Uutiset

Huippuyksikön tuoreen johtajan, professori Samuel Kasken, tavoite on tehostaa tiedettä koneoppimisella

Professori Samuel Kaski on johtanut Laskennallisen päättelyn huippuyksikköä helmikuusta lähtien.
kaskisamuel_700_450_fi.jpg

Koneoppimistutkimuksella voidaan tehostaa tiedettä esimerkiksi yhdistämällä uusia tutkimustuloksia aikaisempiin löydöksiin niiden tietoaineistoja mallintamalla.

-    Molekyylibiologia on esimerkki empiirisestä, datalähtöisestä tieteestä, jossa tutkimustuloksia suhteutetaan tällä hetkellä toisiinsa pääasiassa niistä kirjoitettujen artikkelien avulla. Olisi hienoa, jos mittausaineistot saisivat puhua enemmänkin puolestaan, ja siihen tarvitaan mallintamista. Näytimme, että relevantit tutkimukset löytyvät aineistoja mallintamalla paremmin kuin avainsanahauilla. Mallintamisen perusteella huomattiin myös joukko artikkeleita, joiden tunnisteet tietokannassa olivat väärin, ja muilla hakumenetelmillä olisi siis löytynyt väärä aineisto, Kaski kuvaa.

Professori Kasken työ on tällä hetkellä yhdistelmä omaa tutkimustyötä sekä huippuyksikön ja tutkimuslaitoksen johtamista.

-    Professorin työssä näyttää olevan erityyppisiä vaiheita. Nyt kesään asti johtamistyötä on vähän enemmän, mutta tutkimus ei saa tietenkään koskaan katketa, Kaski kertoo.

Samuel Kaski nimitettiin Laskennallisen päättelyn huippuyksikön (COIN) johtoon helmikuun alussa. Johtajavaihdos suunniteltiin jo huippuyksikköä perustettaessa kolme vuotta sitten. Samuel Kaski johtaa huippuyksikön lisäksi Tietotekniikan tutkimuslaitosta (HIIT), jossa hänen viisivuotiskautensa päättyy elokuussa. Kaski on virkavapaalla omasta professuuristaan Tietotekniikan laitoksella.

Katso video Laskennallisen päättelyn huippuyksiköstä:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.