Uutiset

Nykyinen asuntotuotanto ei ole riittävän kestävää

TkL, arkkitehti Karin Krokfors luo tuoreessa väitöskirjassaan vaihtoehdon nykyisen kaltaiselle asuntotuotannolle, jonka pitkän tähtäimen kestävyydessä on lukuisia epävarmuuksia.

Arkkitehti ja tekniikan lisensiaatti Karin Krokfors väittelee 2.6.2017 Aalto-yliopistossa asuntosuunnittelun ja -tuotannon kehittämisestä. Väitöstilaisuus klo 12 Otaniemessä, päärakennuksen D-salissa, Otakaari 1.

Krokfors esittelee typologisen joustavuuden käsitteen, jonka avulla rakennusten tilaratkaisut ja kestävä kehitys linkittyvät niin teoreettisesti kuin käytännössäkin.  Typologisen joustavuuden avulla määritellään, miten rakennukset kykenevät parhaalla mahdollisella tavalla sopeutumaan ennakoimattomiin muutoksiin ja palvelemaan koko elinkaarensa ajan ihmisten yksilöllisiä tarpeita sekä yhteiskunnan myönteistä kehitystä.

”Typologinen joustavuus korostaa asukaslähtöisyyttä, ei vain asuntojen vaan koko rakennuksen elimellisenä ominaisuutena, jolla on myös vaikutusta kaupunkirakenteen kehitykseen. Rakennukset tulisi suunnitella sopeutumaan ennakoimattomiin tarpeisiin mutta myös mahdollistamaan ihmisten aktiivinen toimeliaisuus ja lähipalvelujen spontaani kehitys”, sanoo Karin Krokfors.

Typologinen joustavuus pohjaa tilayksikköajatteluun rakennusten tilojen organisoinnissa, toisin kuin nykyinen asuntotuotanto, joka perustuu muuntumattomaan ja tiukkaan asuntojaotteluun. Tilayksikköajattelu edistää rakennusten ja tilojen itse-organisoituvuutta. Rakennuksia tarkastellaan jatkuvasti kehittyvinä fyysisinä ja kokemuksellisina prosesseina, joissa myös käyttötarkoitukset voivat vaihdella.

Tutkimus korostaa tarvetta strategiseen suunnittelu-ulottuvuuteen, joka parhaimmillaan pidentää rakennusten ikää. Uudenlainen suunnittelun lähestymistapa edistää asukaslähtöisten monimuotoisten sosiaalis-tilallisten innovaatioiden, uudenlaisen taloudellisen toimeliaisuuden sekä hyvinvoinnin syntyä. Rakennusten tilallisten olosuhteiden, joiden avulla asukkaat voivat itse luovasti vaikuttaa omiin elinolosuhteisiinsa, tulisi olla elintärkeä osa kestävän kehityksen kriteerejä.

Lisätietoja [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.