Uutiset

Muotoilun opiskelijoiden vati ylsi voittoon Bocuse d’Or Europe -kilpailussa

Suomen edustusjoukkueen vadin ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat Laura Meriluoto ja Klaudia Kasprzak.
Kuvaaja: Kim Öhman

Suomen Bocuse d’Or -joukkue voitti maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa parhaan vadin palkinnon. Joukkue sijoittui kilvassa neljänneksi ja menee Lyonissa tammikuussa 2019 pidettäviin loppukilpailuihin.

Euroopan Bocuse d’Or -karsinnat käytiin 11.–12.6. Torinossa Italiassa. Kilpailun kärkisijoille ylsivät Norja, Ruotsi ja Tanska. Euroopan osakilpailuun valittiin 20 maata, joista 10 pääsi tammikuussa 2019 pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Suomen edustaja on Ismo Sipeläinen.

Bocuse d’Or -kilpailutiimi teki ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa.

“Tämä oli hieno saavutus kaikin puolin. Upea kokemus koko tiimille ja suunnitteljoille kuulla tulokset paikan päällä. Tämä oli huikea tulos yhteistyöllemme Aalto-yliopiston ja nuorten muotoilijoiden kanssa”, iloitsee Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO:n toimitusjohtaja Bettina Lindfors.

Muotoiluosaaminen nousee kilpailussa esiin, kun toinen kokkikilpailun tehtävistä esitellään kilpailuun suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan, ja kilpailijan kyky tuoda oman kotimaansa identiteettiä annokseen vaikuttaa pisteytykseen.

Suomen luonto, estetiikka ja käyttötarkoitus kohtaavat

Vadin suunnittelussa muotoilun kandidaattiopiskelija Meriluoto ja teollisen muotoilun maisteriopiskelija Kasprzak etsivät muotokieltä Suomen luonnosta. Materiaaleiksi valittiin koivuvaneri, lasi ja kupari. Vadin suunnittelua johti muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari.

“Lähdimme miettimään vadin materiaaleja Sipeläisen toiveiden ja halutun vaalean värimaailman kautta. Hänellä oli selkeät mielipiteet siitä, mistä materiaaleista ja muodoista hän pitää, joten vadin suunnittelu lähti käyntiin luontevasti. Turhaa koristeellisuutta vältettiin, jotta ruoka itsessään nousee vadilla pääosaan”, muotoilijat kertovat.

“Meidän näkökulmastamme vatiprojekti oli jännittävä, haastava ja mielenkiintoinen. Poikkeuksellisen vadista tekee se, että sen suunnittelussa oli otettava huomioon sekä estetiikka että käyttötarkoitus. Pelkkä muoto kun voi jo itsessään olla eräänlainen argumentti. Lisäksi vati on käytössä vain 15 minuutin ajan ja sinä aikana vatiannos tulee saada rakennettua mahdollisimman sujuvasti.”

Kilpailuissa valmistettiin 15 annosta lautasille ja 15 annosta vadille. 20 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikin hallinta, tekniikka ja hygienia. Loppukilpailu järjestetään Lyonissa 28.–30.1. 2019.

Lue lisää:

ELO-säätiö

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
CS Teacher of the year 2024
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Arto Hellas valittu tietotekniikan laitoksen vuoden opettajaksi 2024

Vuoden opettaja julkistettiin tietotekniikan laitoksen tilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2024.
Ryhmä ihmisiä seisoo luentosalissa pitäen todistuksia ja kukkakimppuja, etualalla on tuoleja.
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

ELEC Award Ceremony and Christmas lunch 2024 -tilaisuudessa palkittiin esimerkillistä saavutuksista

Tiistaina 17. joulukuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden merkittävimpiä opetuksen, tutkimuksen ja vaikuttavuuden saavutuksia. Lue lisää palkituista ja saavutuksista.
Joukko ihmisiä sisätiloissa, kaksi pitelee kukkakimppuja ja todistuksia, seisovat käytävässä..
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Gust. Kompan palkinto 2024 Aalto-yliopistoon

Tekniikan tohtori Sofia Julinin sai Gust. Kompan palkinnon vuoden parhaasta kemian alan väitöskirjasta yhdessä Helsingin yliopiston filosofian tohtori Christina Jägerin kanssa. Molemmat väitöskirjat edustavat erittäin korkeaa tieteellistä tasoa, ja töissä heijastuu erittäin laaja menetelmäosaaminen.