Uutiset

Opiskelijan oppaan syksyn kyselyn tuloksia

Kysely toteutettiin 11.10.-10.11.2023 ja vastauksia tuli yhteensä 69. Kysely oli tarkoitettu kaikille Opiskelijan oppaan käyttäjille. Yli puolet vastaajista oli opiskelijoita (45 % maisteriopiskelijoita, 28 % kandiopiskelijoita) ja suurin osa vastauksista (31 %) tuli ARTSista.
Student guide illustration, front page

Kyselyn tarkoitus on mitata Opiskelijan oppaan toimivuutta, tietojen löytymistä ja yleistä tyytyväisyyttä. Syksyllä tehty kysely on toinen kysely Opiskelijan oppaasta. Kysymykset olivat suurelti samat kuin kevään kyselyssä. Voit lukea lisää keväällä toteutetusta kyselystä täältä. Löydät lisää kyselyn tuloksia ja taustaa projektista tämän sivun lopusta PDF-liiteenä.

Mitä tehty kevään kyselyn pohjalta

Kevään kyselyn vastausten perusteella olemme lisänneet ohjeistusta Opiskelijan oppaan käyttöön mm. UKK-sivulla. Opiskelijan oppaan löytymistä helpottamaan olemme ottaneet käyttöön lyhytosoitteen (opiskelija.aalto.fi)  ja linkanneet Opiskelijan oppaaseen aalto.fi:n etusivulta ja päävalikosta. Opiskelijan oppaan etusivua on myös kehitetty tiedon löytämisen parantamiseksi esimerkiksi lisäämällä linkit ohjelmiin tutkintotasottain.

Uuteen käyttöliittymään on totuttu

Tulokset olivat kautta linjan paremmat kuin keväällä. Opiskelijan opas löytyy paremmin  ja oikean tiedon äärelle löydetään varmemmin. Kyselyn tulokset kuvastavat hyvin, että uuteen alustaan tottuminen Inton käytön jälkeen on vaikeaa mutta ajan kanssa sivustolla navigointi helpottuu huomattavasti. Tätä vahvistaa myös ensimmäisen vuoden kandiopiskelijoiden tulokset, jotka olivat huomattavasti muuta joukkoa positiivisemmat. Toisin sanoen Opiskelijan oppaan omaksuminen voi olla helpompaa, jos on juuri aiemmin käyttänyt aalto.fi-sivustoa hakijana.

Syksyn kyselyn tuloksissa tulee ilmi samanlaiset huomiot kuin kevään kyselyssä: kieliversioiden välillä navigointi koetaan raskaana, tietoja ei löydetä ohjelmien alta, oman ohjelman löytäminen koetaan hankalana ja Inton sivuvalikkoa kaivataan erityisesti.

Ehdotukset, joita ei voida toteuttaa

Intosta siirryttiin aalto.fi-alustalle, koska Into ei ole saavutettava, se ei mahdollista rajapintojen luomista muiden järjestelmien (esim. Sisu) kanssa, sen käyttökustannukset ovat nousseet huomattavasti vuoden 2020 tasosta ja erillisenä palveluna se nostaa kritisoitua määrää eri digijärjestelmiä ja sivustoja Aallossa. Tämän vuoksi Into ei ole enää vaihtoehto opiskelijoiden tietojärjestelmäksi.

Opiskelijan oppaaseen toivottiin jo kevään kyselyssä Inton rakennetta. Vasemmalla olevaa valikkoa tai jatkuvasti näkyvillä olevia valikkoja ei ole valitettavasti teknisesti mahdollista rakentaa aalto.fi:hin ja Inton valikoiden linkkien määrästä tuli aikanaan runsaasti kritiikkiä eli sen toisintaminen ei ole toimiva ratkaisu. Opiskelijan oppaassa olemme edellisten palautteiden perusteella pyrkineet yhtenäistämään entisestään sisältöjä ja valikkoja (esimerkkinä, että jokaisella ohjelmalla on Opiskelijan oppaassa samanlainen navigaatio toisin kuin Intossa) ja tämä on suunta, mihin haluamme panostaa jatkossakin.

Kyselyssä myös toivottiin Inton uudelleenohjauksen jatkamista Opiskelijan oppaaseen. Tämä ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää ja heikentäisi Opiskelijan oppaan löydettävyyttä, koska Into nousisi uudelleen hakukonetuloksiin ja Inton käytöstä ei opittaisi pois.

Pitkän ajan toiveet

Kyselyn tuloksista näkyy, että tiedon järjesteleminen nykyisellä tavalla ei edesauta sen löytämisessä ja sisältöjen yhtenäistäminen koulujen ja ohjelmien välillä sekä uudelleenjärjestely sivustolla auttaisi tässä. Esimerkiksi valmistumis- tai opinnäytetietoja ei osata etsiä ohjelmien alta, joten näiden tietojen yhtenäistäminen ja tarjoaminen kaikille yhteisellä puolella voisi parantaa käyttäjäkokemusta.

Aalto.fi -sivustolle siirtyminen tehtiin myös osittain, koska sen taustajärjestelmä mahdollistaa rajapintojen rakentamisen muiden järjestelmien kanssa toisin kuin Intossa. Tämä onkin pidemmän ajan toiveissa, että Sisuun ja MyStudiesiin integraatioita rakentamalla saisimme Opiskelijan oppaasta räätälöidymmän kokemuksen opiskelijoille ja näytettyä suoraan tietoa sieltä eikä sitä täytyisi rakentaa uudelleen käsin, mikä nostaa virheiden todennäköisyyttä.

Asia, joka myös parantaisi tiedon löydettävyyttä ja käyttäjäkokemusta olisi kehittää hakijasivuja tiiviimmässä yhteistyössä Opiskelijan oppaan ohjelmasivujen kanssa.

Seuraavat askeleet

Opiskelijan oppaan ei ole tarkoitus olla staattinen järjestelmä vaan mukautua palautteen myötä sekä tarpeiden ja tekniikan kehityksen mukaan. Seuraavaksi kehitämme Opiskelijan oppaan teknisiä ominaisuuksia mm. pääaineiden löydettävyyttä ohjelmien selailusivulla ja aalto.fi:n haussa. Kartoitamme mahdollisuuksia ohjata ohjelmien linkit suoraan tiettyihin kieliversioihin. Keväällä Opiskelijan oppaaseen on tulossa selkeämpi visuaalinen ilme, joka auttaa opiskelijoille suunnattujen sisältöjen tunnistamisessa.Lisäksi ohjelmien tutkintorakenteeseen saadaan visuaalinen elementti. Tekeillä on myös Opiskelijan oppaan sisällysluettelo, jonka toivomme helpottavan sivuston käyttöönotossa ja sisältöjen löydettävyydessä.

Opiskelijan oppaasta kerätään jatkuvasti palautetta jokaisella sivulla olevan palautelomakkeen kautta. Se on hyvä keino kertoa, jos huomaat sivulla rikkinäisiä linkkejä, tiedoissa on puutteita tai sinulla on muita parannusehdotuksia.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Lue lisää

Student guide illustration, front page

Opiskelijan oppaan sivujen UKK

Mistä löydät haluamasi tiedot Opiskelijan oppaasta

Opiskelijan opas
Opiskelijan oppaan kuvituskuvaa

Into (into.aalto.fi) on nyt aalto.fi:ssä nimellä Opiskelijan opas!

Tietoa Opiskelijan oppaasta ja ohjeet sivuston käyttöön

Uutiset

Anna palautetta sivusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot Julkaistu:

UniPID Virtual Studies -kurssivalikoima 2024-2025

UniPID ja sen jäsenyliopistot tarjoavat kehitystutkimuksen alaan kuuluvan Sustainability in Development -opintokokonaisuuden (aiemmin sivuaine) opiskelijoille, jotka haluavat sisällyttää tutkintoonsa globaaleja haasteita ja kestävää kehitystä käsitteleviä kursseja.
Opiskelijoita EIT Manufacturing-kesäkoulussa
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt Artificial Intelligence-enabled Innovation & Entrepreneurship for Sustainable Manufacturing-kesäkouluun

Tähän EIT Manufacturingin järjestämään kesäkouluun kuuluu verkossa suoritettava osuus 8.-18.7. ja paikan päällä Trenton yliopistossa, Italiassa, suoritettava osuus 22.7.-2.8.2024.
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Valmistuva maisteri – anna palautetta opinnoista ja vaikuta!

Vastaa maisterin tutkinnon suorittaneiden palautekyselyyn ja vaikuta alasi opintojen kehittämiseen.
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Hae syksyn energiatekniikan alan virtuaalikursseille nyt!

Unite-allianssi järjestää syksyllä virtuaalikursseja energiatekniikan alalta, joihin on kaksi hakuaikaa, yksi kesäkuussa ja toinen elokuussa.