Uutiset

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnot 2017 professori Camilla Hollannille ja Sabrina Maniscalcolle

Hollanti ja Maniscalco edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Professori Camilla Hollanti, kuva Lasse Lecklin.

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt vuoden 2017 Väisälän palkinnot kahdelle ansioituneelle, nousevien alojen tieteentekijälle. Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen professori Camilla Hollanti ja Turun yliopiston professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor Sabrina Maniscalco ovat omien alojensa huippututkijoita ja edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Camilla Hollanti johtaa Aalto-yliopistossa ryhmää, joka tutkii algebraa, lukuteoriaa, kombinatoriikkaa, koodausteoriaa ja informaatioteoriaa. Niiden menetelmiä Hollanti soveltaa erityisesti viestintäteknologiaan, muun muassa tiedon tallentamiseen pilveen, tiedon salaukseen ja 5G-verkkoihin.

Hollanti on tutkimusvapaalla Aalto-yliopistosta München teknillisen yliopiston vierailevana tutkijana syksyyn 2018 asti.

Sabrina Maniscalco on Turun yliopiston teoreettisen fysiikan professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor sekä Aalto-yliopiston johtaman Suomen Akatemian kvanttiteknologian huippuyksikön varajohtaja. Maniscalcon tutkimusala on kvanttifysiikka ja kvanttiteknologian peruskysymykset. Kvanttiteknologian ala on kiivaasti kilpailtu, sillä kvantti-ilmiöitä hyödyntävät sovellukset kykenevät mullistamaan lukuisia aloja. Kvanttitilojen lomittuminen ja superpositiot mahdollistavat esimerkiksi huippunopean laskennan sekä murtamattomat salaustekniikat, jotka voivat viedä niin informaation käsittelyn, viestintäteknologiat kuin ultraherkät mittausmenetelmät täysin uudelle tasolle.

Maniscalco on tunnettu myös aktiivisena tiedeviestijänä ja tieteen popularisoijana. Hän on järjestänyt muun muassa Finnish Game Jam -tapahtuman tutkijoille ja pelisuunnittelijoille: he luovat pelejä, joilla voidaan ratkoa tieteellisiä ongelmia ja ymmärtää kvantti-ilmiöitä.

Lue lisää Suomalaisen Tiedeakatemian sivuilta.

(Sabrina Maniscalcon kuva: Turun yliopisto.)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.