Uutiset

Professori Jarkko Niiranen: Rakenteiden suunnittelun perustana ovat matemaattiset mallit

Laskennallisen rakennetekniikan vakituiseen associate professor -tehtävään nimitetty Jarkko Niiranen käsittelee esityksessään laskennallista mekaniikkaa.

Jarkko Niiranen

Jarkko Niiranen nimitettiin vakituiseen associate professor -tehtävään rakennustekniikan laitokselle 1.7.2019. Professuurin ala on laskennallinen rakennetekniikka. 

Niirasen tutkimusalue sijaitsee teoreettisen ja sovelletun mekaniikan, numeerisen analyysin ja rakennetekniikan risteyksessä. Hänen tutkimusryhmänsä ja yhteistyökumppanien tutkimustuloksia on julkaistu huipputasoa edustavissa teoreettisen ja sovelletun mekaniikan sekä numeerisen matematiikan lehdissä. 

Niiranen suoritti tekniikan tohtorin tutkintonsa matematiikan ja laskennallisen mekaniikan alalla Teknillisen korkeakoulun matematiikan laitoksella vuonna 2007. Vuosina 2009–2011 hän työskenteli tutkijatohtorina, ja vuonna 2012 hän toimi kuuden kuukauden ajan vierailevana tutkijatohtorina Italian kansallisen tutkimusneuvoston sovelletun matematiikan ja informaatioteknologian instituutissa. 

Vuonna 2013 Suomen Akatemia nimitti Niirasen akatemiatutkijaksi ja samana vuonna hän aloitti laskennallisen rakennetekniikan apulaisprofessorina Aalto-yliopistolla. Hän vietti neljä kuukautta Saksassa Münchenin teknillisen yliopiston vierailevana August-Wilhelm Scheer -professorina vuonna 2018. Jarkko Niiranen on myös Münchenin teknillisen yliopiston Institute for Advanced Studyn (TUM-IAS) kunniajäsen. 

Jarkko Niiranen

Jarkko Niiranen

Associate Professor
T214 Civil Engineering

Uudet vakinaistetut professorit esittäytyvät

Lyhyillä yleistajuisilla videoilla vakinaistetut professorit esittelevät omaa alaansa ja tutkimustaan.

Lue lisää
Installation Talk, photo: Minna Pajari
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.