Uutiset

Kysy tutkijalta -keskusteluissa luotiin uusia näkökulmia

Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio toi jälleen tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, poliitikkojen, yritysten ja yhteisöjen ulottuville tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa. Helmikuussa pidetty Kysy tutkijalta -viikko toteutettiin nyt kolmatta kertaa

Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio toi jälleen tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, poliitikkojen, yritysten ja yhteisöjen ulottuville tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa. Helmikuussa pidetty Kysy tutkijalta -viikko toteutettiin nyt kolmatta kertaa. 

12 digitutkijaa Aalto-yliopistosta, LUT-yliopistosta ja VTTltä kävivät viikon aikana 33 tuntia keskusteluja, joiden aiheina olivat esimerkiksi digitaalisen murroksen johtaminen, tekoälyn teolliset sovellukset sekä alustat ja kiertotalous. Keskustelijoita oli mm. avoimesta puolueesta, Tukesista, maailmanpankista, Lindströmiltä, Granlundilta, Vaisalasta, yliopistoista ja start-upeista. 

Kysy tutkijalta -keskustelu Aalto-yliopiston Kari Hiekkasen kanssa Helsinki EU Office Brysselissä keräsi suuren yleisön.
Kysy tutkijalta -tilaisuus Helsinki EU Office Brysselissä, kuva Mikael Vainio

Helsinki EU Office Brysselissä kutsui  EU-instituutioiden ja pysyvien EU-edustustojen virkamiehiä sekä Brysselin aluetoimistojen EU-asiantuntijoita mukaan Kysy tutkijalta! -keskusteluun Research Fellow Kari Hiekkasen kanssa Aalto-yliopistosta. Digitaalisen murroksen mukanaan tuomat mahdollisuudet ja haasteet herättivät vilkasta keskustelua reilun 30 osallistujan kesken. Aihe ei olisi voinut olla ajankohtaisempi, sillä tilaisuutta seuraavalla viikolla Euroopan komissio julkisti EU:n uuden digitaalistrategian, eurooppalaisen datastrategian sekä niin sanotun valkoisen kirjan tekoälystä.

”Tilaisuuden yleisö Brysselissä piti Kysy tutkijalta -formaattia onnistuneena, sillä se mahdollisti asiantuntevan ja avoimen keskustelun digitalisaation yhteiskunnallisista mahdollisuuksista ja haasteista Euroopalle aikana, jolloin Euroopan digitaalisten toimintavalmiuksien kehittäminen on yksi Euroopan komission strategisista painopisteistä,”  kertoo EU Advisor Mikael Vainio Helsinki EU Office:sta. 

Keskustelut laajentavat verkostoja ja synnyttävät uusia tutkimusideoita 

Professori Kirsimarja Blomqvist LUT-yliopistosta pitää käymiään Kysy tutkijalta -keskusteluja mainiona keinona luoda uusia verkostokontakteja. ”On aina kiinnostavaa kuulla yritysten kehityksestä ja haasteista. Keskustelut ovat tutkijalle mahdollisuus sparrata soittajaa omista tutkimusaiheista, mutta soittajan hyvät kysymykset ja ajankohtaiset huomiot voivat myös synnyttää uusia tutkimusideoita. Oma tutkimukseni on usein edennyt vuoropuhelussa sidosryhmien kanssa,” kertoo Kirsimarja. 

Kristiina Tiilikainen Lindströmiltä keskusteli Kirsimarjan kanssa luottamuksen luomisesta muuttuvissa toimittajaverkoissa/ekosysteemeissä, joissa toimittajan ja asiakkaan roolit eivät enää ole perinteisiä. Lindström tarjoaa palveluita nimenomaan yrityksille ja digitaalisuus ja kiertotalous ovat nousseet olennaiseksi osaksi sen palvelukonsepteja. Uudet konseptit ovat luoneet myös uusia hankintamalleja. 

”Keskustelussamme kävi selväksi, että pitkän tähtäimen visio, selkeät roolit ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä tekijöitä luottamuksen rakentamisessa ja tällaisten verkostojen johtamisessa. Totesimme, että luottamus ei voi perustua yksin henkilösuhteisiin, vaan jaetut arvot, normit ja prosessit toimivat myös yhdistävinä tekijöinä. Ja kirsikkana kakun päällä oli huomio siitä, että verkoston jäsenten keskinäinen luottamus vähentää myös kustannuksia,” sanoo Kristiina. Keskustelussa sivuttiin myös tutkimusyhteistyötä ja Kirsimarja kutsui Kristiinan pitämään vierailuluennon LUT-yliopistossa.

Kysy tutkijalta! -sovellus valmistuu syksyllä

Kysy tutkijalta! -viikot ovat saaneet paljon huomiota ja useiden alojen tutkijat ovat kyselleet, kuinka siihen voisi tulla mukaan. Myös soittajat ovat toivoneet, että tällaista palvelua olisi useammin tarjolla. Positiivisen palautteen kannustamana konsortio kehittää nyt yhdessä Mesensei Ltd yrityksen kanssa Kysy tutkijalta! -sovellusta. Sovellus tulee mahdollistamaan Kysy tutkijalta! -kampanjoiden skaalattavuuden ja samalla luo yhteisöä, jossa tiedon hyödyntäjät ja tutkijat voivat helposti kohdata. Sovellus valmistuu syksyllä 2020.

Lisätietoja
Suvi Lavinto
Viestintäpäällikkö, Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio
Aalto-yliopisto
[email protected]
 

Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tutkii digitalisaation vaikutusta suomalaiseen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Konsortiossa on yli 40 tutkijaa viidestä organisaatiosta – Aalto-yliopistosta, ETLAsta, LUT-yliopistosta, Turun yliopistosta ja VTTstä. Hanke saa rahoituksensa strategisen tutkimuksen neuvostolta. Lisätietoja ddi.aalto.fi

Call a Researcher Kysy tutkijalta 10-14 Feb 2020
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.