Uutiset

Miten voimme muuttaa jäteveden resurssiksi?

Kiertotaloudessa jätevesi on tärkeä elementti. Siitä saadaan meille jokaiselle välttämättömiä ravinteita ympäristöystävällisesti.
fragile water infographic circular water lin peiyu 1
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019.

”Ravinteet, kuten typpi ja fosfori, ovat yhtä elintärkeitä kuin vesi itsessään. Ihmisväestön räjähdysmäinen kasvu viimeisen 150 vuoden aikana on merkittävin osin lannoitteiden tehostaman ruoantuotannon ansiota. 

Lannoitteisiin nojaavalla ruuan tuotannolla on kuitenkin hintansa. Lannotteiden tarvitsemia luonnollisia resursseja on rajallisesti ja niiden tuotanto vaatii runsaasti energiaa. Meidän täytyy tehostaa toimintaamme ihmiskunnan ja planeetan kestävän tulevaisuuden takaamiseksi. 

Kierrätetyt materiaalit ja tuotteet ovat hyvä tapa tehostaa resurssitehokkuutta. Vesivirrat ympäristössämme ovat täynnä resursseja, kuten typpeä, fosforia, hiiltä ja puhdasta vettä, mutta niitä ei vielä hyödynnetä niin hyvin kuin olisi mahdollista. 

Globaalisti suurinta osaa jätevedestä, 80 prosenttia, ei puhdisteta tai käytetä uudestaan. Tällöin arvokkaat materiaalit jätevedessä hukataan –­ ja niistä tulee ympäristöongelma. Esimerkiksi typpi ja fosfori rehevöittävät luonnonvesiä, kun ne kulkeutuvat vesistöihin maatalouden valumavesien tai jätevesien mukana.

Tekniikoiden, joilla nämä arvokkaat materiaalit saadaan talteen ja uusiokäyttöön, taloudellinen kannattavuus ei ole vielä kilpailukykyistä neitseellisten materiaalien tuotannon kanssa. Lisäksi jätteenä pidetyllä materiaalilla on edelleen tarpeeton imago-ongelma.

Siirtyminen kiertävää taloutta kohden on kuitenkin välttämätöntä. Tehokas veden ja ravinteiden käsittely edellyttävät luovia ratkaisuja useilla aloilla. Maanviljelyn käytännöt, ravinteiden kierrättäminen ja lannoitteiden tuotanto ovat muutamia esimerkkejä alueista, joissa innovaatioilla voidaan parantaa merkittävästi resurssi- ja energiatehokkuutta. 

Aihetta myös tutkitaan paljon: Aalto-yliopistolla tutkitaan typen talteenottoa hydrofobisilla kalvoilla, talteenotetun fosforin jatkohyödyntämisen tehostamista sekä levien kasvattamista jätevesien ravinteiden avulla.”

Tohtoriopiskelija Juho Kaljunen

fragile water infographic circular water lin peiyu 2
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää Aalto-yliopiston vesitutkimuksesta
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Lue lisää näyttelystä
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.