Uutiset

”Kehitän työkaluja ja tekniikoita, joiden avulla voidaan sisällyttää ja tutkia tiedonkäsittelyn vääristymiä taloudellisiin malleihin”

Apulaisprofessori Daniel Hauser saa arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Starting Grant -apurahan.
Assistant Professor Daniel Hauser
Daniel Hauser: Modeling Misspecification: Incorporated Information Processing Biases into Economic Models. Kuva: Aalto-yliopisto / Kukka-Maria Rosenlund

Kauppakorkeakoulun taloustieteen apulaisprofessori Daniel Hauser työskentelee peliteorian ja informaation taloustieteen parissa. Hänen työnsä keskittyy ensisijaisesti virheelliseen informaation tulkintaan ja sen merkitykseen taloudellisessa päätöksenteossa. Perinteisesti peliteoria keskittyy tilanteisiin, joissa yksilöt tulkitsevat tietoa – ainakin jossakin mielessä – oikein.

”Tutkimuksessani kehitän välineitä ja tekniikoita, joilla näitä tiedonkäsittelyn harhojavoidaan systemaattisesti ottaa mukaan taloudellisiin malleihin ja analyyseihin”, Daniel Hauser kertoo. Hän on juuri saanut Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Starting Grant -rahoituksen, jonka tarkoituksena on tukea lahjakkaita uransa alkuvaiheessa olevia tutkijoita.

Daniel Hauser kertoo, että hänen tutkimustyössään pyritään kehittämään yhtenäinen mallinnustapa, jonka avulla nämä tiedonkäsittelyn virheet voidaan sisällyttää taloudellisiin tilanteisiin. Ensisijainen väline on ”mallin virheellinen spesifiointi”, jossa mallinnetaan yksilöt tavanomaisiksi taloudellisiksi toimijoiksi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: näillä yksilöillä on maailmasta malli, joka voi poiketa totuudesta. Mallikehys on helposti lähestyttävä ja joustava, ja siihen on koottu monia tiedonkäsittelyn ennakkoluulojen malleja teoreettisesta ja käyttäytymistieteellisestä kirjallisuudesta.

”Tässä hankkeessa jatkan tätä työtä ja kehitän mallinnustavan, jonka avulla voidaan tutkia tiedonkäsittelyn vääristymien vaikutuksia taloudellisiin tilanteisiin. Tutkimukseni laajentaa tätä mallikehystä paitsi teoreettisen myös kokeellisen työn avulla. Tähän sisältyy laboratoriokokeiden ja kyselytutkimusten yhdistelmä, jonka avulla pyritään ymmärtämään paremmin, miten yksilöt käsittelevät uutta informaatiota. Lopuksi tutkimukseen sisältyy soveltava osio, jolla pyritään ymmärtämään, mikä rooli tiedonkäsittelyn harhoilla on markkinoilla, organisaatioissa ja poliittisissa ympäristöissä, ja miten poliittiset päättäjät voivat suunnitella toimia, joilla torjutaan näistä harhoista johtuvia tehottomuuksia.

”Kohti syvempää ymmärrystä maailmasta”

Innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komissaari Liana Ivanova sanoo, että Euroopan komissio on ylpeä voidessaan tukea uransa alussa olevien lahjakkuuksien uteliaisuutta ja intohimoa Horisontti Eurooppa -ohjelmassa. ”ERC:n uusien Starting Grants -apurahojen voittajat pyrkivät syventämään ymmärrystämme maailmasta. Heidän luovuutensa on elintärkeää, kun pyritään löytämään ratkaisuja joihinkin polttavimpiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Onnittelut kaikille rahoitusta saaneille!”

Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoitusta myönnetään johtaville tutkijoille tieteen eturintamassa tehtävästä uraauurtavasta työstä. ERC:n Starting Grants -apurahoilla tuetaan lahjakkaita uransa alkuvaiheessa olevia tutkijoita (2–7 vuotta tohtorintutkinnon suorittamisesta), jotka ovat jo tehneet erinomaista ohjattua työtä, ovat valmiita työskentelemään itsenäisesti ja joilla on potentiaalia tutkimuksen johtajaksi. Tähän kilpailuun saatiin 3 474 ehdotusta, jotka arvioitiin kansainvälisesti tunnetuista tutkijoista koostuvissa vertaisarviointipaneeleissa. Kaiken kaikkiaan 14,2 % ehdotuksista valittiin rahoitettaviksi. Starting Grants -apuraha on 1,5 miljoonaa euroa 5-vuotiselle projektille.

Lisätietoa:

Taloustieteen laitos

Taloustieteen laitos tarjoaa kattavan näkemyksen talouksien toiminnasta ja yritysten toimintaympäristöstä.

Lue lisää
Outside picture of the School of Business building in Otaniemi. Three Aalto Flags swinging in front of the building.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde. Kuva: Matti Ahlgren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat seurasivat yhden ihmisen arkea viiden kuukauden ajan aivokuvausten, puettavien älylaitteiden sekä älypuhelintietojen avulla. Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde.
Professori Jouni Punkki iloitsee, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle. Kuva: Lammin Betoni
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita – taustalla tutkimustyö

Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke.
Hera-tehtävässä Milani on yksi kahdesta CubeSat-pienoissatelliitista, jotka lähetetään tutkimaan Didymoksen ja Dimorphoksen asteroidijärjestelmää.  Kuva: Tyvak International
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomalaista teknologiaa lähtee ulkoavaruuteen – tavoitteena auttaa suojelemaan Maata asteroidien törmäyksiltä

VTT:n kehittämä ASPECT-hyperspektrikamera on mukana Euroopan avaruusjärjestön ESA:n avaruusmissiossa, jossa testataan teknologiaa potentiaalisesti vaarallisen asteroidin kiertoradan muuttamiseksi. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto vastaavat datankäsittelystä, laitteiston testauksesta ja operaation tieteellisestä suunnittelusta. Kuva Space on suunnitellut hyperspektrikameran dataprosessointiyksikön ja laitteet, jotka ylläpitävät luotaimien elintoimintoja matkalla asteroideille.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.