Uutiset

Tekniikan päivät 2015: Twiittaava roskis on askel uuteen teolliseen vallankumoukseen

Täyttymisestään twiittaava roskasäiliö voi kuulostaa hassulta, mutta on oikeasti nerokas esimerkki teollisesta internetistä.

Teollisesta internetistä on mullistus, josta on povattu Suomelle ja koko maailmalle uutta teollista vallankumousta. Sillä tarkoitetaan tieto- ja viestintätekniikan soveltamista teollisuudessa ja yhteiskunnassa sekä toiminnan tehostamiseen että uuden lisäarvon synnyttämiseen asiakkaille ja käyttäjille. Kun roskis esimerkiksi varoittaa täyttymisestään automaattisesti, voidaan tyhjennysreitit optimoida, jolloin säästyy aikaa, polttoainetta ja kustannuksia, eivätkä pursuilevat säiliöt enää rumenna pihoja ja puistoja. Kun laivan ohjausjärjestelmän tuottamaa tietoa liitetään kuormitus- ja säätietoon, voidaan energiankäyttöä ja kulkuasentoa optimoida ja vähentää polttoainekuluja ja päästöjä.

"Anturiteknologialla voidaan seurata jo lähes mitä tahansa toimintaa. Tiedonsiirron kapasiteetti on kasvanut valtavasti, ja kyky hyödyntää suuriakin tietomääriä on data-analyysin ja koneoppimisen keinoin merkittävästi parantunut", kertoo professori Martti Mäntylä, Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksen vetäjä ja uuden strategisen Digital Disruption of Industry tutkimushankkeen johtaja.

Suomella on hyvät edellytykset menestykselle: kilpailukykyinen ja kansainvälinen teknologiateollisuus, vankka ICT-osaaminen sekä uudistuskykyinen ja hyvin hallinnoitu julkinen sektori. Monet globaaleilla markkinoilla toimivat yritykset ovat jo tunnistaneet teollisen internetin merkityksen. Lisävauhtia ja rohkeutta mahdollisuuksien hyödyntämiseen kuitenkin kaivataan.

"Suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden on elintärkeää lähteä nopeasti ja tehokkaasti mukaan kehitykseen ja vaikuttaa sen kulkuun", Mäntylä korostaa.

Martti Mäntylä vetää Koneiden internet -paneelin lauantaina 7. marraskuuta klo 12.30 alkaen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.