Uutiset

Opiskelijaryhmät, tervetuloa virtuaalimatkalle aivokuvantamislaboratorioon

Laboratoriossa voi tutustua etänä esimerkiksi valheenpaljastuskokeeseen ja lämpökamerakuviin. Virtuaalivierailulle ovat tervetulleita muun muassa lukiolaiset, yläkoululaiset ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat.
Lämpökamerakuva, Aalto-yliopisto.
Lämpökamerakuva, Aalto-yliopisto.

”Vuorovaikutus ryhmän kanssa on olennainen osa virtuaalivierailua. Vastaamme kysymyksiin ja vierailun aikana suoritetaan myös leikkimielinen valheenpaljastuskoe. Tosin ”valehtelusta” kertova ihon sähköjohtavuuskäyrä reagoi myös moneen muuhunkin asiaan, kuten nauruun, hengityksen pidättämiseen ja säikähtämiseen”, tutkimusinsinööri Veli-Matti Saarinen sanoo.

Virtuaalilaboratoriossa seurataan etänä myös silmänliikkeitä ja tutkitaan lämpökamerakuvia.

”Monesti vierailijoilta tulee kysymys, että miten tänne pääsee töihin?”, Saarinen sanoo.

”Ja usein kilpaillaan siitä, kuka saa olla koehenkilönä”, tutkimusinsinööri Tuomas Tolvanen lisää.

Korona on keväästä asti estänyt opiskelijaryhmien vierailut Aalto NeuroImaging (ANI) –aivokuvantamislaboratorioihin. Saarisen ja Tolvasen lisäksi ANI:n johtaja Veikko Jousmäki ja AMI-keskuksen(Advanced Magnetic Imaging) teknillinen johtaja Toni Auranen haluavat nyt tarjota virtuaalisia vierailuja tutkimusinfrastruktuurin tiloihin.

”Haluamme toivottaa esimerkiksi Aallon kurssien sekä lukioiden ja yläkoulujen opiskelijaryhmät tervetulleeksi virtuaaliselle matkalle aivotutkimuslaboratorioon”, Veikko Jousmäki sanoo.

Veli-Matti Saarinen vasemmalla ja Tuomas Tolvanen oikealla.
Veli-Matti Saarinen vasemmalla ja Tuomas Tolvanen oikealla. Kuva: Aalto-yliopisto.

Vierailu virtuaalilaboratorioon alkaa AMI-keskuksen esittelyvideolla, jossa kerrotaan muun muassa magneettikuvaukseen käytettävästä MRI-laitteesta, sillä tehtävästä tutkimuksesta ja muista oheislaitteista. Vierailu jatkuu käyttäytymistutkimuksen laboratoriossa (ABL), jossa pidetään reaaliaikainen virtuaalikierros valheenpaljastuksineen ja lämpökamerakuvineen.

Aivokuvantamislaboratoriot sijaitsevat Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella. Aivotutkimuslaboratoriossa on perinteisesti vieraillut monenlaisia ryhmiä Aallon neurotieteen opiskelijoiden lisäksi. Lukion psykologian kokeita käsittävä kurssi ja ammattikorkeakoulun optometrian opinnot ovat luontevia kohtia vierailulle. Myös yläkoulun fysiikan opiskelijoita ja psykologian opettajia on vieraillut aivotutkimuslaboratoriossa. Kaiken kaikkiaan laboratoriossa on vieraillut vuosittain noin 600 henkeä.

Lisätietoa:

Aalto NeuroImaging (ANI) –aivokuvantamislaboratoriot

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.