Uutiset

KY herätti ”Proffasähly”-perinteen henkiin

Ensimmäinen haasteottelu sen jälkeen, kun koronapandemia keskeytti perinteen, pelattiin maanantaina 4.12.2023. Ottelusta kehkeytyi tiukka vääntö aivan pelin loppuhetkille saakka.
Proffasähly 2023 -joukkueet, Kauppakorkeakoulu
Kauppiksen edustus takarivissä, KY:n edustus edessä.

Pelaajat, takarivi (henkilöstö): Mikko Jalas, Timo Korkeamäki, Jonna Söderholm, Jukka Rintamäki, Alexei Koveshnikov, Perttu Kähäri, Mikko Leppämäki, Markku Kuula, Paula Schönach, Ewald Kibler. 
Eturivi (KY): Jenni Lehtinen, Kim Jokinen, Weixin Niemi, Tero Karesniemi, Rasmus Räsänen, Heidi Riihimäki, Meeri Korpi, Eelis Arokoski, Julius Tall, Topias Turppa

Proffasählyllä on Kauppakorkeakoulussa pitkät perinteet, joiden mukaisesti KY:n hallitus/sihteeristö haastaa Kauppiksen proffat (nyk. henkilöstön) liikunnan merkeissä. Vuodesta 1964 lähtien urheilulajina oli lentopallo. Koska laji on ollut viimeisimpien vuosikymmenten aikana vähemmän pelattua nuoremman polven keskuudessa, ottelutulokset ovat olleet sen mukaiset.

Lentopalloa Kauppakorkeakoulussa. Kuva: Aalto-yliopiston arkisto
Lentopallopeli Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen voimistelusalissa Töölössä (verkon takana Martti Kyykoski). Kuva: Aalto-yliopiston arkisto

Aalto-yliopiston entinen liikuntapäällikkö, Kauppakorkeakoulussa jo vuodesta 1975 alkaen työskennellyt Martti ”Mara” Kyykoski kertoo, että lentopallo-otteluita tosiaankin pelattiin jokunen kymmenen vuodesta 1964 lähtien. 

”Tarkalleen ottaen pelejä pelattiin 47, sillä KY:n hallituksen puheenjohtajalle meni pupu pöksyyn vuosina 1977 ja 1978, jolloin haastetta ei kuulunut. Vuonna 2012 Aalto-yliopiston alkutaipaleen ja ylioppilaskuntien myllerryksen keskellä ottelu jäi myös pelaamatta. KY:n saldoksi jäi huimat neljä voittoa, joista viimeisin oli vuodelta 1988. Sitä edelliset olivat vuosilta 1965, 1967 ja 1968.” 

Dekaanin glögeillä joulukuussa 2014 juuri valitun KY:n vuoden 2015 hallituksen edustajien aloitteesta käytiin tiukka neuvottelu, josta seurasi historiallinen päätös: haastelajiksi vaihdettiin nuoremmille sopiva sähly (siis tosiaan sähly, ei salibandy). Ensimmäinen ”Proffasähly” pelattiin Kauppiksessa Töölössä 17.2.2015. Tilastoja ei ole sittemmin pidetty kovin tarkkaan, mutta ennen koronapandemiaa pelatuista peleistä KY on luultavasti voittanut kolme viidestä.

Proffasählyn haastekirje 2023, Kauppakorkeakoulu
KY:n esittämä haastekirje Kauppiksen henkilöstölle

Vuoden 2023 ottelu sai alkunsa KY:n hallituksen pj. Rasmus Räsäsen ja vara-pj. Jenni Lehtisen haastettua dekaani Timo Korkeamäen. Haastekirjeen sävy ennakoi jo niin hurjaa taistoa, että ottelun tuomariksi piti värvätä lajin todellinen asiantuntija: Kauppiksen alumni, salibandyn kolminkertainen maailmanmestari Tero Tiitu.

Tiukkaa vääntöä Otahallissa

Ottelussa tapahtui dramaattinen käännekohta Kauppiksen henkilöstön joukkueen oltua jo tukevassa 7–3 johdossa. Westend Indiansin miesten salibandyn liigajoukkue nimittäin keskeytti pelin siinä vaiheessa ilmoittaen, että kenttä on varattu heille. Loppujen lopuksi vahvistui, että KY:n varaus oli kunnossa, mutta ottelu kuitenkin siirrettiin myötämielisesti toiselle kentälle. Indiansilta hyvitykseksi saatu laatikollinen energiapatukoita tuli varsinkin henkilöstön joukkueelle tarpeeseen :).

Kentän (taktisen?) vaihdon jälkeen KY:n joukkueen peliesitys parani huimasti, ja he saivatkin tasoitettua pelin lukuihin 9–9 noin 3 minuuttia ennen viimeisen erän päättymistä. Muutaman viime hetken huipputorjunnan sekä parin salamannopean hyökkäyksen ja niistä syntyneiden maalien ansiosta henkilöstön joukkue kuitenkin kampesi uudestaan edelle ja vei eeppisen kohtaamisen maalein 11–9.

“Kyllä tässä pitää peiliin katsoa. Kentällä näkyi, ketkä olivat valmistautuneet koitokseen, ja ketkä olivat viettäneet illat opiskelijatapahtumissa. Uskomattoman loppukirin jälkeen voitto oli jo käsinkosketeltavissa, mutta valitettavasti meidän joukkueellamme ei kestänyt pää kovan paineen alla. Tästä pettymyksestä ei lannistuta, vaan lähdemme heti alkuvuodesta kartoittamaan uutta pelaajamateriaalia. Meillä on vahva usko siihen, että ensi vuonna lopputulos näyttää hyvin erilaisilta”, KY:ltä kommentoitiin pelin kulkua.

”Suurkiitokset KY:n hallitukselle haasteesta ja perinteen ylläpitämisestä. Oli oikein mukavaa liikkua reippaan urheilullisissa merkeissä”, dekaani Korkeamäki puolestaan kiittelee. ”Tero-tuomarimmekin kiitteli (ja ehkä ihmettelikin) molemmin puolin puhdasta ja rehtiä peliä vielä nauttiessamme Otahallin kabinetissa KY:n järjestämistä jälkipeleistä.”

Kauppakorkeakoulu

Teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta.

Lue lisää
Four students descending stairs in the School of Economics building. Photo taken by Unto Rautio.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.