Uutiset

Kyberturvallisessa yhteiskunnassa riittää tehtävää

Kolmipäiväinen IEEE-konferenssi houkutteli paikalle lähes neljäsataa digitaalisesta yhteiskunnasta kiinnostunutta asiantuntijaa.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösellä on uutisia – hyviä ja huonoja.

”Hyvä uutinen on, että meiltä eivät työt lopu. Huono uutinen on, että työt eivät meiltä lopu”, hän virnistää, ja täysi salillinen konferenssivieraita hymähtää yhteisymmärryksen merkiksi. Tiedotusvälineissä erilaisista tietoturvahyökkäyksistä on tullut jo arkinen perusaihe, ja tekijöiden skaala on laaja.

”Meillä on hyviä hakkereita, joiden tarkoitus on osoittaa yrityksille ja kansalaisille heitä uhkaavia tietoturva-aukkoja. Valitettavasti iso osa hakkereista käyttää osaamistaan joko taloudellisen hyödyn tavoitteluun, valtaa saadakseen tai vielä vaarallisempiin tarkoituksiin. Siksi softan turvaaminen onkin tärkein tehtävämme”, Hyppönen painottaa.

Aalto-yliopiston ja Xidianin yliopiston järjestämä tieteellinen IEEE-konferenssi houkutteli paikalle lähes neljäsataa digitaalisen yhteiskunnan mahdollisuuksista ja haasteista kiinnostunutta asiantuntijaa.

5G jo vuonna 2020?

Turvallisuuden merkitystä korostaa myös Nokia Networksin tietoturvatutkimuksesta vastaava Gabriel Waller. Sen tärkeys myös kasvaa jatkuvasti, kun yhä suurempi osa jokapäiväisestä elämästämme siirtyy verkon hallittavaksi. Kehitteillä oleva 5G mahdollistaa muun muassa automaattisen liikenteen, mutta kuka uskaltautuu itseänsä ohjaavan auton kyytiin, jos kuka tahansa hakkerointitaitoinen voi pyörittää sen rattia tai lukita jarrut murtautumalla omalta koneeltaan sen ohjausjärjestelmään?

”Yhteistyö on avainasemassa verkkoyhteyksien turvallisuuden ja toimivuuden takaamisessa”, Waller uskoo.

”Turvallisuus on kallis, mutta välttämätön ja pitkällä aikavälillä kannattava investointi. Me Nokialla teemme täysillä töitä, ja uskomme, että kaupallinen 5G-verkko voidaan ottaa käyttöön vuonna 2020”, hän paljastaa.

Kolmipäiväinen IEEE-konferenssi järjestettiin Helsingissä 20.–22. elokuuta. Tapahtuman partnerina toimi Tekes ja sitä tukivat Nokia, SSH Communications Security ja Ericsson.

Uutinen 17.6.2015 Kohti älykästä, verkottunutta ja kyberturvallista digitaalista yhteiskuntaa

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.