Uutiset

Ihmisen käyttäytyminen osaksi matemaattista mallintamista

Systeemianalyysin laboratorion kesäkoulussa pohdittiin ihmisen roolia mallintajana ja matemaattisten mallien käyttäjänä operaatiotutkimuksessa.
bor_kesakoulu_fi.jpg

Mallintamista ja systeemianalyysiä käytetään yhä kasvavassa määrin tehtäessä päätöksiä monimutkaisissa yhteiskunnan ja teollisuuden kannalta elintärkeissä kysymyksissä. Sellaisia ovat esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvät arviot ja toimenpiteet. Tähän saakka on ajateltu, että päätöksenteossa riittää, kun keskitytään vain fysikaalisiin tai taloudellisiin riippuvuuksiin.  Tärkeää on myös ymmärtää kommunikaatiotapojen, kognitiivisten harhojen ja tunteiden vaikutus päätöksenteossa.

- Uusi tutkimuskenttä korostaa, että matemaattiseen mallintamiseen perustuvassa ongelmanratkaisussa ja päätöksenteossa meidän on myös ymmärrettävä ihmisen käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä, kertoo professori Raimo Hämäläinen.

Viime aikoina paljon julkisuutta saaneet nobelisti Daniel Kahnemanin näkemykset nopeasta ja hitaasta ajattelusta liittyvät tähän kenttään. On myös kiinnostavaa tietää, mitä aivoissa tapahtuu, kun käytämme malleja. Aivotutkimuksen nopea kehittyminen auttaa ihmislähtöisten mallien kehittämisessä.

Juuri järjestetty Behaviour Operational Research (BOR) - kesäkoulu oli menestys

Perustieteiden korkeakoulun Systeemianalyysin laboratorio järjesti 16.-25.5.2016 kansainvälisen kesäkoulun tohtoriopiskelijoille aiheenaan ihmisen rooli mallintajana ja matemaattisten mallien käyttäjänä operaatiotutkimuksessa.

Kesäkoulu oli tutkimusalan ensimmäinen, ja se herätti kiinnostusta yliopistoissa ympäri maailmaa. Osallistujia oli 47 ja he edustivat 25 eri maata. Osallistujat olivat pääosin jatko-opiskelijoita, mutta myös post doc -tutkijoita ja professoreita.

Viisipäiväisen kesäkoulun luennoitsijat edustivat alan maailman huippua. Aiheina olivat muun muassa ongelmanratkaisumetodit, päätöksenteko, systeemiäly, ennustaminen, simulointi sekä aivotutkimus. Luentomateriaalit ja esitysten videot ovat saatavilla BOR-sivustolla.

Osallistujat kokivat kesäkoulun erittäin onnistuneeksi. Se antoi tärkeän sysäyksen rakennettaessa uutta monitieteistä tutkijayhteisöä. Kesäkoulun kautta Aalto-yliopisto näyttäytyi vahvana eteenpäin katsovana yliopistona, jossa on monitieteistä huippututkimusta päätös- ja systeemitieteistä aivotutkimukseen.

Lisätietoja:

Raimo P. Hämäläinen
Professori, Systeemianalyysin laboratorio
[email protected]
+358 500 677 942

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.