Uutiset

”Kun kova data ei riitä – asiantuntijalähtöiset mallit strategiatyössä”

Koronakriisin myötä strategisen ennakoinnin ja muutoskestävyyden merkitys on korostunut yrityksissä. Epävarmuuden hahmottamiseen ja strategian jatkuvaan päivittämiseen etsitään uusia menetelmiä ja lähestymistapoja.
Vihreällä kuvitustaustalla kuva Eeva Vilkkumaasta ja seminaarin otsikko

”Data ja tekoäly ovat kaikkialla, mutta niiden hyöty pidemmän tähtäimen strategiatyössä on rajallinen. Ennennäkemättömien tapahtumien kuvittelemisessa ja strategisten valintojen ideoinnissa tarvitaan ihmisasiantuntijoiden luovaa ja kriittistä ajattelua”, sanoo apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.”Mutta voisivatko matemaattiset ennakointi- ja strategiamallit olla muutakin kuin kovaa dataa ja optimointia – esimerkiksi keino valjastaa monipuolisen asiantuntijajoukon luovuus osallistavan ja systemaattisen strategiatyön tueksi?”

Eeva Vilkkumaa haastaa Better Business – Better Society -seminaarin vieraansa torstaina 3. joulukuuta keskustelemaan kanssaan siitä, millaisina he näkevät laadullisten analyysien, luovien menetelmien, matemaattisen mallinnuksen ja data-analytiikan roolien kehittyvän tulevaisuuden strategiatyössä. (Linkin takaa löytyvät tapahtumatiedot.)

”Parhaimmillaan erilaiset lähestymistavat tukevat toisiaan. Laadullisilla ja luovilla menetelmillä tuotettua tietoa voidaan jalostaa perustelluiksi päätössuosituksiksi matemaattisen mallinnuksen keinoin. Tekoälyn ja data-analytiikan menetelmät puolestaan mahdollistavat toimintaympäristön jatkuva-aikaisen seurannan, mikä edesauttaa nopeaa reagointia merkittäviin muutoksiin.”

Eeva Vilkkumaa työskentelee apulaisprofessorina Kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitoksella. Hän johtaa Liikesivistysrahaston neljäksi vuodeksi (2019–2022) rahoittamaa Prescriptive analytics for data-informed decision-making -hanketta. Siinä kehitetään matemaattisia päätöstukimalleja skenaariopohjaisen strategiatyön ja terveydenhuollon resurssien kustannusvaikuttavan allokoinnin tueksi. Hankkeeessa työskentelee kolme tieto- ja palvelujohtamisen laitoksen professoria ja viisi tohtoriopiskelijaa.

Better Business – Better Society -seminaarisarja

Seminaarisarja Kauppakorkeakoulun ajankohtaisesta ja yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista järjestetään kuukauden ensimmäisenä torstaina, pois lukien kesän ja joulun lomakaudet.

Lue lisää
Picture of Better Business seminar
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.