Uutiset

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto Suomen tekoälypioneerille, Aallon professori Erkki Ojalle

Koneoppimisen, hahmontunnistuksen ja neuroverkkojen uranuurtaja, Aalto-yliopiston emeritusprofessori Erkki Oja on saanut Nokia Säätiön vuoden 2017 tunnustuspalkinnon.
Erkki Oja (vas.), Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri (kesk.). Kuva (c): Nokia Säätiö / Mats Vuorenjuuri, Unikuva

Suomalainen tiedeyhteisö on ollut vuosikymmenien ajan vahvasti mukana koneoppimisen, neuraalilaskennan ja algoritmien kehittämisessä.

”Professori Oja on alan pioneereja ja hänen tieteelliset ansionsa ovat huomattavat. Hän on ohjannut hyvin suuren joukon alan tutkijoita ja insinöörejä opinnoissaan ja tieteellisessä työssä. Oja on oivallinen esikuva tulevaisuuden jämerän tekniikan jämerille tekijöille”, kuvailee Nokia Säätiön puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas.

Kun Oja aloitti tutkijanuransa 1970- ja 1980-luvuilla, tekoäly oli suomalaisissa yrityksissä varsin tuntematonta. Toimivia menetelmiä kehitettiin lähinnä vain tutkimuslaitoksissa, kunnes Tekes alkoi ajaa tekoälyä järjestelmällisesti yritysmaailmaan.

Oja oli 1990-luvulla mukana muun muassa ”Oppivat ja älykkäät järjestelmät” -teknologiaohjelmassa, jossa sovellettiin neuroverkkoja, sumeaa logiikkaa ja bayesilaista tilastollista päättelyä suurten teknologiayritysten ongelmiin. Oja ryhmineen on tehnyt esimerkiksi juuri Nokian kanssa yhteistyötä yli 20 vuotta.

Suomen vahvuus tekoälyn tutkimuksessa: yliopistojen ja yritysten yhteistyö

Tekoälyn tutkimus ja sen hyödyntäminen ovat Erkki Ojan mukaan nyt murrosvaiheessa. Suuret teknologiayhtiöt investoivat erilaisiin tekoälymenetelmiin, ja kysyntä koneoppimisen, syvien neuroverkkojen ja datatieteen asiantuntijoille on valtava.

”Vasta viime aikoina Suomeen on syntynyt yrityksiä ja start-upeja, jotka eivät tukeudu yliopistotutkimukseen, vaan rekrytoivat osaavia ihmisiä ja kehittävät itse omia, tekoälyyn perustuvia sovelluksiaan”, Oja huomauttaa.

”Maailma muuttuu: saamme uusia ’älykkäitä’ tuotteita ja palveluja, esimerkiksi automaattisen 
puheentunnistuksen tai kielenkääntämiseen työkaluja, joita on jo markkinoilla. Yritykset tehostavat toimintaansa esimerkiksi mainonnan kohdistamisessa big datan ja koneoppimisen avulla käyttämällä keräämiään valtavia tietomassoja.”

Suomessa 1970-luvulle asti ulottuva tekoälyn tutkimuksen perinne ja yritysyhteistyö vahvistuvat entisestään, kun Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen Tekoälyn tutkimuskeskus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

”Tekoälytutkimuksen tila Aallossa ja Suomessa on erinomainen – uudessa Tekoälyn tutkimuskeskuksessa useiden tutkimusindikaattorien perusteella maailmanluokkaa. Suomessa tehdään Pohjoismaihin ja myös muuhun maailmaan verrattuna huomattavasti enemmän tekoälytutkimusta suhteessa muuhun tietojenkäsittelytieteeseen”, Erkki Oja sanoo.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.