Uutiset

POP-UP Tietotyön tuottavuus tutkimusprojekti käynnistyy

Kaksivuotinen tutkijakonsortio tähtää tarjoamaan ratkaisuja nykytyöelämän kohtaamaan tuottavuus- ja hyvinvointikriiseihin.

POP-UP hankkeessa tuotetaan uutta tutkimustietoa ja käytännön

ratkaisumalleja työelämää vaivaavien tuottavuus- ja hyvinvointikriisin selättämiseksi. Analyysiyksikkönä on ihminen, joka tekee tietotyötä fyysisen, virtuaalisen, sosiaalisen ja emotionaalisen työympäristön luomassa systeemissä. Aallon tutkimusosuus keskittyy kehittämään LifeScope-metodologiaa, jota käytetään yhtenä työkaluna mittamaan muutoksia päivittäisessä työelämässä. LifeScope käyttää mobiilisensoreita ja älypuhelimia keräämään haluttua dataa. Vigofere Oy tarjoaa projektin käyttöön Mood Metric –työkalua (sormus ja mobiilisovellus). Projektissa käytetään Tampereen teknillisessä yliopistossa  kehitettyä POP UP –metodia tutkimaan ja kehittämään yrityskumppaneiden toimintaa. Metodin osallistava, iteratiivinen ja nopea kehittäminen tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia tuloksellisuuden ja erityisesti työympäristöön ja ihmisen toimintamalleihin tehtävien muutosten mittaamiseksi. Hankkeessa syntyvä kehittämiskonsepti sekä työvälineet ovat sovellettavissa erilaisissa toimintaympäristöissä, minkä vuoksi niiden vaikuttavuuspotentiaali on huomattava. Hanke yhdistää eri tutkimusalojen asiantuntemusta ja kokemusta ratkaistaakseen Suomen kansantaloudelle keskeisiä ongelmia tavalla, joka on mahdollista toistaa myös projektin jälkeen.

Tekes rahoittaa projektia yhdessä yliopistojen ja yritysten kanssa. Projektin kesto on 1.1.2015-31.12.2016.  Tutkimusryhmä koostuu Tampereen teknillisen yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijoista. Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) osalta hankkeeseen osallistuu kolme tutkimusryhmää: Tietojohtamisen tutkimuskeskus Novi, Ihmiskeskeisen teknologian yksikkö sekä Arkkitehtuurin laitos. Hankkeen koordinoinnista ja johtamisesta vastaa Tietojohtamisen tutkimuskeskus Novi. Aalto-yliopiston osalta hanke toteutetaan virtuaali- ja mobiilityön tutkimusyksikön (vmWork) toimesta (Tuotantotalouden laitos, BIT-tutkimuskeskus).

Lisätietoja:

Prof. Matti Vartiainen, vmWork tutkimusyksikkö, BIT-tutkimuskeskus, Tuotantotalouden laitos

Projektipäällikkö Aallon osalta: M.Sc. Eero Palomäki, vmWork

http://www.tut.fi/novi/projects/pop-up/

Projektiin osallistuvat yritykset ovat: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy, Martela Oy ja Vigofere Oy.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.