Uutiset

Itsenäinen innovaatiokyky häviää evoluutiossa

Toimialan kehittyessä asiakkaat ja markkinat korvaavat tutkimuksen ja tieteen innovaatioiden lähteinä, tuore väitöstutkimus ehdottaa.

Henrik Sievers paikallisti strategisen markkinoinnin alan väitöskirjassaan “Dominant designs in complex technological systems – A longitudinal case study of a telecom company 1980–2010” innovaatioiden päälähteitä ja prosesseja, jotka mahdollistavat yrityksen johdolle kaupallisesti menestyneiden innovaatioiden (dominant design) hallinnan.

Sievers havaitsi, että kun toimiala kehittyy avoimemmaksi ja horisontaaliseksi, innovaatioiden lähteet muuttuvat tutkimus- ja tiedelähtöisistä asiakas- ja markkinaorientoituneiksi. Horisontaalisella viitataan tilanteeseen, jossa aiemmin yhden yhtiön vastuulla ollutta tuotetta tai palvelua tekeekin monenlaisia erityyppisiä yrityksiä ja toimijoita, jopa eri toimialoilta. Samalla vakiintuneen monituoteyrityksen rooli usein pienenee ja toimittajien ja alihankkijoiden sekä markkinarakoyritysten rooli kasvaa.

Sen sijaan että puhuttaisiin vain yhden tuotteen luonnista, Sieversin mukaan pitääkin ottaa huomioon toimialan muuttuminen, joka mahdollistaa uuden teknologian omaksumisen ja kaupallistamisen yli teknologisten raja-aitojen. Tämä tarkoittaa väistämättä yksittäisen yrityksen ja vakiintuneen toimialan innovaatiokyvykkyyden rapautumista.

Sopeutujat selviävät voittajina

Väitöstutkimuksessaan Sievers selvitti myös, kuinka yritysten sopeutumisprosessi muuttuu toimialan evoluutiossa. Aihe on ajankohtainen sekä meillä että maailmalla, kun rakenteelliset muutokset ravisuttavat yrityksiä, toimialoja ja kokonaisia maita. Suomea ovat koetelleet erityisen paljon paperiteollisuuden alamäki sekä Nokian markkina-aseman mureneminen. Mikä sopeutumisessa sitten on avainasemassa?

Sopeutuminen onnistuu parhaiten tunnistamalla teknologiat, joilla on kyky tyydyttää mahdollisimman monia asiakastarpeita.

– Ennen yritys sopeutui alkavaan kilpailuun etsimällä uutta teknologiaa, tuotteistamalla sen itse menestystuotteiksi sekä kehittämällä tuotteiden laatua sekä asiakasprosessien osaamista. Tänä päivänä sopeutuminen onnistuu parhaiten tunnistamalla teknologiat, joilla on kyky tyydyttää mahdollisimman monia asiakastarpeita ja herättämällä innovaattoreiden, eli tuote- ja palvelukehittäjien kiinnostus. Prosessiosaaminen, oikeat kumppanit ja oman paikan tunnistaminen arvoverkossa ovat tärkeitä menestystekijöitä, Sievers kiteyttää.

Väitöstilaisuus

KTM Henrik Sieversin markkinoinnin aineeseen kuuluva väitöskirja “Dominant designs in complex technological systems – A longitudinal case study of a telecom company 1980–2010” tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun PwC-salissa (Runeberginkatu 22–24, Chydenia-rakennus) perjantaina 15.5.2015 klo 12.00.

Vastaväittäjänä toimii professori Rami Olkkonen (Turun kauppakorkeakoulu) ja kustoksena Henrikki Tikkanen (Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu).

Lisätietoja:
Henrik Sievers
[email protected]
p. 040 507 0025

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.