Uutiset

Metsähovin radiotutkimusasema on mukana uudessa eurooppalaisessa tähtitieteen yhteistyöverkostossa

Verkosto yhdistää observatorioita ympäri maailmaa ja mahdollistaa havaintojen tekemisen samanaikaisesti useilla aallonpituuksilla.
Kupu on Metsähovin alueen maamerkki, joka näkyy lentokoneestakin. Kuvaaja: Joni Tammi

Lähes 40 tähtitieteellisen tutkimuslaitoksen yhteisö on saanut 15 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta kehittämään eurooppalaisten radioteleskooppien ja optisten kaukoputkien yhteistyötä. Koordinoitu yhteistyö mahdollistaa mahdollisimman monien eri aallonpituuksien käyttämisen samassa tutkimuksessa ja vauhdittaa uusien tähtitieteellisten löydösten tekemistä.

Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema on yksi OPTICON-RadioNet PILOT (ORP) -verkoston jäsenistä. Verkoston yhteistyökumppanit tarjoavat havaintoaikaa tutkimuslaitteistoihinsa tai muita tärkeitä työkaluja tutkimukseen. Tämän ansiosta tutkijat ympäri maailmaa voivat yhdistää eri tutkimuslaitosten laitteistoja ja eri aallonpituuksilla tehtyjä havaintoja esimerkiksi mustien aukkojen tai nopeiden radiopurkausten tutkimiseen.

Radioteleskooppien verkostoilla pystytään määrittämään tutkittavien kohteiden paikkoja ja muutoksia äärimmäisen tarkasti, kun taas optisilla laitteilla pystytään selvittämään esimerkiksi kohteen etäisyys ja muita ympäristön ominaisuuksia. Vasta yhdistämällä erilaisia havaintoja saadaan hahmoteltua kokonaiskuvaa tutkittavista kohteista. 

Metsähovin pääinstrumentti on 14-metrinen radioteleskooppi, jolla voidaan tutkia korkeita 22, 37, 43 ja 87 gigahertzin radiotaajuuksia. Sen pääasiallinen käyttö on aktiivisten galaksien ja supermassiivisten mustien aukkojen muuttuvuuden sekä Auringon pitkäaikainen monitorointi, mutta se kuuluu myös erilaisiin radioteleskooppiverkostoihin. ORP-hankkeessa Metsähovi on mukana osana Eurooppalaista VLBI-verkostoa (European VLBI Network), joka koostuu ympäri maailmaa sijaitsevista radioteleskoopeista. Nämä toimivat verkoston synkronoiduissa yhteishavainnoissa yhtenä, lähes maapallon kokoisena virtuaalisena radioteleskooppina.

ORP-verkostoa johtaa Ranskan valtion tutkimusorganisaatio Centre national de la recherche scientifique (CNRS) ja siinä ovat mukana kaikki keskeiset radioteleskoopit ja suurimmat optisen tähtitieteen keskukset, mukaan lukien Euroopan eteläinen observatorio ESO. Pohjoismaisista radio-observatorioista ovat mukana Metsähovi sekä ruotsalainen Chalmersin teknisen korkeakoulun Onsalan avaruusobservatorio ja optisen tähtitieteen osalta Aarhusin yliopisto Tanskasta.

Lisätietoja

Joni Tammi
Johtaja, Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
[email protected]

Projekti on saanut rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta (tutkimus ja innovaatio, sopimusnumero 101004719).

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä Kauppakorkeakoulussa

Prottoy Akbarin, Pablo Warnesin, Erkki Vihriälän ja Christoph Huberin nimitykset astuvat voimaan 1.8.2024.