoitaa”, Laura Koivusalo kertoo.

“Olen innoissani matkasta Berliiniin, vaikka se tuntuu vielä hieman epätodelliselta! Tämä oli ensimmäinen kerta, kun puhuin tästä tutkimusideasta. Aion vielä hioa puhetta ennen Berliinin loppukilpailua.”

Tuomarit olivat vaikuttuneita Lauran työn mahdollisesta vaikuttavuudesta. Berliiniin Falling Walls -loppukilpailussa hän kilpailee voitosta eri puolilta maailmaa tulevien tutkijoiden kanssa.  

Toiselle sijalle kilpailussa sijoittui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Hanna Ollila tutkimusehdotuksellaan ”Breaking the wall of Sleep and Exhaustion”. Kolmanneksi tuli Mustafa Ahmad Munawar, joka esitteli tutkimusideansa “Breaking the wall of PCR carryover contamination”.

Tapahtuman isäntinä toimivat Suomen Akatemia ja Aalto-yliopisto, ja se järjestettiin Design Factoryssa. Muut kilpailijat olivat Arturs Holavins, Anatoly Lvov, Julle Oksanen ja Konstantin Vostrov.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.