Uutiset

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallinen strategia

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallisessa strategiassa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet, joihin sitoutumalla ja joita edistämällä tiedeyhteisö Suomessa voi saavuttaa sen päämäärän, että kaikki uudet tieteelliset julkaisut tulevat välittömästi avoimiksi julkaisuhetkellä. Strategiassa määritellään periaatteita, tavoitteita (aikatauluineen) ja toimenpiteitä asetetun päämäärän saavuttamiseksi.
Benefits of Open Access Source: CC-BY Danny Kingsely & Sarah Brown

Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallinen strategia palvelee tutkimuksen perustavoitteita eli vaikuttavuutta, laatua ja avoimuutta. Tutkimustiedon välitön avoin saatavuus mahdollistaa tieteellisen tutkimuksen nopean ja tasa-arvoisen kehittymisen sekä lisää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Strategia linjaa vahvasti avoimen saatavuuden etenemistä suomalaisessa tutkimusyhteisössä seuraavan viiden vuoden aikana.

Luonnos Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallisesta strategiasta ja toimenpideohjelmasta - Draft of National strategy and implementation plan for open access to scholarly publications

Strategiaa on voinut kommentoida kevään 2019 aikana. Toisella kommentointikierroksella katsottiin strategian selkeytyneen ensimmäisestä luonnoksesta kiitettävälle tasolle. Tarkennettavaakin vielä löytyi ja keskeisimpiä kommentointiaiheita olivat:

  • Avoimen julkaisemisen tasavertainen mahdollistaminen kaikille tutkijoille
  • Strategian yhteensopivuus kansainvälisen kehityksen esim. Plan S -linjauksen kanssa
  • Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suhde tutkijan ja tutkimuksen arviointiin

Strategian valmistumisen aikataulu on seuraava:

  • Strategiaryhmä ja sitä tukeva luonnosryhmä jatkavat strategian työstämistä kommenttien perusteella
  • Strategialuonnos valmistuu viikolla 40  
  • Strategia hyväksytään Strategiaryhmän kokouksessa 31.10.2019
  • Strategia ja sen kieliversiot julkaistaan Avoimen tieteen syyspäivillä 25.11.2019

Lue lisää Avoin Tiede sivulta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.