Uutiset

Professori Mikael Rinne: Kallion murtumien syntymistä ja sijaintia on vaikea ennustaa tarkasti

Kalliomekaniikan vakituiseen associate professor -tehtävään nimitetty Mikael Rinne käsittelee esityksessään murtumia ja niiden tutkimista.

Mikael Rinne

Mikael Rinne nimitettiin vakituiseen associate professor -tehtävään rakennustekniikan laitokselle 1.6.2019. Professuurin ala on kalliomekaniikka. Rinne on työskennellyt määräaikaisissa professorin tehtävissä Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa jo vuodesta 2008 lähtien. 

Ennen akateemista uraansa Rinne työskenteli kahden vuosikymmenen ajan konsulttitoimistoissa Suomessa ja Ruotsissa. Konsulttitehtävät käsittelivät pääosin tunnelihankkeita sekä käytetyn ydinpolttoaineen varastointiin liittyvää tutkimusta. Jatko-opinnoissaan Rinne mallinsi kallion murtumien etenemistä ydinjätteen loppusijoitusreikien läheisyydessä. Hänen nykyiset tutkimusaiheensa käsittelevät kalliomurtumien mekaniikkaa ja sen sovelluksia kalliomekaniikan ja kaivostoiminnan alueilla. 

Hän on ohjannut tai ollut mukana ohjaamassa yli sataa diplomityötä ja viittä väitöskirjaa alusta loppuun saakka. Hän on julkaissut yli 30 vertaisarvioitua artikkelia ja 40 konferenssijulkaisua. Hän on myös yksi maineikkaan Modelling Rock Fracturing Processes -kirjan 1. ja 2. painoksen kirjoittajista ja toimittajista. 

Hän on kansainvälisen EMMEP-European Mining Course -ohjelman johtaja Aalto-yliopistossa. 

Rinne on suorittanut tekniikan lisensiaatin tutkinnon KTH:ssa Tukholmassa vuonna 2001 ja tekniikan tohtorin tutkinnon kalliomekaniikan alalla Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2008. 

Uudet vakinaistetut professorit esittäytyvät

Lyhyillä yleistajuisilla videoilla vakinaistetut professorit esittelevät omaa alaansa ja tutkimustaan.

Lue lisää
Installation Talk, photo: Minna Pajari
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.